Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Ovo je automobil koji ne morate prati!

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.04.2014. 16:50

Nissan 

Ovo je automobil koji ne morate prati!

Ovo je automobil koji ne morate prati!

Nissan razvija inovativnu boja koja odbija blato, kišu i svakodnevnu nečistoću kojoj je boja automobila izložena.

Zamislite da svoj automobil nikada nećete morati prati, vjerojatno bi bili sretni mnogi kojima je pranje posao koji nimalo ne vole. Posebno osmišljenom superhidrofobičnom i oleofobičnom bojom (što znači da odbija vodu i ulja) obojen je novi Nissan Note tako da se Note može smatratiprvim samočistećim vozilom na svijetu.

Nissan Note samočisteća boja (2)

Radi se o tehnologiji Ulta-Ever Dry koju Nissan prvi primjenjuje u automobilskoj industriji. Stvarajući zaštitni sloj zraka između boje i okoline, sprječava se stvaranje mrlja nastalih zaostalim kapima i prskanjem površine karoserije s ceste. Ipak, nešto je već prethodilo ovoj tehnologiji, a to je samočisteća tehnologija koja se već nalazi na Nissanu Note - funkcija operi i osuši nalazi se na kameri za vožnju natrag. Pritom voda i stlačeni zrak automatski čiste objektiv kamere i tako jamče da Noteovi sigurnosni senzori rade u svim uvjetima.

Boja koju Nissan testira na Noteu, a razvila ju je tvrtka UltraTech International Inc., pokazala se učinkovitom u uobičajenoj uporabi po kiši, rosulji, mrazu, bljuzgavici i prolaskom kroz lokve. Morat ćemo vas djelomično razočarati ukoliko ste se zaista ponadali kako je kraj pranju automobila - Nissan za sada ne planira tehnologiju koristiti u serijskoj proizvodnji, ali će nastaviti razmatrati njezine mogućnosti kao opcije za naknadnu uporabu.

Nissan Note samočisteća boja (3)
Ključne riječi:
Nissan Note tehnologija Ulta-Ever Dry
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.