Vidiauto Automobili Predstavljamo Renault Talisman 4 Control

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 25.01.2016. 22:47

Renault Talisman 4 Control 

Limuzinska udobnost, sportska stabilnost!

Renault Talisman 4 Control

Poznato je kako se zakretanjem sva četiri kotača automobila postiže manji krug okretanja te sigurnije svladavanje zavoja doprinoseći ujedno i sveukupno većoj sigurnosti. Novi Renaultov admiralski brod, Talisman, kao prvi u klasi nudi unaprijeđenu 4 Control varijantu upravljanja na sva četiri kotača prvotno razvijenu za Lagunu 2009. godine.

Aktivno upravljanje stražnjim kotačima znači da se ovisno o kutu zakretanja prednjih kotača i brzini automobila stražnji zakreću u istom ili suprotnom smjeru od prednjih. Pri tome možemo govoriti o hidrauličnom i elektrohidrauličnom sustavu upravljanja na sve kotače. Iako je uvriježeno mišljenje kako se radi o potpunoj novotariji u svijetu manjih automobila, još 1938. godine američka tvrtka Bantam je svoje modele terenskih vozila BRC 40 i 60 opremala sa upravljivim stražnjim kotačima s mogućnošću zakretanja u smjeru suprotnome od smjera prednjih kotača. Radilo se o čisto hidrauličnom upravljanju kod kojega bi središnja osovina prenosila na stražnju zakretanje upravljača te bi po potrebi hidraulika zakretala i stražnje kotače. No, upravljanje na sve kotače kod novih veliko serijskih automobila je mnogo sofisticiranije i ima mogućnost zakretanja kotača i u smjeru identičnom prednjim kotačima uz pomoć elektromotora.

Renault-Talisman-4Control

Renaultov 4 Control sustav za adekvatno funkcioniranje mora imati čitav elemenata poput sustav senzora pozicije prednjih kotača, upravljive stražnje osovine, aktivatora pokretanog elektromotorom i kontrolne upravljačke kutije smještene u prednjem dijelu vozila. U pravilu aktivno upravljanje stražnjim kotačima ima tri moda rada. Tako možemo govoriti o suprotnoj, neutralnoj i identičnoj fazi rada sustava. Pri brzinama ispod 40 kilometara na sat sustav radi u suprotnoj fazi te naglim zakretanjem upravljača stražnji kotači se zakreću do 3,5 stupnjeva u smjeru suprotnome od prednjih kotača. Vožnjom brzinama od 40 do 65 kilometara na sat sustav radi u neutralnoj fazi u kojoj blagim zakretanjem upravljača stražnji kotači ostaju ravni. Pri brzinama većim od 65 kilometara na sat sustav radi u identičnoj fazi te zakreće stražnje kotače u smjeru prednjih. Ovisno o brzini vozila te kutu i brzini zakretanja prednjih kotača, kontrolna upravljačka kutija detektira fazu, te digitalnim „drive-by-wire“ sustavom povezivanja upravlja radom elektromotora koji prema potrebi hidraulikom zakreće kotače u predviđenom smjeru.

renault-talisman-lfd-multi-sense-03
Ključne riječi:
4 Control Renault Renault Talisman
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 8. prosinac 1981.

12-8-1981 Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi je pod vlastitim imenom počeo prodavati svoje automobile u SAD-u. Mitsubishi je i prethodno prodavao neka svoja vozila u SAD-u, ali samo u suradnji s američkim proizvođačima.

vs