Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Mercedes Dies-Otto motori budućnosti

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 29.12.2013. 16:35

Motori 21.stoljeća 

Mercedes Dies-Otto motori budućnosti

Mercedes Dies-Otto motori budućnosti

Kombinirajući principe rada Otto i dizelskih motora Mercedes je još 2007. godine uspio stvoriti benzinski motor prepun tehnoloških novotarija koji bi kada prebrodi dječje bolesti trebao ući u serijsku proizvodnju. Testira se na automobilu kodnog naziva F700.

Mercedesovi inženjeri su se ponajviše usredotočili na povećanje snage i smanjenje potrošnje benzinskog motora. Uz slojevito direktno ubrizgavanje goriva uz pomoć nove generacije piezo brizgaljki, dva turbo puhala, varijabilnog sustava upravljanja ventilima i mogućnosti promjenjive kompresije, najveću novost predstavlja kombiniranje rada i zapaljenje smjese goriva i zraka kombinirajući otto i dizel princip rada. Tako se ovisno o režimu rada, smjesa goriva i zraka može upaliti svječicom ili samozapaljenjem kao kod dizel motora.

2007-mercedes-benz-f700-concept_100300721_m

Pri radu na nižim okretajima precizne piezo brizgaljke ubrizgavaju minimalne količine goriva u cilindar u komoru za izgaranje te se smjesa pali samozapaljenjem smjese uz veći kompresijski omjer u svako cilindru. Pri tome je u pogonu samo manje turbo puhalo. Povećanjem okretaja ili naglim pritiskom na papučicu gasa brizgaljke ubrizgavaju u cilindar veću količinu goriva, smjesa se pali svječicom, kompresijski omjer se smanjuje, a u funkciji je veći turbo punjač. Zahvaljujući ovim revolucionarnim novotarijama iz svega 1.8 litara obujma Mercedes je uspio izvući čak 285 konjskih snaga i 390 Nm okretnog momenta uz potrošnju od svega 7.2 litre goriva. Odlaze li turbodizeli u povijest vrijeme će pokazati.

Ključne riječi:
Mercedes Turbo benzinski Turbo diesel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 15. rujan 1909.

9-15-1909  Imaginarni patent

Imaginarni patent

Henry Ford izgubio je parnicu protiv George Seldena u kojoj je tvrdio da ovaj nema pravo na patent na motorno vozilo. Dvije godine kasnije to pravo je ukinuto jer se saznalo da Selden nikada nije namjeravao izgraditi automobil koji je prijavio 1895. godine

vs