Vidiauto Testovi Testirali smo... TEST Citroën ë-C4 X

Autor: Luka Jurić Objavljeno: 05.07.2024. 13:46

Štedljiv i svestran

TEST Citroën ë-C4 X

TEST Citroën ë-C4 X

Varijanta C4 X modela s električnim pogonom je svestrana opcija za široki krug korisnika s vrlo dobrom potrošnjom

Citroën ë-C4 X je, kao i njegova inačica s motorom na unutarnje sagorijevanje, svestran auto. Radi se o crossover modelu koji uzima najbolje od limuzina i SUV modela za vizualni identitet koji cilja čim širu publiku.

1

Iako je ë-C4 X pogodniji za gradsku vožnju, kao i praktički svi automobili na električni pogon, ovaj auto je vrlo dobro rješenje i za kraća putovanja s obzirom na tu filozofiju dizajnera.

2

Za duža putovanja udaljenosti preko 300 kilometara ipak provjerite dostupnost punionica na vašoj ruti jer, unatoč jednoj od najboljih potrošnji u klasi, ë-C4 X koristi 50 kWh bateriju koja će vas prema WLTP-u držati na dometu do 360 kilometara.

3

Nešto manja baterija od onog što smo očekivali dolazi i sa svojim prednostima – jeftinije ju je proizvesti, što se reflektira i na ukupnu cijenu automobila, koji je zbog ovog odabira inženjera i nešto lakši. To bez sumnje utječe i na vozne karakteristike i na prosječnu potrošnju ovog izrazito udobnog automobila.

4

Vožnja je izrazito uglađena s linearnim ubrzanjem, interijer je atraktivan, a sjedala su veoma udobna, pa duže sjedenje za volanom nismo ni osjetili. Kad zbrojimo sve njegove karakteristike, ë-C4 X je svestrani igrač na tržištu električnih automobila koji bi mogao zadovoljiti kriterije mnogih kupaca, ali ipak nam se čini krojen za obitelji koje žele elektrificirati svoju vožnju, a osim gradske vožnje često idu i na kratke izlete van mjesta stanovanja.

5

No prije nego što donesemo taj zaključak, zagrebimo ispod površine i pogledajmo što sve nudi atraktivni Citroën ë-C4 X.

Dizajn i praktičnost

Testni primjerak Citroën ë-C4 X došao nam je u atraktivnoj sivoj boji koju bez zadrške smatramo jednim od boljih odabira za većinu korisnika. Osim što je takav auto nešto jednostavnije održavati jer na ovoj nijansi sive razne mrlje ne dolaze toliko do izražaja, na njemu će razni detalji više dolaziti do izražaja zahvaljujući odabiru ove boje.

6

Tu prvenstveno mislimo na plave detalje koji signaliziraju električni pogon ovog automobila, ali i svjetlosni potpis sprijeda i straga.

7

Možemo reći da su svjetla X faktor eksterijera na ë-C4 X, s obzirom da i prednja i stražnja svjetla čine svojevrsni X uz pomoć Citroën LED Vision tehnologije. Prednja svjetla pronalazimo na više razina, a njihov dizajn upotpunjuje kromirani Citroën potpis cijelom širinom karoserije, ispod kojeg nalazimo perforacije za hladnjak motora, baš kao i kod benzinskog C4 X modela.

8

Provjereni dizajn karoserije C4 X modela pronalazimo i na električnoj verziji, stoga i tu nalazimo suptilne linije na prednjoj haubi koje svoju nadopunu pronalaze i na bočnoj strani automobila. One se, zajedno s ranije navedenim plavim detaljima (na prednjim maglenkama i na dnu prednjih vrata), najbolje vide iz profila ë-C4 X.

9

Taj bočni detalj se zapravo nalazi na crnoj plastici na dnu bočnog dijela automobila. Ta plastika zaštitit će karoseriju od štete koju nanesu kamenčići i slično onečišćenje koje je neizbježni dio prometnica svugdje.

10

S bočne strane vidimo i zatamnjena stražnja stakla, koja nam je uvijek rado vidjeti za dodatnu razinu privatnosti suvozača – pogotovo ako su ti suvozači oni najmanji. Ipak, glavna zvijezda bočne stranice ë-C4 X su moderni 18-inčni aluminijski naplatci u sivo-crnom izdanju.

11

Kao što smo već naveli, stražnja svjetla također čine svojevrsni X, ali se ona protežu sa stražnjeg dijela auta i na bočne elemente – gornja linija tog X-a se proteže gotovo pa do poklopca za rezervoar.

12

Sama stražnja strana je, kao i kod C4 X modela, moderna i jednostavna. Par elegantnih linija na prtljažniku čini dizajn atraktivnim, ali ne pretjerano kompliciranim.

13

Prije nego što se osvrnemo na interijer, ponovimo samo još informaciju o obujmu prtljažnika, koji je kod ë-C4 X isti kao i kod C4 X modela. Rado se o prtljažniku obujma 510 litara, što možemo povećati spuštanjem stražnje klupe u standardnom omjeru 2:1 sjedala.

14

Unutrašnjost

Na naše veselje, primijetili smo da je armatura ë-C4 X praktički ista onoj u C4 X modelu jer nam se njena jednostavnost pri korištenju u vožnji izrazito dopala.

15 (1)

U interijeru je najveća razlika između C4 X i ë-C4 X modela koje smo imali na testu u dizajnu navlaka sjedala, koje kod ë-C4 X osim kože imaju i elemente izrađene od tkanine. Oni također dolaze i s plavim šavovima, što je još jedan sitni detalj koji ukazuje na elektrificiranu prirodu ë-C4 X. Druga najbitnija razlika svakako je izostanak pomičnog krova i panoramskog stakla na krovu u ovom električnom automobilu. Na ë-C4 X tako pronalazimo standardni krov.

16

No krenimo redom. Iza volana ponovo nailazimo na minimalistički digitalni „brzinomjer“ iza kojeg suptilno svijetle dvije LED trake kako bi se ipak istaknuo od svoje neposredne okoline, gdje pronalazimo oku ugodnu teksturu koju smatramo vrlo dobrim dizajnerskim odabirom.

17

Na ekranu ćemo pronaći samo osnovne informacije, kao što su brzina, način rada, domet, stanje baterije i slično. Ono što nam se posebno dopada su informacije koje ekran pokaže nakon svake vožnje, a naglasak je svakako na potrošnji tijekom odrađene vožnje.

18 (1)

Upravo takvi su nam ekrani najbitniji jer ne želimo da nas more podataka ometa u vožnji. U tu svrhu je Citroën u ë-C4 X ugradio i head-up zaslon koji fizički izađe iz armature jednom kad ga uključite i namjestite uz pomoć tipki s lijeve strane volana. Na njemu, osim brzine i ograničenja na pojedinoj prometnici, možemo pronaći i navigaciju koja nas navodi do našeg odredišta.

19 (1)

Uglati volan dolazi s kožnom presvlakom, dok je njegov centralni dio ipak izrađen od plastike. Volan je ugodno za koristiti, a dolazi i s tipkama za kontrolu multimedijom, obavljanje poziva i glasovnu kontrolu, te vozačke asistencije poput tempomata. Jedina njegova razlika u odnosu na C4 X model je izostanak ručica za mijenjanje brzina ili stupnjevanje rekuperacije električne energije.

20

Tu opciju palimo na središnjem mostu uz pomoć „B“ tipke koja se nalazi odmah kraj „mjenjača“, gdje pronalazimo sustav koji odgovara onom iz C4 X. Kraj mjenjača je još kontroler za tri različita načina rada – Eko, Normal i Sportski.

21

Mi smo većinu vremena ovaj put proveli u Eko načinu rada jer je ë-C4 X i dalje vrlo dobro reagirao na sve što smo tražili od njega, ali o tome više kasnije u segmentu posvećenom pogonu ovog automobila.

22

Ispod „mjenjača“ pronalazimo tipku za parkirnu kočnicu, držač čaša i naslon za ruke u kojem pronalazimo još prostora za pohranu. Toliko je jednostavno. Na suprotnoj strani, iznad „mjenjača“ je mjesto koje savršeno služi odlaganju ključa automobila.

23

Iznad njega još vidimo i prostor za pohranu na dva kata. Na donjoj podloga zahvaljujući kojoj se vaše stvari neće klizati tijekom vožnje, a na gornjoj bežični punjač za vaš mobilni telefon, kraj kojeg su i jedan USB-A i jedan USB-C utor za žičano punjenje, odnosno povezivanje mobitela s autom.

24

Kao i kod C4 X, iznad bežičnog punjača možemo pronaći fizičke tipke za upravljanje klimatizacijom, kao i dodatnim opcijama poput grijanja sjedala. Ove bitne značajke uvijek volimo vidjeti kao fizičke tipke radi lakšeg upravljanja u vožnji.

25

Iz istog razloga nam se sviđaju i tri fizičke tipke ispod infotainment sustava, a olakšavaju njegovo upravljanje. Lijeva tipka nas prebacuje na vozačke asistencije koje onda lako upalimo ili ugasimo, ovisno o našim preferencijama. Središnja tipka nas vraća na početni zaslon sustava, dok je desna tipka zapravo kotačić kojeg ćemo koristiti kad nas pogodi pjesma.

26

Kao i kod C4 X, glavna zvijezda infotainmenta je atraktivni 10-inčni zaslon, a o sustavu ćemo detaljnije u idućem dijelu recenzije.

27

Prije toga se trebamo još osvrnuti na ostatak interijera. Tako valja spomenuti da prostor za pohranu pronalazimo i na suvozačkoj strani armature. Osim uobičajenog pretinca na donjoj strani, tu je i jedna „tajna“ ladica koju otvorimo pritiskom ne tako tajne tipke.

28

Kao što smo već spomenuli, dizajn presvlaka za sjedala je jedna od većih razlika između C4 X i ë-C4 X, a presvlake kod ovog modela odmah ukazuju na električnu prirodu automobila.

29

Plavi šavovi na sivoj tkanini se lijepo ističu, ali opet nisu jedino što primijetite na ovim atraktivnim i izrazito udobnim sjedalima. Kao i kod C4 X, nećete osjetiti duža putovanja u ovom automobilu.

30

Isti dizajn presvlaka se nalazi i na stražnjoj klupi, gdje pronalazimo i velike naslone za glavu (uz iznimku srednjeg sjedala) za potpuni komfor.

31

Njemu će pridonijeti i dosta prostora za noge, tako da nitko od suputnika ne bi trebao biti nezadovoljan dostupnim prostorom tijekom putovanja. Stražnja klupa će biti sretna i zbog jednog USB-A te jednog USB-C utora ako potroše bateriju na svojim uređajima, a putovanje je tek krenulo.

32

Infotainment

Veličina ovog 10-inčnog zaslona je i više nego adekvatna, a njegova kvaliteta je neupitna. Nismo imali nikakvih problema s korištenjem sustava. Sve pritiske je registrirao točno i precizno.

33

Bežično povezivanje aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay je čas posla u ovom sustavu, baš kao i kod C4 X. Veličina prozora za Google Maps, Spotify i obavijesti o porukama nam se svidjela tijekom korištenja Android Auto.

34

My Citroën Drive Plus sustav automatski prepozna Android Auto i Apple CarPlay aplikacije čim se spojite mobitelom na auto, pa vam automatski ponudi i njihovo paljenje. Izuzev te funkcije, sustav je općenito jednostavan za korištenje i poprilično intuitivan.

35

Većini najvažnijih kontrola možete pristupiti pomoću widgeta na početnom zaslonu i ranije spomenute fizičke tipke za asistencije u vožnji, stoga smatramo da će ga znati koristiti praktički svaki tip vozača.

36

Iako smo se za navigaciju tijekom testa gotovo uvijek oslanjali na Google Maps, navigacija ugrađena u ë-C4 X je također pružala odlične rezultate. Upute su bile jasne i vidljive, a procjena vremena dolaska na destinaciju točna.

37

Također bismo pohvalili i kvalitetu poziva tijekom korištenja ovog sustava. Sugovornike smo čuli jasno i glasno, a povratna informacija kako oni nas čuju je bila ista takva.

Motor

Kao što smo naveli u recenziji C4 X modela, ovaj auto dolazi uz cijeli niz pogonskih sklopova. Da ne duljimo s benzinskim i dizelskim opcijama, ë-C4 X je elektrificirana varijanta tog auta.

ë-C4 X dolazi s elektromotorom snage 136 KS (100 kW) s okretnim momentom od 260 Nm i 50 kWh baterijom koju sa 100 kW DC punjačem možete napuniti za 100 km vožnje u deset minuta. Prema WLTP-u, domet ë-C4 X-a na jednom punjenju je 360 km, a baterija dolazi uz jamstvo od osam godina ili 160.000 km za 70% kapaciteta punjenja.

38

S tim da valja napomenuti kako Citroën od nedavno u ponudi ima i elektromotor snage 115 kW ako vam treba dodatna snaga, no nama je na testu ovih 100 kW bilo i više nego dovoljno.

Većinom smo koristili Eko način rada motora i u gradskoj vožnji i tijekom testa na otvorenoj cesti. Iako u njemu raspolažete s nešto manje snage, za svakodnevnu vožnju bismo to opisali najboljim omjerom uloženog i dobivenog.

39

Između Normal i Sport načina rada nismo primijetili neke značajne razlike, iako smo i njih koristili. Sport način smo najrjeđe koristili.

Jednom kad zbrojimo većinsku Eko vožnju uz sporadičnu Normal i Sport vožnju, ë-C4 X je jedan od boljih potrošača na tržištu električnih automobila i bez problema odradi 360 kilometara s jednim punjenjem, kao što Citroën navodi da može prema WLTP-u.

40

Tako tijekom testa nismo uspjeli zabilježiti potrošnju veću od 15 kWh na 100 kilometara, dok su nam se vožnje redovito vrtjele na prosječnoj potrošnji od oko 10-12 kWh/100km.

Zaključak i cijene

Citroën ë-C4 X je električni crossover srednje veličine zbog čega bi se mogao dopasti nizu različitih kupaca. To ponajprije pripisujemo atraktivnoj silueti fastbacka koju spaja s određenim odlikama modernih SUV-ova. Jedini nazivnik kupaca je elektrifikacija svoje vožnje.

Jedan od štedljivijih auta s pogonom na struju ugodno nas je iznenadio svojom potrošnjom, ali i voznim karakteristikama s obzirom na tu potrošnju. Vozili smo se uglađeno, s ugodnim linearnim ubrzanjem i praktičnom rekuperacijom energije kočenjem, koja nam je olakšala i vožnju po gradu, a istovremeno i uštedjela energiju.

41

Kao i benzinska varijanta, ë-C4 X odiše „kvalitetnim minimalizmom“. Pod time mislimo da je Citroën jako dobro odradio sve što je upakirao u ovaj model. Od prepoznatljive prednje maske, zanimljivih svjetlosnih potpisa i jednostavne, ali atraktivne siluete do korištenih materijala u interijeru i vrlo dobrog Infotainment sustava s kojim smo imali pozitivna iskustva.

42

ë-C4 X je također i izrazito udoban auto – kako za vozača, tako i za sve njegove suputnike. Sjedala su udobna, prostora za vozača i suputnike ne fali, a auto također vrlo dobro „upija“ nedostatke prometnica na hrvatskim cestama.

Sve te pozitivne karakteristike ë-C4 X električnog automobila je Citroën ubacio u svoj kalkulator i izračunao konačnu cijenu modela. ë-C4 X s elektromotorom snage 100 kW i „C4 X MAX“ paketom opreme u sivoj varijanti će vas olakšati za 44.100 EUR s PDV-om.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.