Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 09.01.2014. 20:55

Biodizel 

Gorivo iz prirode

Gorivo iz prirode

Biodizel se može proizvoditi iz prirodnih ulja algi, životinjskih masti, suncokreta, repice, soje, suncokreta, svinjske masti. U biti se radi o patentu zaštićenom još 1937. godine kada je belgijski znanstvenik Chavanne patentirao postupak zvan transesterifikacija biljnih ulja koristeći metilni i etilni alkohol te natrijev hidroksid za izdvajanje masnih kiselina iz glicerina. 

Biodizel nije toksičan, biorazgradiv je i u atmosferu ispušta 10 do 50% manje ugljičnog monoksida (CO), te 2 do 10 % više dušikovog oksida (NOx) nego fosilna dizel goriva. Emisije ugljičnog monoksida variraju ovisno o ulju iz kojega je biodizel dobiven, a CO2 koji se oslobađa biljke koriste u procesu fotosinteze.

BioDiesel_Pump-668

Biodizel ima viši cetanski broj nego fosilni dizel i nema sumpora. Bez preinaka svaki dizel motor može koristiti dizelsko gorivo sa 5% udjela biodizela. Biodizel je izrazito masno gorivo te u većem udjelu od 5% bez preinaka može začepiti brizgaljke motora. Prirodni dizel je higroskopan odnosno veže na sebe vodu pa može uzrokovati zatajenje rada i prijevremenu koroziju motora bez opsežnih preinaka.

Ključne riječi:
biodizel dušikov oksid NOx emisija CO2
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 13. kolovoz 1907.

Prvi taksi u SAD-u

Prvi taksi izašao je na ulice New Yorka  kao prvo vozilo te vrste u SAD-u. Prvi motorizirani taksiji u svijetu pojavili su se u Europi krajem 19. stoljeća, a naziv su dobili po uređaju taksimetru koji služi za izračunavanje cijene vožnje.

vs