Vidiauto Automobili Predstavljamo Pretpremijera u Zagrebu: nova Opel Astra

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 31.08.2015. 23:54

Brži smo od Frankfurta 

Pretpremijera u Zagrebu: nova Opel Astra

Pretpremijera u Zagrebu: nova Opel Astra

Dva tjedna prije svjetske premijere u Zagrebu smo prisustvovali predstavljanju nove Opel Astre, pete generacije.

U dizajnerskom dijelu na novoj Astri nova je maska, ima kromirani dodatak, branik se širi prema gore i dolje poput krila, a ima i nabore na poklopcu motora. Na boku Astra ima dva nabora - na dnu koji znamo od prve Insignije i novi gornji, a straga se gornja bočna linija nastavlja na stražnja svjetla. Krov izgleda kao da lebdi, zbog specifično i zanimljivo izvedenog C stupa. Sa stražnjim spojlerom se dobio i sportski izgled nove Opel Astre.

Opel Astra 2015 pretpremijera u Zagrebu

U interijeru Astra sada ima manje gumbića, kromirana linija objedinjuje mnoge elemente interijera.
Nova Astra je po dužini kraća za 5 cm, visina je manja za 2,5 cm, a i međuosovinski razmak je za 2,5 cm kraći. Prtljažnik je isti kao i prije - obujma je 370 litara.

Masa školjke Astre je lakša za 77 kg, ovjes je lakši za 50 kg dok je i uz lakše motore automobil u konačnici lakši za 120-200 kg.

Benzinski motori u novoj Opel Astri su:
- 1.0 turbo s tri cilindra snage 105 KS ubrzava za 11,2 sekundi
-1.4 turbo s 4 cilindra snage 125 KS i 150 KS, ima manualni i automatik mjenjač
-1.6 turbo će kasnije biti u ponudi.

Dizelski motor je 1.6 CDTI s 4 cilindra, a dolazi u opcijama snage 95 KS, 110 KS i 136 KS. Razlikuje ih, osim snage, i okretni moment. Očekuje se da će motor snage 110 KS s manualnim mjenjačem biti najtraženiji na hrvatskom tržištu.

Nakon ulaznog paketa, već u sljedećem na Opel Astri dolazi touch ekran dijagonale 7 inča, a kompatibilan je s Android Auto i Apple Play sustavima. Serijski, u svim izvedbama dolazi Bluetooth.

Novost su adaptivna LED Matrix svjetla koja se sastoje od 8 segmenata - LED kratko svjetlo, LED pri skretanju itd. Sustav prati automobile koji voze ispred Astre i one koji dolaze u susret te povremeno isključuje pojedine segmente svjetala kako pojedine LED-ice ne bi zasljepljivale druge vozače. Osim vizualnog efekta, dobila se i ranija reakcija vozača jer vozač prije uoči kritičnu situaciju. Cijena za ova svjetla je 9500 kn.

Opel Astra 2015 se hvali novim ergonomskim sjedalima, s masažom za vozača, ima grijanje i prednjih i stražnjih sjedala (po prvi put u klasi), ventilaciju za prednja sjedala. Od tehnologija spomenimo prepoznavanje i pamćenje prometnih znakova, upozorenje na napuštanje prometne trake, indikator za vozila ispred ako smo im preblizu te kočenje ako se predvidi da će naše vozilo udariti u vozilo ispred, nadzor mrtvog kuta.
Cijena - Opel Astra će se prodavati za 122.000 kuna s benzinskim motorom snage 100 KS, a za te novce dobit ćete klima uređaj, Bluetooth, tempomat, ESP, električne prednje podizače, čelični 15'' kotače, grijane retrovizore, 6 zračnih jastuka, daljinsko centralno zaključavanje, LED pozicijska svjetla.

Astra će premijerno biti predstavljena na Frankfurt auto salonu 2015.

Opel Astri prethodi model Kadett, koji se od 1936. godine proizveo u šest generacija, a zatim je uslijedila Opel Astra. Unatrag 20 godina u Hrvatskoj je prodano 66.300 Opel Astri, što predstavlja rekord. Za pretpostaviti je kako se na drugom mjestu prema prodaji nalazi Volkswagen Golf, a na trećem mjestu je još jedan Opel - Corsa.

Ključne riječi:
2015 Astra auto salon Frankfurt Opel premijera
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs