Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Pogledajte automobil koji svijetli u mraku

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 20.03.2015. 12:13

Elektro automobil Nissan Leaf 

Pogledajte automobil koji svijetli u mraku

Pogledajte automobil koji svijetli u mraku

Fluorescentni Nissan Leaf se provozao jedinom svjetlećom autocestom na svijetu u nizozemskom Ossu.

Nissan Leaf je električni automobil čiji lak svijetli u mraku. Naravno, radi se o samo jednom primjerku Leafa koji je obojen fluorescentnom bojom, a cilj ovog eksperimenta je bio pokazati kako kupci najprodavanijeg električnog automobila pune svoja Nissan Leaf vozila solarnom energijom iz vlastitog doma. Leaf se u Nizozemskoj jako dobro prodaje - prodaja je porasla za 313 posto (u prošloj godini prodano je ukupno 1619 Nissanovih električnih vozila Leaf, e-NV200 i e-NV200 Evalia).

Nissan Leaf svijetli u mraku (4)

Cesta po kojoj se Leaf vozio spada među pametne ceste jer je osvijetljena svjetlećim linijama u dužini 600 metara (tijekom dana linije upijaju svjetlost, a noću svijetle osam sati), a osmislio ju je dizajner Daan Roosegaarde kako bi vozačima olakšao snalaženje u mraku uz istodobnu uštedu energije koja bi se inače potrošila na rasvjetu. Dakle, svjetleće linije na Pametnoj autocesti zamijenile su uobičajenu uličnu rasvjetu i upotpunjene su inovativnim lakom Nissana Leaf čija boja sadržava kruti, rijetki zemljani metal bez mirisa stroncijev aluminat. Aerosolni premaz preko dana upija UV-zrake i ostala vidljiva zračenja te svijetli između osam i deset sati nakon što sunce zađe.

Pogledajte kako to izgleda u Nizozemskoj:

Nissan Leaf svijetli u mraku (2)
Ključne riječi:
električni automobil Leaf Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 15. kolovoz 1947.

Ferrarijev trkači debi

Prvi Ferrari sudjelovao je u utrci u Pescari te odmah zauzeo izvanredno drugo mjesto. Ferrari je ubrzo izgradio izvanrednu reputaciju, a danas je najuspješniji proizvođač u povijesti Formule 1.

vs