Vidiauto Automobili Predstavljamo Pretpremijera u Zagrebu: nova Opel Astra

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 31.08.2015. 23:54

Brži smo od Frankfurta 

Pretpremijera u Zagrebu: nova Opel Astra

Pretpremijera u Zagrebu: nova Opel Astra

Dva tjedna prije svjetske premijere u Zagrebu smo prisustvovali predstavljanju nove Opel Astre, pete generacije.

U dizajnerskom dijelu na novoj Astri nova je maska, ima kromirani dodatak, branik se širi prema gore i dolje poput krila, a ima i nabore na poklopcu motora. Na boku Astra ima dva nabora - na dnu koji znamo od prve Insignije i novi gornji, a straga se gornja bočna linija nastavlja na stražnja svjetla. Krov izgleda kao da lebdi, zbog specifično i zanimljivo izvedenog C stupa. Sa stražnjim spojlerom se dobio i sportski izgled nove Opel Astre.

Opel Astra 2015 pretpremijera u Zagrebu

U interijeru Astra sada ima manje gumbića, kromirana linija objedinjuje mnoge elemente interijera.
Nova Astra je po dužini kraća za 5 cm, visina je manja za 2,5 cm, a i međuosovinski razmak je za 2,5 cm kraći. Prtljažnik je isti kao i prije - obujma je 370 litara.

Masa školjke Astre je lakša za 77 kg, ovjes je lakši za 50 kg dok je i uz lakše motore automobil u konačnici lakši za 120-200 kg.

Benzinski motori u novoj Opel Astri su:
- 1.0 turbo s tri cilindra snage 105 KS ubrzava za 11,2 sekundi
-1.4 turbo s 4 cilindra snage 125 KS i 150 KS, ima manualni i automatik mjenjač
-1.6 turbo će kasnije biti u ponudi.

Dizelski motor je 1.6 CDTI s 4 cilindra, a dolazi u opcijama snage 95 KS, 110 KS i 136 KS. Razlikuje ih, osim snage, i okretni moment. Očekuje se da će motor snage 110 KS s manualnim mjenjačem biti najtraženiji na hrvatskom tržištu.

Nakon ulaznog paketa, već u sljedećem na Opel Astri dolazi touch ekran dijagonale 7 inča, a kompatibilan je s Android Auto i Apple Play sustavima. Serijski, u svim izvedbama dolazi Bluetooth.

Novost su adaptivna LED Matrix svjetla koja se sastoje od 8 segmenata - LED kratko svjetlo, LED pri skretanju itd. Sustav prati automobile koji voze ispred Astre i one koji dolaze u susret te povremeno isključuje pojedine segmente svjetala kako pojedine LED-ice ne bi zasljepljivale druge vozače. Osim vizualnog efekta, dobila se i ranija reakcija vozača jer vozač prije uoči kritičnu situaciju. Cijena za ova svjetla je 9500 kn.

Opel Astra 2015 se hvali novim ergonomskim sjedalima, s masažom za vozača, ima grijanje i prednjih i stražnjih sjedala (po prvi put u klasi), ventilaciju za prednja sjedala. Od tehnologija spomenimo prepoznavanje i pamćenje prometnih znakova, upozorenje na napuštanje prometne trake, indikator za vozila ispred ako smo im preblizu te kočenje ako se predvidi da će naše vozilo udariti u vozilo ispred, nadzor mrtvog kuta.
Cijena - Opel Astra će se prodavati za 122.000 kuna s benzinskim motorom snage 100 KS, a za te novce dobit ćete klima uređaj, Bluetooth, tempomat, ESP, električne prednje podizače, čelični 15'' kotače, grijane retrovizore, 6 zračnih jastuka, daljinsko centralno zaključavanje, LED pozicijska svjetla.

Astra će premijerno biti predstavljena na Frankfurt auto salonu 2015.

Opel Astri prethodi model Kadett, koji se od 1936. godine proizveo u šest generacija, a zatim je uslijedila Opel Astra. Unatrag 20 godina u Hrvatskoj je prodano 66.300 Opel Astri, što predstavlja rekord. Za pretpostaviti je kako se na drugom mjestu prema prodaji nalazi Volkswagen Golf, a na trećem mjestu je još jedan Opel - Corsa.

Ključne riječi:
2015 Astra auto salon Frankfurt Opel premijera
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.