Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Novi val urbanih crossovera: Honda HR-V vs Mazda CX-3 vs Peugeot 2008

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 01.02.2016. 20:31

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Novi val urbanih crossovera: Honda HR-V vs Mazda CX-3 vs Peugeot 2008

Novi val urbanih crossovera: Honda HR-V vs Mazda CX-3 vs Peugeot 2008

Stigao je novi val urbanih crossovera pa smo provjerili koji novitet zaslužuje preporuku za kupnju. Usporedili smo modele: Honda HR-V vs Mazda CX-3 vs Peugeot 2008.

Modeli poput Opel Mokke ili Nissan Jukea dokazali su da se koncept urbanog SUV-a uspješno može transferirati u niže automobilske klase. Time se otvara čitav niz mogućnosti adresiranja novih ciljnih skupina kupaca – od mladih vozača preko kućanica do vitalnih umiroljeničkih parova. Zajednička bi im trebala biti urbana, a ne ruralna adresa stanovanja, no takvo što nije propisano nikakvim zakonom!

Svi oni koji ne trebaju ili ne žele voziti veliki automobil, ali ih jednako tako odbija suzdržanost i skromnost gradskih modela, vjerojatno će se odlučiti za mini-crossovere. Taj segment se iz godine u godinu širi i teško bi bilo ijedan recentni model nazvati tržišnim neuspjehom. Iako obično nude tek malu ili nikakvu prednost u prostranosti u odnosu na klasične gradske automobile, urbani crossoveri u najmanju ruku izgledaju suvremeno, moderno – ili ako više volite – pomodno. Ta konstatacija je posebno na mjestu kada govorimo o ovdje prikazanim modelima.

Mazda CX-3

Mazda CX-3 01

Visoka su očekivanja od Mazde CX-3. Japanci su se oslonili na oprobani recept s Mazdom CX-5, svojevremeno glasnikom Skyactiv tehnologije. Osim sjajnih, novih motora, CX-5 je promotor i fenomenalnog Kodo dizajnerskog smjera, esencijalnog sastojka svih novih Mazdi. CX-3 sada nastavlja tim putem, ali za po klasu do dvije pristupačnijim cijenama.

Mazda CX-3 05

Elegantni, istovremeno i agresivni oblik skriva fer dimenzioniranu putničku kabinu i solidan, mada ne i osobito dubok prtljažnik. Srećom, siluetu Mazde CX-3 nevjerojatno dobro upotpunjuju moderni krovni kovčezi tipa Thule ili MontBlanc, samo pripazite na to da ne budu stari i ofucani – kako se Kodo-dizajneri ne bi uvrijedili.

Dobar dio tehnologije modela CX-3 presađen je iz Mazde 2, s tim da se pruža i opcija pogona na sve kotače. Benzinski motori su posuđeni od Mazde 3, s izuzetkom najslabijeg 1,5-litrenog G100 stroja koji nije dostupan. Rezultat je ugledna paleta motora čiji najslabiji benzinac razvija 120 KS. Dovoljno za svakog vozača u svakoj situaciji!

Honda HR-V

Honda HR-V 07

Slično rezonira i Honda: do prošle godine zastupljena samo u višoj kompaktnoj SUV-klasi s CR-V-om, nedavno je revitalizirala naziv HR-V, premda sam automobil (srećom) nimalo ne podsjeća na usku "kutijicu" s pogonom na sve kotače, s kraja devedesetih. Mehanika je preuzeta od posve novog Jazza čiju su karoseriju zamijenili kupeastim i mnogo prostranijim limenim plaštom.

Ovaj model dolazi samo s prednjim pogonom što mu nećemo zamjeriti – ionako će biti vožen od šoping centra do kafića odnosno od vrtića do škole. Posjeduje dvije osobine koje su važne za urbanu klijentelu. S jedne strane, kao opciju nudi iznimno gladak automatski mjenjač baziran na CVT-tehnologiji, ali samo uz benzinca. Automatika je pravi lijek u napornim gradskim stop-and-go situacijama, kada nemate kamo "pobjeći" iz gužve koja vas okružuje pa vas sve mrzi, ponajviše neprestana potreba za stiskanjem papučice spojke.

Honda HR-V 10

Drugi HR-V-ov highlight je stražnja klupa u stilu podiznih kino-sjedala. Njihovim preklapanjem otvaraju se prostranstva za pohranu i transport kabastih predmeta odnosno bića, primjerice palme-lončanice ili rotvajlera. Kao pogonski strojevi na raspolaganju su – pod a – novi 1,5-litreni benzinski motor sa 130 KS, u biti snažnija izvedenica motora iz Jazza. Pod b, dostupan je 1,6-litreni dizelaš koji ne trpi nikakvu kritiku jer je samo utjelovljenje savršenstva, no čini se kako je i Honda svjesna toga pa ima jako, jako visoku cijenu. Fokusirajmo se, dakle, na benzinski motor.

Peugeot 2008

Peugeot 2008 05

Takvoga vam ne možemo preporučiti ukoliko očijukate s Peugeotom 2008 – u toj varijanti igra samo dizelaš. PSA grupa ih ima par komada na lageru, a najprivlačniji je BlueHDi 100 s jednakim brojem konja. 2008 nije izbrušen tehnološki biser poput Mazde CX-3 ili Honde HR-V, a i dizajn mu je suzdržaniji. No Peugeot je uvijek znao stvoriti oku ugodan ambijent u koji, ovaj put, komotno stane i čitava mlada obitelj. Svakako komotnije nego u Mazdu, ali uz skromniju varijabilnost od one koju nudi Honda.

Peugeot 2008 13

Peugeot privlači pozornost svojim kontroverznim i-cockpitom koji se nekima sviđa, drugima smeta. Nakon obavezne faze adaptacije vozača na nisko ugrađen upravljač malenog promjera i visoko postavljene analogne instrumente, najčešće biva prihvaćen. Važniji je podatak o ekonomičnosti BlueHDi motora koji omogućuje vožnju uz prosječnu potrošnju manju i od pet litara na 100 km.

Tako niske prosječne vrijednosti nisu realne u slučaju dvojice japanskih crossovera, ali šest do sedam litara na 100 km, koliko će biti dovoljno Hondi odnosno Mazdi također zvuči privlačno. Ne treba tjerati mak na konac jer litra gore ili dolje na kraju godine eventualno znači 1000 kuna skuplju ili jeftiniju vožnju – to ne može biti razlog za odustajanje od bilo kojeg modela.

Odlučujući bi trebali biti osjećaj za upravljačem i način kako se dotični automobil vozi. Jeste li sretni kada sjedate u vozilo ili samo čekate da završi putovanje. Japanska automobilska industrija tu pokazuje svoju snagu – posebno u Mazdinom slučaju koji je skroz na skroz sjajan autić! I Honda zaslužuje pohvale, prije svega na polivalentnosti i iskoristivosti, ali mu je cijena paprena! Za iznos baznog HR-V-a Mazda već ima štošta od dodatne opreme. Peugeot je također darežljiv, ali 2008 ne posjeduje ni Mazdin seksepil ni Hondinu preciznost – ako ništa drugo, barem ga pogoni dizelaš.

Kojega preporučiti? Ukoliko cijena ne igra ulogu, to bi bila Honda HR-V, za nekih 200 tisuća kuna. Previše, reći će mnogi jer Mazda za četvrtinu manje nudi bolje vozne karakteristike i barem toliko ekskluzivan nastup. Naš je izbor jednoglasan: Mazda CX-3 je automobil koji tražite!

POBJEDNIK MAZDA CX-3
Honda HR-V vs Mazda CX-3 vs Peugeot 2008 TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Honda Mazda Palac gore za kupnju Peugeot usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.