Vidiauto Novosti Najave Škoda Kodiaq stiže s Aljaske

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 06.05.2016. 09:26

Naziv prema medvjedu 

Škoda Kodiaq stiže s Aljaske

Škoda Kodiaq stiže s Aljaske

Zanimljiv je naziv Škodinog SUV-a Kodiaq koji će se službeno predstaviti u drugoj polovici 2016. godine.

Škoda Kodiaq će biti veliki SUV, a naziv automobila upućuje na kodijaka, medvjeda koji živi na području jednog otoka Aljaske. Način na koji se naziv piše potječe iz jezika prastanovnika tog otoka, Aleuta. Na otoku Kodiaku živi 14.000 ljudi i 3500 medvjeda kodijaka.

Kodiaq-02

Škoda za sada ne otkriva baš puno podataka o svojem SUV vozilu - dužina će biti 4,70 metara čime se jasno daje do znanja da će to biti veliki SUV čija će platforma za razvoj biti Volkswagen Tiguan (VW MQB platforma). Imat će sedam sjedala, a moći će se voziti i izvan urbanog područja uz pogon 4x4, upućujući nas tako na offroad sposobnosti. Iako je vozilo skriveno ispod plahte, a medvjed kodijak koji se na fotografiji približava vozilu nije skinuo plahtu Škoda najavljuje markantne, mišićave linije koje će donijeti dinamiku, robusnost i izraženu sigurnost.

Kodiaq-01

Ali se zato u službenom Škodinom priopćenju koriste karakteristike medvjeda kodijaka te uspoređuju s novim vozilom. Pa tako kažu da će Kodiaq biti snažan kao medvjed, s nazivom žele asocirati na snagu i zaštitu, veličinu i obitelj te će novi veliki SUV imati zajedničke karakterne crte s medvjedom koji ih je inspirirao za naziv automobila. Spomenimo par karakteristika medvjeda kodijaka: mužjak je mase oko 400 kilograma, može biti visok do tri metra kad se uspravi te spada u jednu od najvećih i najsnažnijih vrsta medvjeda. Istovremeno, kodijak medvjedi nisu nasilni nego žive u miru i socijalizirani su življenjem u obiteljima. „Discover new grounds“ (Otkrij nova područja) geslo je pod kojim će češki proizvođač automobila provoditi uvođenje Kodiaqa na tržište.

Kodiaq će Škoda premijerno predstaviti u drugoj polovici godine (pretpostavljamo na Paris Motor Show - Mondial de l'Automobile) dok prodaja starta početkom 2017. godine. S ovim modelom Škoda najavljuje globalnu SUV ofenzivu. Očekivana početna cijena za Škodu Kodiaq trebala bi biti od 24.000 eura na više.

Ključne riječi:
Kodiaq Paris Motor Show premijera Škoda SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 8. prosinac 1981.

12-8-1981 Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi je pod vlastitim imenom počeo prodavati svoje automobile u SAD-u. Mitsubishi je i prethodno prodavao neka svoja vozila u SAD-u, ali samo u suradnji s američkim proizvođačima.

vs