Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Mercedes Dies-Otto motori budućnosti

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 29.12.2013. 16:35

Motori 21.stoljeća 

Mercedes Dies-Otto motori budućnosti

Mercedes Dies-Otto motori budućnosti

Kombinirajući principe rada Otto i dizelskih motora Mercedes je još 2007. godine uspio stvoriti benzinski motor prepun tehnoloških novotarija koji bi kada prebrodi dječje bolesti trebao ući u serijsku proizvodnju. Testira se na automobilu kodnog naziva F700.

Mercedesovi inženjeri su se ponajviše usredotočili na povećanje snage i smanjenje potrošnje benzinskog motora. Uz slojevito direktno ubrizgavanje goriva uz pomoć nove generacije piezo brizgaljki, dva turbo puhala, varijabilnog sustava upravljanja ventilima i mogućnosti promjenjive kompresije, najveću novost predstavlja kombiniranje rada i zapaljenje smjese goriva i zraka kombinirajući otto i dizel princip rada. Tako se ovisno o režimu rada, smjesa goriva i zraka može upaliti svječicom ili samozapaljenjem kao kod dizel motora.

2007-mercedes-benz-f700-concept_100300721_m

Pri radu na nižim okretajima precizne piezo brizgaljke ubrizgavaju minimalne količine goriva u cilindar u komoru za izgaranje te se smjesa pali samozapaljenjem smjese uz veći kompresijski omjer u svako cilindru. Pri tome je u pogonu samo manje turbo puhalo. Povećanjem okretaja ili naglim pritiskom na papučicu gasa brizgaljke ubrizgavaju u cilindar veću količinu goriva, smjesa se pali svječicom, kompresijski omjer se smanjuje, a u funkciji je veći turbo punjač. Zahvaljujući ovim revolucionarnim novotarijama iz svega 1.8 litara obujma Mercedes je uspio izvući čak 285 konjskih snaga i 390 Nm okretnog momenta uz potrošnju od svega 7.2 litre goriva. Odlaze li turbodizeli u povijest vrijeme će pokazati.

Ključne riječi:
Mercedes Turbo benzinski Turbo diesel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.