Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Isprobali smo SUV Alfa Romeo Stelvio

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.05.2017. 23:45

Premium SUV 

Hrvatska premijera: isprobali smo SUV Alfa Romeo Stelvio

Isprobali smo SUV Alfa Romeo Stelvio

Iza zanimljivog naziva Stelvio krije se Alfin premium SUV – isprobali smo ga u Poreču na hrvatskoj premijeri.

Autocommerce je u Poreču predstavio premium SUV pod nazivom Stelvio, a naziv dolazi od planinskog prijelaza Stelvio u talijanskom dijelu Alpa (passo Stelvio). Istinski ljubitelji automobila barem jednom u životu bi trebali prijeći sa svojim (sportskim) automobilom ovaj poznati planinski prijelaz, koji se za promet otvara u kasno proljeće, nakon što se snijeg otopi. Uz primjetno dobar dizajn kupeovske linije, koji duguje modelu Alfa Romeo Giulia, Stelvio krase zanimljivi motori, performanse u vožnji, upravljivost i dinamika.

Alfa Romeo Stelvio (7)

Baza za Stelvio je Giulia, limuzina sa stražnjim pogonom, a na Stelviju se opcionalno nude stražnji pogon i pogon na sve kotače Q4. Dužine je 469 cm, uz 282 cm međuosovinskog razmaka, a iza motoriziranih petih vrata nalazi se prtljažnik obujma 525 litara s velikim otvorom i niskim pragom. U interijeru prevladavaju kvalitetni materijali, Alfin DNA je prisutan kroz lijepe instrumente, ekrani za infotainment su dijagonale od 6,5 i 8,4 inča, uz 7-inčni ekran smješten pored samih instrumenata. Vozač i suvozač imaju primjetno puno mjesta, mjesta ima i na stražnjoj klupi.

Alfa Romeo Stelvio (10)
Alfa Romeo Stelvio (11)

Sportski SUV mora ima smanjenu masu pa tako Stelvio ima 1660 kilograma, a aluminij je korišten kod većeg broja dijelova – u prednjem dijelu vozila više od 80% je aluminij, ima dvostruka ramena, a straga je postotak aluminija 45%, uz multilink ovjes. Kao opcija nudi se aktivni ovjes, a radi se o elektronski kontroliranim amortizerima. Oduševila nas je raspodjela omjera mase od 50:50. Spomenimo zanimljiv podatak kako je kardansko vratilo od karbonskih vlakana.

Alfa Romeo Stelvio Agim i Armin

Agim Skura iz Autocommerca objavio je početak prodaje Stelvija u Hrvatskoj

Alfa Romeo Stelvio Armin

Armin Slijepčević iz Autocommerca predstavio je sve novitete koje donosi Stelvio

U ponudi motora Alfa Romeo Stelvio dolazi s dvije snage novog 2.0 turbo benzinskog motora – 200 i 280 KS, dok je u dizelskoj ponudi prisutan 2.2 dizel u verzijama sa 150, 180 i 210 KS. To je novi dizelski motor mase 153 kilograma, daje više od 400 Nm okretnog momenta između 1300 – 3700 okr/min, a koristi se nova generacija turbo punjača. Vrhunac ponude je Stelvio QV s 510 KS. 

Alfa Romeo Stelvio (9)

Svi motori su upareni s automatskim 8-stupanjskim mjenjačem, a za svaku promjenu stupnja prijenosa aktiviraju se tri spojke u mjenjanju. Spomenuli smo kako pogon može biti na sve kotače ili pak samo stražnji. I kod Q4 pogona na sve kotače primarno se koristi stražnji pogon pa je Stelvio izrazio zabavan u vožnji, a ako dođe do proklizavanja stražnjih kotača onda se pogonski moment prenosi na prednje kotače. S tim da se na prednje kotače može prenijeti do 50 posto okretnog momenta, dakle ne nudi se zaključani pogon na sve kotače. Kod opcije sa samo stražnjim pogonom Q2 nudi se samoblokirajući stražnji diferencijal kako bi se što bolje prenio moment na stražnje kotače.

Alfa Romeo Stelvio (8)
Alfa Romeo Stelvio (3)

Alfa Romeo Stelvio dostupna je u devet različitih boja, nude se pastelne boje, boje s dvije i s tri komponente. Interijer možete birati prema svojoj želji, što se tiče boja kokpita. U ponudi su četiri paketa opreme – Stelvio, Super Stelvio+, Super Plus Q4 te posebna edicija Stelvio Launch Edition (posebna edicija dolazi samo s 2.0 GME motorom snage 280 KS, uz Q4 pogon i automatski mjenjač).

Početna cijena za Alfa Romeo Stelvio je 334.898 kuna, za Stelvio 2.2 JTD 180 KS, uz jamstvo do pet godina ili 120.000 kilometara.

Stelvio cijene
Alfa Romeo Stelvio (2)

U Poreču smo isprobali 2,2-litreni turbodizelski četverocilindrični motor snage 180 KS, čija je cijena 376.389 kuna. Za start motora potrebno je samo dotaknuti gumb smješten na kolu upravljača. Oduševljava direktnost manjeg dimenzijama upravljača, koji postaje još direktniji kad preko DNA odaberemo Dynamic način vožnje. Automatski mjenjač nudi i ručni (manualni) način izmjena stupnjeva prijenosa, a zgodno je što se sekvencijalno brzine mjenjača mogu mijenjati i preko velikih, metalnih polugica na kolu upravljača. Po ovome je jasno da je Stelvio sportski orijentiran SUV, kod kojeg je naglasak i na sportskoj, dinamičnoj vožnji. Motor snage 180 KS dovoljno je snažan da budemo zadovoljni performansama, ubrzavanjem, dobro svoj posao obavljaju i kočnice.

Alfa Romeo Stelvio (5)

Svidjela nam se vozačka pozicija s koje se preko relativno malog prednjeg vjetrobranskog stakla tijekom vožnje pruža pogled na poklopac motora i prevjese na bokovima. U zavojima se Stelvio ponaša vrlo dobro, prolasci su ugodni i automobil se dobro nosi s težištem koje je ipak visoko, ali prolazak kroz kružni rotor pod gasom prolazi bez proklizavanja prednjeg dijela, uz ugodno držanje ceste. U vožnji pomažu različiti sustavi kao što je upozorenje da bi moglo doći do sudara s vozilom ispred nas, upozorit će nas se i ako napustimo voznu traku, postojanje vozila u mrtvom kutu.

Više detalja moći ćemo vam prenijeti nakon detaljnog testa Alfa Romeo Stelvio.

Alfa Romeo Stelvio (6)
Alfa Romeo Stelvio (1)
Alfa Romeo Stelvio (4)
Ključne riječi:
Alfa Romeo Stelvio SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.