Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Kako produljiti vijek trajanja turbine!?

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 25.01.2014. 16:37

Turbo motori 

Kako produljiti vijek trajanja turbine!?

Kako produljiti vijek trajanja turbine!?

Turbo rotori  imaju široku primjenu. Ugrađuju se u dizelske i u benzinske motore kopnenih vozila, vlakova, zrakoplova, plovila. Turbine omogućavaju ogromnu dodatnu snagu i veliki okretni moment motora. No, motori opremljeni turbom ukoliko se ne koriste prema nekim zakonitostima mogu prije vremena na remont turbine. 

Velika mana turbo motora usko je povezana sa učestalim startanjem i gašenjem automobila. Budući da se pod punim gasom turbo rotori mogu okretati i do 300.000 o/min potrebno je mnogo vremena kako bi se brzina vrtnje vratila u normalu. Dok god motor radi, turbina se podmazuje. Zato primjerice nakon snažnog pritiskanja gasa treba posljednjih nekoliko kilometara prije gašenja motora voziti lagano te prilikom parkiranja ostaviti motor da radi 30-ak sekundi. Ne pridržavamo li se navedenog i ugasimo li motor prije vremena turbo rotor se primjerice još uvijek vrti sa nekoliko tisuća okretaja u minuti, ali bez podmazivanja

2070529.001.1M

Posljedica? Prijevremeno stradavanje krilca i ležajeva turbine. Iz navedenog razloga s turbo motorima treba postupati prema određenim zakonitostima. Ukoliko se primjerice nakon brze vožnje auto-cestom želimo zaustaviti na odmorištu bolje je ostaviti automobil da radi u leru i 10-ak minuta nego ugasiti naglo motor. Isto vrijedi i za gradsku vožnju. Treba izbjegavati učestala paljenja i gašenja turbo motora.

Ključne riječi:
Fiat Turbo diesel Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.