Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Otkrivamo što sve imaju Michelin gume za utrku Formule E

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 17.07.2015. 10:25

Gume na električnim Formulama  

Otkrivamo što sve imaju Michelin gume za utrku Formule E

Otkrivamo što sve imaju Michelin gume za utrku Formule E

Michelin je dobavljač svih guma za utrke električne Formule E. Gume imaju i RFID čip u sebi, ali to nije sve.

Guma Michelin Pilot Sport EV specijalno je razvijena za Formula-e automobile u prvom natjecanju električkih vozila koje je u tijeku. Ova guma izgled dijeli s gumom Michelin Pilot Sport Cup 2 koji se može naći na super-sportskim automobilima u cijelom svijetu: Ferrari 458 Speciale, Mercedes SLS-AMG Black Series ili Porsche 918 Spyder, a na koje se ugrađuje kao dio originalne opreme.

Michelin Pilot Sport EV, trkaći pneumatik s najnovijim tehnološkim rješenjima namijenjen za jednosjede, ima bočne stranice s baršunastim efektom te dolazi u dimenzijama prednjih i stražnjih pneumatika 245/40 R18 i 305/40 R18. Dakle, radi se o naplatcima dimenzija 18 inča, dok se u Formuli 1 koriste naplatci promjera 13 inča, ali istovremeno imaju gume s debelim stjenkama i jako su široke. Kao što je poznato, automobili na utrci Formule E smiju koristiti samo jedan set pneumatika koji će trebati izdržati cijeli dan (trening, kvalifikacije i utrku), bez obzira na vremenske prilike. Na mokrim ili suhim stazama, bilo da je vruće ili hladno, svi natjecatelji će koristiti jednake pneumatike. Gume trpe maksimalni okretni moment od samog starta, a isto tako moraju omogućiti i što kraći put kočenja. Prilikom konstrukcije pneumatika u obzir se uzimaju četiri ključna faktora: njegova unutrašnja struktura, korištene sirovine, visina i profil.

FIA-FORMULA-E_02-Putrajaya-Malaysia

Utrka Formule E u Maleziji, s Michelinovim gumama na bolidima

Inače, u utrci Formule E koriste se identični bolidi, ali od slijedeće sezone tehnički propisi će biti labaviji tako da će timovi imati slobodu razvoja novih tehnologija bilo u svojoj organizaciji ili u kooperaciji s proizvođačima automobila ili sveučilištima.

U moto natjecanjima je vrlo bitno skupljanje podataka i analiza kako bi se što bolje razumjelo što se zbiva unutar automobila. Zbog toga je Michelin u bočnu stjenku gume Pilot Sport EV ugradio RFID (Radio Frequency Identification Device) čip koji će skupljati podatke od faze proizvodnje do trenutka povratka u tvornicu radi recikliranja

Memorija ovih mikro-komponenata također će koristiti analizi performansi i Michelinovim inženjerima, a u kombinaciji sa senzorima temperature i tlaka čip će spremati svaki podatak koji se odnosi na naprezanja pneumatika.

Još malo o gumama: na gume otpada 20% potrošene energije kod automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem te 30% u slučaju električkih vozila te je zbog toga bitno što više smanjiti otpor kotrljanja. Masa je neprijatelj, pogotovo u automobilima tako da manja masa znači manje potrebne energije za njeno pokretanje pa je bitno da i gume imaju što manju masu.

Donosimo raspored Formula-E natjecanja:
1. 17.10.2015. - Kina, Peking
2. 7.11.2015. - Malezija, Putrajaya
3. 19.12.2015. - Urugvaj, Punta del Este
4. 6.2. 2016. - Argentina, Buenos Aires
5. 19.03.2016. - Nije odabrano mjesto
6. 2.4.2016. - SAD, Long Beach
7. 23.4.2016. - Francuska, Pariz
8. 21.5.2016. - Njemačka,Berlin
9. 4.6.2016. - Rusija, Moskva
10. Velika Britanija, London (još nije određen datum utrke)

Ključne riječi:
Formula E Gume Michelin natjecanje
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.