Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroën C5 Aircross Hybrid 136 TEST

Autor: Luka Jurić Objavljeno: 08.07.2024. 13:24

Zona komfora

Citroën C5 Aircross Hybrid 136 TEST

Citroën C5 Aircross Hybrid 136 TEST

Ovaj obiteljski SUV s mild-hybrid pogonskim sklopom u potpunosti se fokusirao na udobnost vožnje, što se i isplatilo

Mild-hybrid opcija Citroënovog obiteljskog SUV-a najnoviji je pogonski sklop za njihov C5 Aircross model. Takozvani C5 Aircross Hybrid 136 dolazi s osvježenim 1.2 litrenim PureTech benzinskim motorom s tri cilindra i 48 v mild-hybrid elektromotorom. Benzinski motor proizvodi 134 KS (100 kW), dok mu elektromotor može pridodati do 12 KS.

1 (1)

Iako na papiru to rezultira performansama praktički jednakim varijanti sa standardnim benzinskim motorom i mjenjačem od osam brzina, u stvarnosti je osjećaj u vožnji osjetno drugačiji, što djelomično možemo pripisati i novom dual-clutch mjenjaču sa šest brzina koji se zove e-DSC6.

2 (1)

Mjenjač je dizajniran isključivo za rad s hibridnim sustavima, a kad zbrojimo sve te informacije, ne čudi nas što C5 Aircross Hybrid 136 donosi vrlo uglađenu vožnju s glatkim prijenosom brzina i tihom vožnjom zahvaljujući elektromotoru koji nam je u gradskoj sredini nerijetko preuzimao glavnu riječ 50 i više posto vremena.

3 (1)

Kad takvoj vožnji pridodamo i veoma udobna sjedala, te veliki naslon za ruke, iz ovog automobila nećete htjeti izaći satima. Na to je vjerojatno Citroën ciljao s ovim modelom: na one koji žele na neki način elektrificirati svoj automobil za gradsku vožnju, bez da gube potencijal dugih putovanja za koja su i dalje najpopularniji benzinski i dizelski motori.

4 (1)

Ako vam ta opcija nije po mjeri, Citroën je kod C5 Aircross zapravo ponudio niz pogonskih sklopova pa je tu još i dizelska opcija, kao i plug-in hybrid. No o tome više u nastavku teksta.

Dizajn i praktičnost

Testni model nam je stigao u plavoj „Eclipse“ boji koja zajedno s crnim i srebrnim detaljima izgleda sjajno. Autu daje dozu elegantnosti i pridodaje tome da se istakne u moru srebrnih i bijelih automobila, pogotovo kad skrenemo pozornost i na atraktivne crne 19-inčne naplatke.

5 (1)

Ipak, istovremeno „Eclipse“ plava neće ni „bosti“ u oči kao što bi neka jarka boja, što dodatno komplimentira i uglađeni dizajn eksterijera. Na C5 Aircross ne nalazimo neke sportske i agresivne linije, već se radi o nešto jednostavnijem obiteljskom SUV-u.

6 (1)

Ipak, ima i C5 Aircross puno toga za pokazati. Izrazito nam se dopala prednja maska zajedno sa svjetlosnim potpisom prednjih svjetala. Dvije tanke LED linije prelamaju se pod kutom na svojim rubovima, dok je prema sredini cijelom dužinom prednje maske povezana s Citroën značkom.

7 (1)

Naravno, po noći se aktiviraju elementi prednjih svjetala i ispod tih dviju traka za vrlo kvalitetnu osvjetljenje tijekom noćnih vožnji, ali po danu su upaljene samo njih dvije za elegantan i minimalistički dojam.

8 (2)

Iz profila i s boka vidimo jedine elemente koje bismo istaknuli kao „nesvakidašnje“, a to su tri stilizirana okvira na dnu automobila. Oni su dio crne plastike koja je namijenjena zaštiti karoserije od mogućih udaraca ili grebanja, pogotovo od potencijalnih ogrebotina kamenčića i sitnih nečistoća na cesti.

9 (1)

Ona je prisutna i na blatobranima, a glavni detalj su bez sumnje 19-inčni aluminijski naplatci koje smo već spomenuli. Dolaze u crnoj boji i imaju pet krakova u obliku slova Y, za izrazito atraktivan ukupan dojam.

10 (2)

Osim toga, možete primijetiti da gornji dio eksterijera dolazi u crnoj boji s jednom srebrnom linijom koja gotovo pa čini okvir za bočne prozore. Ipak, taj okvir nije potpun jer u ravnini s prednjim staklom pronalazimo crnu masku, a ne srebrnu.

11 (2)

Taj srebrni „okvir“ dizajnerski je sparen s tankom srebrnom linijom na samom dnu prednje maske, a crni krov s donjim dijelom karoserije, kao i crnim naplatcima za izrazito pozitivan dojam eksterijera.

12 (1)

Stražnji dio automobila bismo okarakterizirali tradicionalnim za SUV kategoriju. Ovdje također pronalazimo zaštitnu crnu plastiku na dnu karoserije, a stražnja svjetla „iskaču“ iz karoserije, kao i kod nekih drugih Citroën modela koje smo testirali.

13 (1)

Prije nego što se okrenemo dizajnu interijera, valja spomenuti i solidni prtljažnik koji u C5 Aircross modelu broji 580 litara prtljažnog prostora, koji se spuštanjem sjedala može povećati na 1.630). Smatramo da će to biti dovoljno prostora praktički svakom kupcu.

14 (1)

Iako prtljažnik dolazi s motoriziranim otvaranjem i zatvaranjem, za savršenu ocjenu prtljažnika bismo ipak voljeli vidjeti i koju kuku za vreće i torbe za kupnju s obzirom da će ciljana publika ovog modela ipak biti obitelji.

15

Unutrašnjost

Iako se na prvu interijer C5 Aircrossa čini dosta sličan nekim drugim Citroënima koje smo testirali, poput C4 X i njegovog elektrificiranog brata, postoje određene razlike koje valja istaknuti.

16 (1)

Pronalazimo sličan uglati volan, ali s par razlika. Ručice za mijenjanje brzina su ovdje nešto veće, tipke za pojačavanje i stišavanje glazbe su na lijevoj strani volana, a umjesto tipki za navigiranje izbornikom digitalnog „brzinomjera“ i mijenjanje pjesama C5 Aircross koristi kotačiće.

17 (1)

Dizajnerski, može se primijetiti i još jedna promjena: crna sjajna plastika se nalazi oko tipki na volanu i na donjem kraku volana. S obzirom da se ta tzv. piano plastika pojavljuje samo na još jednom mjestu na armaturi, nećete morati toliko brinuti oko otisaka prstiju i skupljanja prašine po njima.

18 (2)
19

Iza volana pronalazimo 12.3 inčnu digitalni „brzinomjer“ koji osim brzine pokazuje cijeli niz informacija – od okretaja, temperature motora i dometa do potrošnje, postotka vožnje odrađene elektromotorom i ograničenja na prometnici kojom vozimo.

20 (1)

Kad pogledamo sa strane na središnji most, primijetit ćemo drugačiji dizajn naslona za ruke i dizajn prostora za pohranu. Ovaj naslon se tipkom otvara i razdvaja na dvije polovice, čime dolazimo do značajnog prostora za pohranu stvari.

21 (1)

Držač čaša ovdje nema poklopac kojim ga možemo zatvoriti, a pohrana za ključeve, telefone i razno je ovdje dublja i na drugačijim pozicijama u odnosu na C4 X modele, o kojima ste mogli čitati nedavno na portalu.

22 (1)

Iako je prostor za pohranu koji se nalazi iznad mjenjača automobila dublji, ovdje možemo primijetiti izostanak bežičnog punjača za mobitele. To možemo povezati s nešto starijim Infotainment sustavom kojeg C5 Aircross koristi u odnosu na novije koje pronalazimo u C4, C4 X i C5 X. No o infotainmentu nešto više u nastavku.

23 (1)

Na središnjem mostu ponovo pronalazimo mjenjač na koji smo sad već navikli kod Citroëna. Kotačić s ručicom nam je postao vrlo drag sustav s kojim je poprilično zabavno voziti. Oko njega još pronalazimo tipke za parkirnu kočnicu, mijenjanje načina rada i za paljenje, odnosno gašenje automobila.

24 (1)

Kad pogledamo malo gore u ranije spomenutom prostoru za pohranu mobitela, vidimo dva USB-A utora za spajanje telefona s automobilom, a iznad njih su fizičke tipke za upravljanje klimatizacijskim sustavom, paljenje svih četiri pokazivača smjera i kotačić za kontrolu glasnoće glazbe.

25 (1)

Iznad fizičkih tipki pronalazimo tanku „traku“ crne piano plastike na kojoj su tipke osjetljive na dodir pomoću kojih kontrolirate grijanje sjedala i izbornik infotainment sustava, što možete vidjeti i po ikonama tih tipki. Pomoću njih zapravo mijenjate želite li na Infotainmentu imati glazbu, klimatizaciju, navigaciju, asistencije u vožnji i dr.

26 (1)

Zatim dolazimo i do ventilacijskih otvora i 10-inčnog zaslona osjetljivog na dodir koji je vrlo kvalitetan i responzivan. No, prije nego što se upustimo u detaljno opisivanje Infotainment sustava, osvrnimo se još na sjedala i stražnju sklupu.

27 (1)

Atraktivna sjedala s presvlakama koja od materijala koriste Alcantaru i crnu umjetnu kožu su izrazito udobna i vozač će se osjećati odmorno čak i nakon dužeg puta. Pri vrhu sjedala pronalazimo i sivu teksturu u kombinaciji s plavim šavom, dok su drugi šavovi bijeli. Ukupni dojam sjedala i dostupnog prostora za putnike je odličan.

28 (1)

Isti dizajn presvlaka i visoku razinu udobnosti očekujte i na stražnjoj klupi. To možemo reći i za dostupan prostor za suvozače, koji se ne bi smjeli žaliti. Prostora za noge ima i više nego dovoljno, a visoki suputnici ne bi trebali imati problema ni s prostorom za glavu.

29 (1)

Kod zadnje klupe pronalazimo i jedan utor za USB-A za hitno punjenje uređaja. Ipak, glavna informacija koju morate znati za stražnju klupu jest činjenica da dolazi s tri odvojena sjedala. To je odlična vijest za sve, ali pogotovo za roditelje koji trebaju instalirati tri dječje sjedalice.

30 (1)

Sve u svemu, udobnost i prostranost C5 Aircross modela je na zavidnoj razini te za taj element ovog automobila imamo samo riječi hvale. Ako su vam to glavni čimbenici pri odabiru novog SUV modela, C5 Aircross bi vam svakako mogao biti jedan od favorita.

31 (1)

Infotainment

Veliku većinu će ponajprije zanimati podrška za Android Auto i Apple CarPlay aplikacije. C5 Aircross podržava ove aplikacije putem kojih s lakoćom koristimo streaming servise i navigaciju s naših mobitela tijekom vožnje. Međutim, valja napomenuti da mobitel u tu svrhu treba spojiti žicom na auto.

32 (2)

Ako ne želite spajati mobitel na žicu, uvijek se možete s lakoćom povezati na C5 Aircross i putem Bluetootha. S tim da u tom slučaju nećete imati pristup Android Auto, odnosno Apple CarPlay, aplikaciji.

33 (1)

Tad za svoju glazbu samo trebate kliknuti tipku koja će Infotainment sustav prebaciti na postavke glazbe, zatim otići na opciju „Izvori“ i s radija prebaciti na Bluetooth. Jednom kad ste namjestili svoju glazbu, možete početi s igrom oko pronalaska optimalnog zvuka za žanr glazbe koji slušate u postavkama.

34 (1)

Valja napomenuti kako u svim prozorima Infotainment sustava na lijevom i desnom rubu zaslona vidite trenutnu temperaturu dvozonske klime, a lako dostupnom tipkom brzo možete to promijeniti u bilo kojem trenutku.

35 (1)

Navigacija je solidna, iako smo se za nju najviše oslanjali na Google Maps putem Android Auto aplikacije.

36 (1)

Iznimno je korisna brzina kojom možemo doći do svih vozačkih asistencija, pa s lakoćom možemo upaliti i ugasiti one značajke koje nam odgovaraju.

37 (1)

Motor

Kao što smo naveli, C5 Aircross dolazi s više pogonskih sklopova kako bi si kupac mogao odabrati onaj koji najviše odgovara njegovim potrebama. Tako u ponudi Citroën ima C5 Aircross s tradicionalnim BlueHDI 130 dizelskim motorom snage 96 kW (129 KS), Plug-in Hybrid 180 snage 110 kW (147 KS), jači Plug-in Hybrid 225 snage 133 kW (178 KS) i ovaj Hybrid 136 1.2 litreni benzinski motor  s tri cilindra snage 100 kW (134 KS) koji smo mi imali na testu.

38 (1)

Mild-hybrid koji smo mi testirali je zapravo najjeftinija od ovih opcija, što je svakako pozitivno za vidjeti jer se u gradskoj vožnji bez poteškoća možete voziti preko 50 posto relacije uz pomoć elektromotora.

39 (1)

Citroën za ovaj pogonski sklop navodi potrošnju od 5.7 litara na 100 kilometara prema WLTP-u. Mi smo zabilježili nešto višu potrošnju, ali smo s vremenom bilježili sve nižu potrošnju u prosjeku jednom kad smo se počeli privikavati na svojevrsno lagano krstarenje, u kojem je ovaj C5 Aircross izvrstan – i po pitanju udobnosti i gušta u vožnji, ali i po pitanju potrošnje.

40 (1)

Tako je u kombiniranoj vožnji potrošnja bila nešto viša od 7 litara, a u gradskoj ispod 6.5 litara. To ponajprije pripisujemo tome da smo redovito na kraju vožnje znali vidjeti podatak da smo preko 60 posto svoje vožnje odradili na elektromotoru.

S potrošnjom se možete poigrati još i pomoću različitih načina vožnje – Eco, Normal i Sport. U većini situacija se nama Eco način čini optimalnim odabirom, a smatramo da uistinu doprinosi ukupnoj potrošnji.

41 (1)

U vožnji je Citroën C5 Aircross prava krstarica. Izrazito je udoban, odlično upija neravnine i sve nedostatke lošijih prometnica koje možemo zateći na putu. Na otvorenoj i autocesti je jednako uvjerljiv, pa ćete uistinu lagano ploviti prometnicama.

Zaključak i cijene

Citroën C5 Aircross Hybrid 136 je izrazito udoban i prostran obiteljski SUV s mild-hybrid pogonskim sklopom koji se sastoji od benzinskog motora snage 100 kW (134 KS) i elektromotora koji mu može pridodati još 12 KS.

Novi mjenjač dizajniran specifično za hibridne pogone, elektromotor koji nadopunjuje benzinca i standardni fokus Citroëna na komfor u vožnji rezultiraju veoma udobnom i uglađenom vožnjom na više razina.

42 (1)

Mijenjanje brzina je glađe, neravnine i rupe na cesti nećete toliko osjetiti, a ni duža putovanja vas neće toliko umoriti zahvaljujući prostranosti automobila i udobnosti sjedala.

Prosječna potrošnja je solidna, kako u gradskoj vožnji, tako i u kombiniranoj vožnji, pa se C5 Aircross uistinu i čini odličnim izborom za obitelji koje moraju razvažati djecu po vrtićima, školama i treninzima, ali istovremeno i trebaju dosta prostora za putovanja.

43

Pogotovo kad tome pridodamo i činjenicu da na stražnjoj klupi imamo tri odvojena sjedala, što je idealno za roditelje koji trebaju instalirati u svoj auto tri dječje sjedalice.

Sve te čimbenike je Citroën ubacio u svoj kalkulator i izračunao konačnu cijenu ovog modela. Tako ćete za C5 Aircross MAX paket opreme s Hybrid 136 mild-hybrid benzinskim sklopom, Eclipse plavom bojom i Urban Black interijerom s kombinacijom Alcantare i crne umjetne kože trebati izdvojiti 35.981,37 EUR s PDV-om.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.