Vidiauto Novosti Najave Volkswagen je predstavio novi Amarok

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 11.07.2022. 04:13

Ovo je novi Volkswagen Amarok, a k nama stižu samo TDI izvedbe

Volkswagen je predstavio novi Amarok

Potpuno novi Volkswagen Amarok na tržište stiže do kraja ove godine, a kod nas će biti dostupan samo s TDI motorima snage 170 KS do 241 KS.

Iako tržište pick-up vozila na europskom tržištu nije veliko, svake godine raste, a tome je zasigurno zaslužan i Volkswagen Amarok, koji je do sada u svijetu prodao više od 830.000 primjeraka ovog modela. A upravo je predstavljena druga generacija, koja na tržište stiže do kraja godine, a bit će dostupna u kratkoj izvedbi (SingleCab) i u dugoj izvedbi (DoubleCab).

2022 Volkswagen Amarok_02

U odnosu na prethodnu generaciju je duži za 96 mm, pa je sada dužina vozila 5350 mm, dok je međuosovinski razmak povećan za 173 mm, na 3270 mm, što je doprinijelo većoj prostranosti za putnike na stražnjim sjedalima. Amarok se vozi na kotačima od 18 do 21 inča, a povećana je i dubina uranjanja, pa sada može voziti u vodi do dubine od 800 mm (500 mm do sada).

2022 Volkswagen Amarok_04

Za pogon se koristi turbo benzinac koji razvija snagu od 302 KS, koji neće biti dostupan na našem tržištu, kao ni osnovni dvolitreni dizelaš koji razvija snagu od 150 KS. Tako kod nas ponuda počinje s dvolitrenim turbo dizelom snage 125 kW/170 KS, a slijedi izvedba sa 150 kW/204 KS. Top model će pokretati V6 turbo dizel koji razvija snagu od 177 kW/241 KS.

2022 Volkswagen Amarok_03

Sve verzije Amaroka sa snagom većom od 154 kW na tržište dolaze s novim 10-stupanjskim automatskim mjenjačem s elektroničkom ručicom Eshifter (by wire) u sklopu serijske opreme. Ovaj automatski mjenjač bit će opcijski dostupan za verziju od 150 kW. Novi 10-stupanjski mjenjač zamjenjuje 8-stupanjski automatski mjenjač prethodnog modela. Također će biti dostupni 6-stupanjski automatski mjenjač i manualni 6-stupanjski i 5-stupanjski mjenjači za različite motore.

2022 Volkswagen Amarok_01

Amarok se serijski isporučuje s pogonom na sve kotače (4MOTION) na brojnim tržištima. Ovisno o regiji i motoru, bit će dostupna dva različita sustava 4MOTION: jedan s pogonom na sve kotače koji se može uključiti ovisno o situaciji i jedan sa stalnim pogonom na sve kotače. Pogonska tehnologija pobrinut će se da novi Amarok savlada svaki teren i da, ovisno o verziji motora, može vući do 3,5 tona. Cijene će biti objavljene naknadno.

2022 Volkswagen Amarok_05

Kao što je slučaj kod prethodnika, teretna površina između kućišta kotača nudi dovoljno prostora za poprečno utovarenu euro paletu, dok u verziju SingleCab stanu čak dvije poprečno utovarene palete. Teret se veže ušicama na teretnoj površini, pri čemu se svaka od njih može opteretiti s najviše 500 kilograma. U skladu s visokom opteretivošću, poraslo je maksimalno opterećenje s jedne tone na 1,16 tona. Spremnik za prtljagu također se može zaštititi električnom izvlačnom pokrivkom, koja se može otvoriti i zatvoriti na samom spremniku za prtljagu, u unutrašnjosti vozila ili na daljinu uz pomoć ključa vozila.

2022 Volkswagen Amarok_06

Ostaje nam još unutrašnjost, koja nudi kvalitetnije i izdržljivije materijale, kao i fizičke tipke za lakše upravljanje. Instrument ploča je sada digitalna i to dijagonale 8 inča, no u bogatijim paketima opreme dolazi ona dijagonale 12 inča. Ista stvar je i sa središnjim multimedijskim zaslonom koji serijski dolazi sa zaslonom dijagonale 10 inča, dok bogatiji paketi donose dijagonalu od 12 inča.

Ključne riječi:
Amarok pick-up TDI Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 13. kolovoz 1907.

Prvi taksi u SAD-u

Prvi taksi izašao je na ulice New Yorka  kao prvo vozilo te vrste u SAD-u. Prvi motorizirani taksiji u svijetu pojavili su se u Europi krajem 19. stoljeća, a naziv su dobili po uređaju taksimetru koji služi za izračunavanje cijene vožnje.

vs