Vidiauto Automobili Eko automobili Toyota želi natrag svoje baterije iz hibrida

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.02.2015. 09:53

Cilj je prikupiti sve hibridne baterije 

Toyota želi natrag svoje baterije iz hibrida

Toyota želi natrag svoje baterije iz hibrida

Toyota uspijeva prikupiti 91% baterija koje ugrađuje u svoja hibridna vozila, nakon čega se baterije recikliraju.

Toyotin cilj je dostići 100% u prikupljanju baterija iz Toyotinih i Lexusovih hibrida kako bi se reciklirale. Naime, hibridne baterije (nikal-metal-hidridne i litij-ionske) najčešće nadžive životni vijek automobila u koje su ugrađene tako da se prikupljaju nakon što automobil više nije u upotrebi ili pak u slučaju prometne nesreće kada popravak automobila više nije isplativ ili pak dođe do totalne štete na vozilu.

Hibridne_baterije_recikliranje

TME (Toyota Motor Europe) sada svoju aktivnost prikupljanja baterija kroz interne aktivnosti putem vlastite prodajno-servisne mreže širi i na nezavisne ovlaštene centre za reciklažu i prikupljanje vozila u Europi. Produljuje se daljnja suradnja s francuskim i belgijskim tvrtkama - 1. srpnja 2011. godine započela je suradnja s francuskom tvrtkom Société Nouvelle d’Affinage des Métaux (SNAM) koja prikuplja i reciklira nikal-metal-hibridne (NiMH) baterije u Europi (ugrađene u Prius, Auris Hibrid, Auris TS Hibrid, Yaris Hibrid i sve Lexusove hibride), a od 20. kolovoza 2012. krenula je Toyotina suradnja s belgijskom tvrtkom Umicore N.V. koja prikuplja i reciklira litij-ionske (Li-ion) baterije u Europi (ugrađene u Toyotu Prius+ i Prius Plug-in Hibrid).

New_Toyota_Auris_Hybrid_03_2012

Trenutno se iskorištene baterije samo recikliraju, ali Toyota je započela s istraživanjem o dodatnim mogućnostima tvorničke prerade i prenamjene iskorištenih NiMH baterija.

U Europi je od 2000. godine prodano oko 850.000 primjeraka Toyotinih i Lexusovih hibrida, a najnoviji modeli su Toyota Auris HSD, Toyota Auris TS HSD i Toyota Yaris HSD, dostupni i u Hrvatskoj.

New_Toyota_Auris_Hybrid_10_2012
Ključne riječi:
baterija hibrid Lexus recikliranje vozila Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.