Vidiauto Automobili Eko automobili Toyota želi natrag svoje baterije iz hibrida

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.02.2015. 09:53

Cilj je prikupiti sve hibridne baterije 

Toyota želi natrag svoje baterije iz hibrida

Toyota želi natrag svoje baterije iz hibrida

Toyota uspijeva prikupiti 91% baterija koje ugrađuje u svoja hibridna vozila, nakon čega se baterije recikliraju.

Toyotin cilj je dostići 100% u prikupljanju baterija iz Toyotinih i Lexusovih hibrida kako bi se reciklirale. Naime, hibridne baterije (nikal-metal-hidridne i litij-ionske) najčešće nadžive životni vijek automobila u koje su ugrađene tako da se prikupljaju nakon što automobil više nije u upotrebi ili pak u slučaju prometne nesreće kada popravak automobila više nije isplativ ili pak dođe do totalne štete na vozilu.

Hibridne_baterije_recikliranje

TME (Toyota Motor Europe) sada svoju aktivnost prikupljanja baterija kroz interne aktivnosti putem vlastite prodajno-servisne mreže širi i na nezavisne ovlaštene centre za reciklažu i prikupljanje vozila u Europi. Produljuje se daljnja suradnja s francuskim i belgijskim tvrtkama - 1. srpnja 2011. godine započela je suradnja s francuskom tvrtkom Société Nouvelle d’Affinage des Métaux (SNAM) koja prikuplja i reciklira nikal-metal-hibridne (NiMH) baterije u Europi (ugrađene u Prius, Auris Hibrid, Auris TS Hibrid, Yaris Hibrid i sve Lexusove hibride), a od 20. kolovoza 2012. krenula je Toyotina suradnja s belgijskom tvrtkom Umicore N.V. koja prikuplja i reciklira litij-ionske (Li-ion) baterije u Europi (ugrađene u Toyotu Prius+ i Prius Plug-in Hibrid).

New_Toyota_Auris_Hybrid_03_2012

Trenutno se iskorištene baterije samo recikliraju, ali Toyota je započela s istraživanjem o dodatnim mogućnostima tvorničke prerade i prenamjene iskorištenih NiMH baterija.

U Europi je od 2000. godine prodano oko 850.000 primjeraka Toyotinih i Lexusovih hibrida, a najnoviji modeli su Toyota Auris HSD, Toyota Auris TS HSD i Toyota Yaris HSD, dostupni i u Hrvatskoj.

New_Toyota_Auris_Hybrid_10_2012
Ključne riječi:
baterija hibrid Lexus recikliranje vozila Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs