Vidiauto Zanimljivosti Auto FUN U ogromnom zorbu se nalazi Nissan Note

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.10.2014. 17:34

Totalno ludo 

U ogromnom zorbu se nalazi Nissan Note

U ogromnom zorbu se nalazi Nissan Note

Kugla u koju je smješten Nissan Note visoka je kao dva kata zgrade. Ovo je najveći funkcionalni zorb na svijetu.

Nissan je kreirao najveći zorb na svijetu i u njega smjestio Nissan Note u stvarnoj veličini. Autozorp je divovska lopta promjera šest metara i opsega većeg od 18 metara te je napunjena zrakom.

Zašto je Nissan to napravio? Iz Nissana izjavljuju da su na taj način htjeli privući pozornost na gradski model Note koji donosi nove sigurnosne tehnologije (nadzor mrtvog kuta, upozoravanje na nenamjerno skretanje iz traka i prepoznavanje pokretnih objekata). Istovremeno, Nissan obilježava godinu dana od pojave novog Nissana Note na europskim cestama. Izrada Nissanovog autozorba mase veće od jedne tone trajala je više od dva mjeseca.

Pročitajte opširan test Nissan Note 1.2 DIG-S Tekna

Zorb ne bi bio zorb kada ga se ne bi zakotrljalo! U videu snimljenom na tajnom vojnom ispitnom poligonu u Velikoj Britaniji možete vidjeti kako je Note preživio kotrljanje zorpa po polju:

http://youtu.be/sHLkF72nv9g

Što je zorb? Zorbanje je razonoda stigla s Novog Zelanda u kojoj se ljudi željni uzbuđenja kotrljaju nizbrdo u zrakom napunjenoj kugli od čvrste, izdržljive plastike. Zorb je u pravilu izrađen od dva sloja koji se pune zrakom i štite osobu unutra od vanjskih opasnosti.

Donosimo i kraći opis ovih triju tehnologija Nissanovog Sigurnosnog štita:

Nadzor mrtvog kuta
Obilježje koje je nekoć bilo rezervirano za automobile vrhunske klase, sustav s pomoću stražnje širokokutne kamere prepoznaje vozila u područjima mrtvog kuta s obiju strana Notea. Kada prepozna vozilo u mrtvom kutu, u tom retrovizoru upali nenametljivu lampicu.

Upozoravanje na nenamjerno skretanje iz traka
Taj sustav, još jedno vrhunsko obilježje prvi put u klasi B, prati izlazi li automobil iz svojeg traka. Napredni računalni program prepoznaje čak i izblijedjele oznake na cesti kako bi odredio skreće li automobil, a da žmigavci nisu uključeni. Prema istraživanju, ti bi sustavi mogli spriječiti gotovo svaku desetu nesreću pri promjeni trakova na autocestama. Nedavna izvješća govore kako je neusredotočenost vozača uzrok 78% nesreća, opasnih bliskih susreta i nehotičnih skretanja iz traka.

Prepoznavanje pokretnih objekata
Iskorištavajući mogućnosti panoramskog monitora, nova je funkcija zapravo digitalni suvozač koji vozaču pomaže motriti što se nalazi iza Notea pri vožnji natraške. Stražnja širokokutna kamera s konveksnim objektivom ugrađena u vrata prtljažnika zahvaća kut veći od 180 stupnjeva. Slika iz kamere prikazuje se na 15-cm ekranu Nissana Connect.

Ključne riječi:
Nissan Note zorb
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.