Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 09.01.2014. 20:55

Biodizel 

Gorivo iz prirode

Gorivo iz prirode

Biodizel se može proizvoditi iz prirodnih ulja algi, životinjskih masti, suncokreta, repice, soje, suncokreta, svinjske masti. U biti se radi o patentu zaštićenom još 1937. godine kada je belgijski znanstvenik Chavanne patentirao postupak zvan transesterifikacija biljnih ulja koristeći metilni i etilni alkohol te natrijev hidroksid za izdvajanje masnih kiselina iz glicerina. 

Biodizel nije toksičan, biorazgradiv je i u atmosferu ispušta 10 do 50% manje ugljičnog monoksida (CO), te 2 do 10 % više dušikovog oksida (NOx) nego fosilna dizel goriva. Emisije ugljičnog monoksida variraju ovisno o ulju iz kojega je biodizel dobiven, a CO2 koji se oslobađa biljke koriste u procesu fotosinteze.

BioDiesel_Pump-668

Biodizel ima viši cetanski broj nego fosilni dizel i nema sumpora. Bez preinaka svaki dizel motor može koristiti dizelsko gorivo sa 5% udjela biodizela. Biodizel je izrazito masno gorivo te u većem udjelu od 5% bez preinaka može začepiti brizgaljke motora. Prirodni dizel je higroskopan odnosno veže na sebe vodu pa može uzrokovati zatajenje rada i prijevremenu koroziju motora bez opsežnih preinaka.

Ključne riječi:
biodizel dušikov oksid NOx emisija CO2
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs