Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Dokaz društvenog blagostanja: Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C-klase

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 08.02.2016. 12:30

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Dokaz društvenog blagostanja: Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C-klase

Dokaz društvenog blagostanja: Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C-klase

Audi A4, BMW serije 3 i Mercedes C-klasa temelj su automobilske kulture za napredne vozače. Pročitajte našu detaljnu usporedbu.

Modeli marki Audi, BMW i Mercedes sâmo su utjelovljenje automobilskog premiuma, idealna definicija koju svi razumijemo, čak i kada toga nismo svjesni. Bilo koji model njemačke premium trojke okolini odašilje nedvosmislenu poruku o statusu osobe za upravljačem. Međutim, Audi, BMW i Mercedes poznati su i kao proizvođači vraški dobrih automobila, a to u današnjem svijetu nerijetko iskrivljenih vrijednosti nije zanemariva stvar!

U vrijeme kada se među bitne karakteristike automobila ubrajaju dijagonala zaslona osjetljivog na dodir, mogućnosti povezivosti na društvene mreže, razina reciklabilnosti materijala od kojih je vozilo napravljeno ili sasvim akademske vrijednosti količine ispušnih plinova koje u svakodnevnom prometu nitko nije u stanju ostvariti, treba imati hrabrosti pa dio istraživačko-razvojnog tima uposliti unaprjeđenjem dojma vožnje – doista i isključivo vožnje, a ne nekakvih sekundarnih igrarija.

audi_a4-2-0-tfsi-quattro-2015_r19.jpg

Audi A4

audi_a4-2-0-tfsi-quattro-2015_r1.jpg

Interijer Audija A4

Govorimo o osjećaju ceste pod kotačima, umijeću kojim podvozje prati zavoj, sofisticiranosti ovjesa i stabilnosti automobila pri visokim brzinama. Ali i o uglađenosti rada motora, brzini reakcije na gas, stvarnoj potrošnji goriva i kvaliteti kočnica. Audi, BMW i Mercedes nisu zaboravili na taj dio priče i zbog toga im skidamo kapu!

U konačnici će se odabir između ove tri marke odnosno njihovih međusobno konkurentskih modela svesti na osobne afinitete i preferencije, utoliko više što ni u cjenovnom smislu ne postoje značajnije razlike. Usporedili smo najprodavanije modele triju njemačkih premium marki koji su iznimno traženi i na hrvatskom tržištu.

Novost segmenta je Audi A4, no snažno ga pritišću dvije godine stara Mercedes C-klasa i etablirani BMW serije 3 koji je upravo prošao diskretnu kuru pomlađivanja. Mada je BMW najstariji ovdje, može se pohvaliti najmišićavijom građom – krivac je specifičan dizajn koji jasno vizualizira njegovu atletsku narav. Trica se uglavnom naručuje u izvedbi 318d koja pruža idealan presjek snage i udobnosti za novac.

mercedes_c220-bluetec-amg-line-w205-uk-2014_r15.jpg

Mercedes C klasa

mercedes_c-klasse-c200-avantgarde-line-w205-2014_r1.jpg

Interijer Mercedes C klase

BMW-ov povijesni konkurent, Mercedesova C-klasa, aktualnom se generacijom dizajnerski primakla visokoj modi, a sportski štih dobiva tek dodavanjem opcionalnih AMG Line paketa. Evidentna je dakle stilska distinkcija između navedena dva proizvoda. Da različiti stilovi mogu biti ujedinjeni pod istom kapom dokazuje novi A4 s kojim je Audi dodatno izoštrio svoj tehnokratski stav, upotpunivši ga potrebnom dozom luksuza.

S dužinom od 4,73 metara novi je A4 za 2,5 centimetara duži od svog prethodnika, čime je i najduži ovdje. Po međuosovinskom razmaku je s 2,82 metara točno između Trojke (2,81 m) i C-klase (2,84 m). No tko kaže da je veće uvijek i bolje: na BMW-ovim stražnjim sjedalima ima više mjesta nego u Mercedesu.

Otkrili smo zanimljive razlike usporedivši širinu vozila: A4 je s 1,84 metara za puna tri centimetra širi od preostale dvojice. Nismo sigurni donosi li to bilo kakve praktične prednosti – podsjetimo, ovdje nije riječ o a priori malenim vozilima – ali prilikom parkiranja veća širina svakako smeta. U kombinaciji s nepromijenjenom visinom Audi se sada doima mnogo sportskijom pojavom.

Ponuda motora je kod sva tri modela iznimno bogata, ali kupci kao da su se međusobno dogovorili – svaka marka ima vlastitog favorita. Većina onih koji sjedaju u novu C-klasu preferira 220 d motor sa 170 KS, gro Audijevih kupaca prvo pita za 2.0 TDI sa 150 KS, a što se tiče ljubitelja BMW-a već smo rekli kako prednost daju izvedbi 318d. Protiv takvog razmišljanja teško bismo pronašli valjane argumente, a ne trebamo ih ni tražiti jer kupac – kako to izreka kaže – najbolje zna što želi i uvijek je u pravu!

bmw_3-series-330e-m-sport-f30-2016_r18.jpg

BMW serije 3

bmw_3-series-330e-m-sport-f30-2016_r2.jpg

Interijer BMW-a serije 3

Raznovrsnost između istovjetnih modela postiže se njihovim individualnim opremanjem. Takozvane "gole", osnovne izvedbe gotovo da i ne sudjeluju u prometu – svaki A4, Trojka ili C-klasa oplemenjena je barem s nekoliko, češće i nekoliko desetina stavki dodatne opreme. Naplatci, sportski ovjes, kožni interijer, razni dodatni sigurnosni asistenti, multimedijski sustavi, grijani sicevi, šiber... I mogli bismo do unedogled nabrajati. A sve to košta, pozamašno.

No, premium nije premium da bi bio jeftin nego da bi bio vrhunski, bolji od svega drugoga pa ne može ni biti jeftin. Kupujući skupi automobil kupac ne želi niti razmišljati o kvaliteti, a kamoli imati dvojbe o njemu. Ako ga vozilo ne zadovolji ili se bude previše kvarilo, svoje novce nikada više neće pokloniti dotičnoj marki. Svjesni su toga i proizvođači pa iznimno paze na sve detalje i doista stoji da su današnje njemačke premium limuzine gotovo savršene.

Stoga ni nama neće biti lako odabrati pobjednika, odnosno izdvojiti preporuku za kupnju. S obzirom da u ovoj kategoriji veliku ulogu ima individualno razmišljanje i zahtjevnost kupca, laganu prednost dajemo Audiju i potpuno novom A4. Drugo mjesto pripada iznimno sportski usmjerenoj BMW seriji 3 koja uz to ima i vrlo privlačne forme financiranja. Mercedes je treći, jednostavno zato jer traži najviše doplata da bi bio onaj "pravi", točnije da bi izgledao onako kako se to od jednog Mercedesa očekuje.

Audi A4 pobjednik s markicom
Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C-klase TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Audi BMW Mercedes Palac gore za kupnju usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.