Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Kako produljiti vijek trajanja turbine!?

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 25.01.2014. 16:37

Turbo motori 

Kako produljiti vijek trajanja turbine!?

Kako produljiti vijek trajanja turbine!?

Turbo rotori  imaju široku primjenu. Ugrađuju se u dizelske i u benzinske motore kopnenih vozila, vlakova, zrakoplova, plovila. Turbine omogućavaju ogromnu dodatnu snagu i veliki okretni moment motora. No, motori opremljeni turbom ukoliko se ne koriste prema nekim zakonitostima mogu prije vremena na remont turbine. 

Velika mana turbo motora usko je povezana sa učestalim startanjem i gašenjem automobila. Budući da se pod punim gasom turbo rotori mogu okretati i do 300.000 o/min potrebno je mnogo vremena kako bi se brzina vrtnje vratila u normalu. Dok god motor radi, turbina se podmazuje. Zato primjerice nakon snažnog pritiskanja gasa treba posljednjih nekoliko kilometara prije gašenja motora voziti lagano te prilikom parkiranja ostaviti motor da radi 30-ak sekundi. Ne pridržavamo li se navedenog i ugasimo li motor prije vremena turbo rotor se primjerice još uvijek vrti sa nekoliko tisuća okretaja u minuti, ali bez podmazivanja

2070529.001.1M

Posljedica? Prijevremeno stradavanje krilca i ležajeva turbine. Iz navedenog razloga s turbo motorima treba postupati prema određenim zakonitostima. Ukoliko se primjerice nakon brze vožnje auto-cestom želimo zaustaviti na odmorištu bolje je ostaviti automobil da radi u leru i 10-ak minuta nego ugasiti naglo motor. Isto vrijedi i za gradsku vožnju. Treba izbjegavati učestala paljenja i gašenja turbo motora.

Ključne riječi:
Fiat Turbo diesel Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. srpanj 1955.

Kontrola razine smoga

U SAD-u je donesena uredba Federal Air Pollution Control Act kojom se po prvi puta u svijetu država uključila u analize i kontrole zagađenja koje uzrokuju automobili. Sedam godina kasnije SAD kao prvi ulaže novac u borbu protiv auto zagađenja.

vs