Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Novi Volvo XC90 kao da dolazi iz budućnosti

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 24.07.2014. 12:53

Svjetske premijere iz Volva 

Novi Volvo XC90 kao da dolazi iz budućnosti

Novi Volvo XC90 kao da dolazi iz budućnosti

U kolovozu će biti predstavljen novi Volvo XC90 s tehnologijama za koje ćete pomisliti da postoje samo u filmovima.

Novi Volvo XC90 dolazi s dvije svjetske premijere koje će pridonijeti da obnovljeni XC90 bude jedan od najsigurnijih automobila na svijetu. Imat će prvo na svijetu automatsko skretanje prilikom skretanja prema nadolazećem vozilu, a nudit će i prvo na svijetu rješenje prilikom izlijetanja s ceste. XC90 imat će automatsko praćenje automobila ispred u sporim gradskim kolonama, a karoserija izrađena od snažnog boron čelika pet puta je izdržljivija nego kod prve generacije Volva XC90. Sve je to s ciljem da do 2020. godine proizvedu automobil u kojemu nitko neće poginuti ili ozbiljno nastradati.

Zaštita od izlijetanja s ceste funkcionira na način da se prilikom izlijetanja vozila zatežu sigurnosni pojasevi na prednjim sjedalima kako bi se zadržali putnici u sigurnom položaju. Kako bi se zaštitile ozljede kralježnice, dolazi do apsorpcije energije između sjedala i okvira za sjedala s jastučićima tako što dolazi do upijanja vertikalnih sila koje mogu nastati kada vozilo dotakne tvrdu podlogu izvan ceste. Volvovo rješenje smanjuje vertikalnu silu za jednu trećinu čime se ublažava pritisak i smanjuju potencijalne ozljede na kralježnici. Kako bi se izbjeglo izlijetanje vozila s ceste novi Volvo nudi sustav nadzora voznih trakova koji pojačava okretni moment ukoliko otkrije da će automobil nenamjeravano napustiti voznu traku, a sustav prati i otkriva umor vozača ili pak ako vozač nepažljivo vozi. Kada je vrijeme za odmor, sustav će vozača uputiti da se odmori na prvom odmorištu uz cestu.

Inače, polovica svih smrtnih slučajeva u prometu u Sjedinjenim Američkim Državama otpada na izlijetanje s ceste dok u Švedskoj jedna trećina ovakvih nesreća završava fatalno ili uz ozbiljne ozljede vozača i putnika.

Druga svjetska premijera odnosi se na automatsko kočenje na križanjima, a tehnologija djeluje u situacijama na raskrižjima kada automobil izleti pred nailazeće vozilo. Volvo će otkriti potencijalni sudar i automatski kočiti kako bi se izbjegla nesreća ili pak ublažile posljedice nesreće.

Teško je i nabrojati sve ostale tehnologije s kojima će doći novi Volvo XC90: zaštita prije nastanka stražnjih udara uz pomoć radara koji otkriva kada dolazi do udara u stražnji dio vašeg vozila, sustav zaštite kod mogućeg prevrtanja vozila, funkcija automatskog kočenja City Safety, pokrivanje mrtvog kuta, pomoć pri vožnji u koloni, informacije o prometnim znakovima. Svima njima cilj je smanjiti broj poginulih i ozlijeđenih u svijetu - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da svake godine oko 1,2 milijuna ljudi pogine, dok više od 50 milijuna bude ozlijeđeno u prometnim nesrećama
Novi Volvo XC90 imat će pogon na sve kotače i mjesta za sedam osoba.

Novi Volvo XC90 (1)
Novi Volvo XC90 (2)
Novi Volvo XC90 (3)
Novi Volvo XC90 (4)
Novi Volvo XC90 (5)
Novi Volvo XC90 (6)
Novi Volvo XC90 (7)
Ključne riječi:
City Safety sigurnost Volvo XC90
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.