Vidiauto Automobili Oldtimeri 40 godina Citroena CX i inovacija koje je donio

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 01.09.2014. 22:28

Citroenova obljetnica legende 

40 godina Citroena CX i inovacija koje je donio

40 godina Citroena CX i inovacija koje je donio

Kratica CX na francuskom jeziku označava koeficijent otpora zraka, a Citroen CX je prije 40 godina bila prva Citroenova limuzina s dizelskim motorom.

Citroen CX 2000 predstavljen je po prvi put u Parizu na sajmu automobila davne 1974. godine. Dužina limuzine je bila 4,63 metra, a za dizajn je bio zadužen Robert Opron. U 1974. godini Citroen za CX osvaja i nekoliko vrijednih nagrada - "Automobil godine", "Nagradu za sigurnost" te nagradu za stil ("Award Auto Style").

Oznaka modela CX došla je iz razloga velike naftne krize u 1973. godini; stoga je Citroen odgovorio s prvim dizelskim motorom s turbopunjačem u svojoj ponudi limuzina kako bi se utjecalo na potrošnju goriva. Istovremeno s potrošnjom goriva u ovisnosti o vrsti motora, i aerodinamika ima bitan utjecaj u potrošnji goriva pa se zato donosi odluka o oznaci CX (koeficijent otpora zraka, na engleskom je oznaka Cd).

Pogledajte Citroen CX GTI Turbo 2 kako ubrzava od 0-140 km/h:

Dvovolumenska limuzina Citroen CX u sljedećim godinama dobiva i nove karoserijske izvedbe: 1975. izlazi karavanska izvedba, 1977. sportska izvedba 2400 GTi s elektroničkim ubrizgavanjem (tada je smatrana najbržom na francuskim cestama), a 1978. i izvedba Prestige s duljinom većom za 28 cm. Od modela Citroen DS nasljeđuje hidropneumatski ovjes konstantne visine čime CX jako dobro leži na cesti, a od modela SM iz 1970. preuzima servoupravljač osjetljiv na brzinu s automatskim vraćanjem u osnovni položaj. Naime, inovativnim pretvaračem okretnog momenta C-matic uklanja se papučica spojke te se oslobađa prostor za ugodniju vožnju.

Osim dobrog dizajna vanjštine, niti interijer nije „pošteđen“ dobrog dizajna. Ili, još bolje rečeno, futurističkog dizajna za to vrijeme. Vozač je imao pristup svim komandama, bez ispuštanja upravljača iz ruku.

Citroen CX interijer

Ah, koliko mjesta...

U sljedećim godinama CX je nastavio s inovacijama; 1985. bio je prvi francuski automobil opremljen kočnim sustavom ABS. Proizvodio se do 1991. godine i do tada je prodano 1,2 milijuna primjeraka Citroena CX kojeg i danas vrlo rado vidimo na cestama.

Na internetskim oglasnicima smo pronašli četiri Citroena CX koji se prodaju po cijeni većoj od 22.000 kuna. Neki od njih su u super stanju, a pojedini primjerci imaju i 300.000 prijeđenih kilometara.

Citroena CX je naslijedio model Citroen XM, predstavljen 1989. godine i baziran na šasiji Peugeota 605. Godinama kasnije, točnije 1999. godine pojavljuje se Citroen C6 čiji je dizajn inspiriran upravo modelom CX.

Citroen CX 2

Pogledajte 13 modela koji su obilježili povijest

Ključne riječi:
C6 Citroën CX obljetnica XM
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.