Vidiauto Novosti Najave Uskoro niti vozač neće biti potreban

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 11.12.2014. 19:36

Budućnost u Hondi 

Uskoro niti vozač neće biti potreban

Uskoro niti vozač neće biti potreban

Malo-pomalo približavamo se masovnoj proizvodnji automobila kod kojih će vozač sve manje sudjelovati u vožnji. Do sada su u toj namjeri najviše otišli korak dalje Volvo i Honda. 

Honda je nedavno predstavila sigurnosne sustave koji bi trebali biti ugrađeni u novu generaciju Civica. Radi se o sustavima koji bi u velikoj mjeri trebali olakšati posao vozačima, barem što se tiče sigurnosti u vožnji. Sustav se sastoji iz nekoliko ključnih komponenti. Prije svega tu je Collision Mitigation Braking System koji upozorava vozača zvučnim i vizualnim signalima na potencijalni sudar. Ovaj sustav kombinira radar u prednjem dijelu automobila te GPS konstatno nadgledajući cestu ispred. Sustav radi zajedno sa centralinom motora te ukoliko postoji sumnja da će do sudara doći jer vozač ne smanjuje brzinu, sustav će sam početi kočiti i zaustaviti automobil. Road Departure Mitigation System je drugi dio sustava koji korištenjem kamera prati prelazi li automobil izvan označenih linija svoje trake.

cmbs

Ako „pametni“ sustav procjeni da vozač nenamjerno prelazi rub ceste ili središnju crtu, sam će ispraviti automobil. Tu je i False Start Prevention Function. Radi se o sustavu koji bi trebao spriječiti nagla kretanja i sudare pri malim brzinama. Naime,trebao bi spriječiti situacije u gradovima, kada vozač na semaforima prebrzo krene te se sudari sa vozilom ispred sebe. Kako bi spriječio sudar sam smanjuje gas i aktivira zvučna i svjetlosna upozorenja. Čitav niz sustava upotpunjuje Lead Car Departure Notification System. Namijenjen je vožnji u stani-kreni kolini te će vozača obavijestiti ako je kolona vozila ispred njega krenula. Dakle, još malo pa ćemo kao u popularnim filmovima voziti čitajući novine na vozačevom mjestu. Iako ovi i slični sustavi će svakako doprinjeti sigurnosti, postavlja se pitanje koliko će isti onemogućiti pravi doživljaj vožnje. Hondini modeli svakako spadaju među „vozačke“ automobile koji su namijenjeni uživanju u vožnji, stoga velikom broju poklonika ove marke ne bi bilo po volji da se anulira onaj iskonski gušt upravljanja.

Honda-Civic-Tourer-Concept
Ključne riječi:
Accord Civic Honda
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs