Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Auto radio s NFC-om, Sony MEX-N5000BT

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 14.03.2014. 21:37

Dodirni za spajanje 

Auto radio s NFC-om, Sony MEX-N5000BT

Auto radio s NFC-om, Sony MEX-N5000BT

Ukoliko ste ljubitelj najmodernijih pametnih telefona onda u svojem limenom ljubimcu morate imate ovaj Sonyjev auto radio s NFC-om i Bluetoothom.

NFC (Near Field Technology) je kratkodometna tehnologija namijenjena povezivanju uređaja na vrlo maloj udaljenosti, do nekoliko centimetara, s ciljem sigurnijeg spajanja, a svoju je primjenu pronašla i u auto radiju Sony MEX-N5000BT. Već se i iz same oznake primjećuje postojanje ovih dviju tehnologija namijenjenih povezivanju pametnog telefona s automobilskim radijem – NFC i Bluetooth v 3.1. Ovo je inače prvi auto radio s NFC-om.

Želite li spojiti svoj pametni telefon s auto radijem, dovoljno je samo s telefonom (stražnjom stranom, na kojoj se nalazi NFC čip) dotaknuti tipku za glasnoću odnosno područje na auto radiju označeno slovom „N“ i automatski će doći do povezivanja. Od tog trenutka možete zahvaljujući Bluetooth tehnologiji slušati glazbu s telefona na auto radiju, pozivati glasom telefonske kontakte iz telefone te komunicirati putem zvučnika auto radija. Stignu li vam nova SMS poruka ili e-mail na mobitel, možete na zvučnicima auto radija čuti sadržaj jer će aplikacija App Remote 2.1 iz telefona pročitati tekst (koristeći tehnologiju Text to speech). Aplikacija App Remote 2.1 podržana je na Android i iPhone uređajima. Funkcionalnostima tu nije kraj jer se i navigacijske upute s telefona mogu slušati na audio sustavu kao i druge razne notifikacije.

Iako auto radio Sony MEX-N5000BT na prvi pogled ne izgleda pretjerano tehnološki nego više asocira na auto radije s vrlo malo mogućnosti, a tome je krivac i omanji LCD ekran na kojem se može prikazati (mi smo izbrojali) 12 znakova u jednoj liniji, ovo je ipak vrlo moderan auto radio koji je i dalje zadržao CD/MP3 reprodukciju diskova, a ima i USB utor za spajanje memorijskih modula kao i AUX ulaz za spajanje drugih glazbenih playera. Pozadinska boja kao i boja znakova prikazanih na crnom pozadinskom osvjetljenju može se mijenjati prema želji između pet ponuđenih boja (pogledajte fotografije u našoj galeriji).

Spomenimo i nekoliko specifikacija koje auto radio nudi: izlazna snaga je 4 x 55 W, ima izlaz za visokotonac te 10-pojasni ekvilizator, RDS, 18 memorijskih mjesta za FM postaje. Cijena za Sony MEX-N5000BT na Amazonu je 129,99 USD.

Naravno, prednja se pločica može odvojiti, ali ju nemojte sakriti ispod sjedala nego zaista ponesite sa sobom. Nedavno smo u jednom parkiranom vozilu na kokpitu na A4 papiru primijetili ispisanu poruku: „auto pločica nije u autu“ :)

Ključne riječi:
AUX Bluetooth NFC radio USB
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. siječanj 1905.

Britanac postavio rekord u Floridi

Arthur MacDonald iz Velike Britanije postavio je novi svjetski brzinski rekord na Daytona Beachu u Floridi - 241 km/h.

vs