Vidiauto Novosti Najave Uskoro dizelski hibridni pogon iz Kije

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 16.05.2018. 06:13

Novi hibridni pogon 

Kia na jesen donosi dizelski meki hibridni pogon od 48 volti

Uskoro dizelski hibridni pogon iz Kije

Na jesen će Kia predstaviti novi dizelski meki hibridni pogon pod nazivom „EcoDynamics+“, a premijeru će imati u redizajniranom Sportageu.

Iz Kije nam dolazi zanimljiva vijest o novom EcoDynamics+ pogonu, koji smanjuje CO2 upotrebom elektromotora tijekom ubrzanja, a zanimljivo je da se može ugraditi i u već postojeća vozila. Sam sustav je prilično kompaktan pa je to razlog moguće ugradnje u postojeća vozila, a osim smanjenja emisija CO2 i potrošnje, od vlasnika ne zahtijeva nikakvo punjenje vozila.

kia hibridni meki dizelski pogon 2

Na jesen će biti predstavljen redizajnirani Sportage koji će uvesti EcoDynamics+ dizelski meki hibridni pogon, a treća generacija Kije Ceed će pogon dobiti tijekom sljedeće godine. 48-voltni pogon mekog hibrida je prva nova tehnologija koju će Kia predstaviti kao dio svoje strategije elektrifikacije modela, a s novim pogonom Kia je prvi proizvođač koji u svojoj gami nudi hibridna vozila, plug-in hibride, 100% električna vozila te novu 48-voltnu tehnologiju.

kia hibridni meki dizelski pogon_sportage

S EcoDynamics+ dizelskim pogonom mekog hibrida Kia će ponuditi čišće dizelske motore. Sustav djeluje u kombinaciji s tehnologijom selektivne katalitičke redukcije (SCR), koja pomaže kod snižavanja emisija CO2 do 4% po novom svjetskom ciklusu mjerenja emisija (WLTP), i do 7% po novom europskom voznom ciklusu (NEDC).

kia hibridni meki dizelski pogon_ceed

Kijina tehnologija mekog hibrida koristi 0,46 kWh 48 V Li-Ion bateriju i novi starter generator mekog hibrida (MHSG). S elektronskom kontrolom MHSG-a s upotrebom invertera sustav neprimjetno preklapa između dva načina djelovanja –„ motor“ i „generator“. MHSG, koji je preko remena povezan s radilicom dizelskog motora, tijekom ubrzanja pruža do 10 kW snage u načinu djelovanja „motor“, čime se snižavaju buka i emisije. U načinu djelovanja „generator“ MHSG iskorištava kinetičku energiju vozila prilikom kočenja i tu energiju koristi za punjenje baterije.

kia hibridni meki dizelski pogon_sportage_2

DC/DC pretvarač 48-voltne baterije omogućuje novoj bateriji povezanost s napajanjem pomoćne elektronike u vozilu, jer ima puno veći kapacitet u odnosu na 12-voltni električni sustav vozila. Odluka za upotrebu MHSG znači i da uobičajeni starter-generator može biti manji i može se koristiti za hladno paljenje pri niskim temperaturama. 48-voltna baterija pomaže kod paljenja motora u većini uvjeta.

kia hibridni meki dizelski pogon_crdi

Kijin EcoDynamics+ pogon dizelskog mekog hibrida djeluje i s ručnim i s automatskim mjenjačem, a može da se koristi uz prednji, stražnji ili pogon na sva 4 kotača. Također je pogon moguće koristiti kod dizelskih i benzinskih motora. Do 2025. godine Kia će kupcima ponuditi 16 vozila s naprednim pogonom, i to 5 novih hibrida, 5 plug-in hibrida, 5 električnih vozila, a od 2020. godine i novo vozilo s pogonom na gorive ćelije i elektro motor.

Ključne riječi:
Ceed dizelski meki hibridni pogon Kia Sportage
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.