Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Dječja sjedalica - na napuhavanje!

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 15.04.2014. 14:56

Volvo 

Dječja sjedalica - na napuhavanje!

Dječja sjedalica - na napuhavanje!

Svi volimo svoju djecu, ali je mnogim roditeljima zasigurno nezgodno manevriranje auto sjedalicom po automobilu. Volvo ima rješenje!

Dječja sjedalica na napuhavanje je koncept koji stiže iz Volva, a sjedalica je maksimalno sigurna, jednostavna za pakiranje i praktična za upotrebu u mnogim situacijama kada klasične sjedalice nisu baš idealno rješenje. Tvorac nove sjedalice je Lawrence Abele, dizajner Volvog centra za koncepte i monitoring u Los Angelesu te je prilikom stvaranja sjedalice imao na umu vlastitu djecu.

Koncept nove sjedalice, koja se napuhava za manje od 40 sekundi donosi nove mogućnosti - npr. prijatelji mogu bez problema po potrebi prevesti nečije dijete, a da ne moraju sami posjedovati klasičnu dječju sjedalicu koja zauzima dragocjen prostor u automobilu. Izuzetno je praktična kod prijevoza taksijem, kod iznajmljenih automobila ili u prijevozu autobusom.

Volvo djecja sjedalica na napuhavanje (2)

Sjedalica mase manje od 5 kilograma upola je manje mase od konvencionalnog sjedala te posjeduje napredni sustav integriranih crpki koje su tihe i jednostavno konstruirane. Kada je ispuhana, može stati u ruksak, a sastavljena je od posebnog materijala koji dobro podnosi pritisak napuhavanja te zadržava maksimalnu čvrstoću u napuhanom stanju. Radi se o tehnologiji sličnoj onoj u nautičkoj industriji i izvorno je razvijana za vojne potrebe. Okrenuta je u suprotnom smjeru od smjera vožnje jer je to dokazano najsigurniji način za prijevoz djeteta - dječji vrat nije toliko snažan kao vrat odrasle osobe, a u slučaju frontalnog udarca, glave putnika koji gledaju u smjeru vožnje naglo se kreću prema naprijed, što dovodi do velikog pritiska na vrat. Zbog toga bi dijete trebalo sjediti u smjeru suprotnom od smjera vožnje do najmanje 3-4 godine starosti. U idealnom slučaju, svi putnici unutar automobila trebali bi sjediti suprotno od smjera vožnje.

Ključne riječi:
dječja sjedalica koncept sigurnost Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.