Vidiauto Novosti Najave Stigli su Dacia Sandero i Sandero Stepway

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 15.01.2021. 14:56

Vozili smo novu Daciju Sandero i Sandero Stepway

Stigli su Dacia Sandero i Sandero Stepway

Na tržište su stigla dva iznimno popularna Dacia modela, a riječ je o novoj generaciji Sandera i Sandera Stepway, s kojima smo danas odvozili prve kilometre.

Treća generacija Dacijinih modela Sandero i Sandero Stepway stigla je i na naše tržište, a danas smo ih i isprobali na zagrebačkim cestama. Oba modela donose mnogo novosti, a jedna od najvažnijih je kako se sada koristi platforma najnovijeg Clija, dok se kod prethodnika koristila platforma Clija II. Uz to, oba modela su opremljena najnovijim benzinskim motorima, dok dizelskih motora trenutno neće biti u ponudi. Tako je uz Sandero dostupan benzinac sa 65 KS, s 90 KS te 100 KS snažan benzinac u kombinaciji s plinskom instalacijom. Sandero Stepway je pak dostupan samo s dva snažnija motora, a oba modela su dostupna u dva paketa opreme, Essential i Comfort.

2021 Dacia Sandero Essential

Dacia Sandero Essential

Imali smo prilike provozati Sandero s 90 KS snažnim turbo benzincem i osnovnim Essential paketom opreme. Taj motor se pokazao i više nego dovoljno snažan za pokretanje ovog modela, a tijekom gradske vožnje nam je putno računalo prikazivalo prosjek od 6,5 litara. Iako je riječ o osnovnom modelu, napredak u odnosu na prethodnika je ogroman.

2021 Dacia Sandero Essential_01

Dacia Sandero Essential

Sjedala su čvršća i bolje drže tijelo, vožnja je tiša, a sam ovjes je tvrđi nego prije, što mu daje dodatnu robusnost, a puno je bolji i mjenjač. Jedini nedostatak Essential paketa opreme je sivilo unutrašnjosti, koje ne uspijeva podići ni detalji na volanu i konzoli koji su crne boje visokog sjaja. No sve od opreme što vam treba je tu, a dobra se pokazala i aplikacija koja se koristila na priloženom mobilnom uređaju.

2021 Dacia Sandero Essential_02

Dacia Sandero Essential

Nakon Sandera Essential, sjeli smo u Sandero Stepway Comfort koji je imao plinsku instalaciju, što znači snagu od 100 KS i 6-brzinski mjenjač. Kako smo nedavno imali prilike voziti stari Sandero Stepway s plinom, ovdje se još više vidi koliko je Sandero napredovao. Sve što smo nabrojali za Sandero vrijedi i u Stepway izvedbi, s time da treba naglasiti kako je ovdje smanjenje ljuljanja karoserije još više izraženo.

2021 Dacia Sandero Stepway_01

2021 Dacia Sandero Stepway Comfort

Poradilo se i na detaljima, pa tako s ovim paketom opreme unutrašnjost djeluje ako da je bez greške. Doduše, nismo se dugo vozili, pa ćemo zapažanja moći napisati tek kada nam novi Sandero stigne na test. No ono što smo primijetili je da sada i izvedba s plinom ima putno računalo koje pokazuje prosječnu potrošnju i preostali doseg i za benzin i za plin. Tu je i novi prekidač, odnosno tipka za uključivanje i isključivanje plina koja sada izgleda kao i drugi prekidači.

2021 Dacia Sandero Stepway_03

2021 Dacia Sandero Stepway Comfort

Navedeni je motor idealna kombinacija za ovaj model jer mu je cijena ista kao i benzincu s 90 KS, pa ušteda u gorivu kreće čim vozilom krenete iz salona. To će posebice cijeniti svi oni koji prelaze puno kilometara godišnje. I ne zaboravite, s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom dolaze i tvorničke preinake na motoru kako bi motor dulje izdržao višu temperaturu, a garancija je na vozilo ista kao i izvedbama bez plina.

2021 Dacia Sandero Stepway_02

2021 Dacia Sandero Stepway Comfort

Serijska oprema Sandera Essential je bogata i donosi LED prednja svjetla i LED dnevna svjetla u obliku slova Y, tu je i sigurnosni paket koji uključuje i sustav automatskog kočenja, kao i tempomat, električni paket i radio media control s DAB i Bluetooth funkcijom. Cijena takve izvedbe kreće od 81.900 kuna. Klima ne dolazi serijski, no u ponudi je i akcijski model za 84.900 kuna koji donosi klimu i 4 zimske gume. Izvedba s plinom, ECO-G + klima + 4 zimske gume pak starta od 92.900 kuna. 

2021 Dacia Sandero i Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway Essential pak serijski dolazi s istom opremom, a dodatno još serijski ima i klima uređaj, prednja svjetla za maglu, 16-inčne kotače, narančaste detalje u unutrašnjosti, kao i povišenu karoseriju i krovne nosače, a za ovaj model je uz doplatu moguće dobiti i novu narančastu boju koja nije dostupna na ''običnom'' Sanderu.Cijena za Sandero Stepway kreće od 99.900 kuna za Essential opremu, a po istoj cijeni možete birati želite li benzinca s 90 KS ili benzinca sa 100 KS i plinskom instalacijom. Tu je i model Comfort koji u obje izvedbe košta 111.900 kuna i donosi senzore za kišu, električne retrovizore, sustav pomoći pri parkiranju, automatsku klimu, 8-inčni središnji infotainment zaslon, modularne krovne nosače i ostalu opremu.

Ključne riječi:
Dacia ECO-G plinska instalacija Sandero Sandero Stepway TCe
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.