Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Veliki monovolumeni sa 7 sjedala: Ford S-Max vs Renault Espace vs Seat Alhambra

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 07.03.2016. 11:30

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Veliki monovolumeni sa 7 sjedala: Ford S-Max vs Renault Espace vs Seat Alhambra

Veliki monovolumeni sa 7 sjedala: Ford S-Max vs Renault Espace vs Seat Alhambra

Usporedili smo tri različito koncipirana monovolumena namijenjena velikim obiteljima koje često i daleko putuju - S-Max, Espace i Alhambru.

Da monovolumeni mogu biti više od čisto funkcionalnih i svrsishodnih – čitaj, vozački dosadnih – obiteljskih transportera pokazao je Ford, s prvim S-Maxom. Podvozje koje poziva na zabavno gutanje kilometara i atraktivan dizajn S-Maxa su učinili popularnim. U međuvremenu se i u Renaultovom laboratoriju punom parom eksperimentiralo – dok nije pronađena formula za sintezu drugačije zamišljenog, više luksuznog monovolumena, a opet miljama različitog od analogno idejno orijentirane Mercedes R-klase.

Nešto novo se događa, dakle, u automobilskoj industriji i budi nadu da se u budućnosti nećemo voziti u strogo standardiziranim (pa još i električnim) automobilima više-manje jednakih karakteristika – a moramo priznati da smo katkada zabrinuti u tom pogledu.

No, nije svatko ljubitelj estetskih i tehnoloških izazova: od automobila se često traži samo funkcionalnost, prostorni kapacitet i pouzdanost – takvi kupci su možda i najbrojniji pa je korektno ponuditi im najširi izbor. Vrijedi to i za segment velikih monovolumena, a jedan od modela koji zastupa sve navedeno je Seat Alhambra. Aktualna, druga generacija iz 2010. godine lani je temeljito osvježena.

Seat Alhambra 02

Seat Alhambra

Unatoč modernizaciji odnosno faceliftu, Alhambra izgleda prilično zastarjelo pored S-Maxa (sada također u drugoj generaciji) ili Espacea. Seatov model je tradicionalist u ovome triju, dizajn i proporcije kod njega su podređene obliku i zapremini putničke kabine. Silueta minibusa osigurava mu najsvjetliju unutrašnjost, a posljedično i najprozračniju kabinu – bez obzira na to što metar kaže.

A brojke koje na papiru opisuju dimenzije ovih vozila vrlo su slične – dužina im je oko 4,8 metara (Ford: 4796 mm, Renault: 4850 mm, Seat: 4854 mm). Kakve-takve razlike postoje tek kod međuosovinskog razmaka: najveću unutrašnjost pruža Alhambra (2919 mm), zatim dolazi Espace (2870 mm) i na kraju S-Max (2850 mm). Subjektivan osjećaj skromnije prostranosti u S-Maxu rezultat je i najniže visine krova.

Ford S-Max 08

Ford S-Max

S-Max to nadoknađuje agilnošću: rafiniranim promišljanjem monovolumenskog koncepta Ford je razvio minivan dinamične siluete, ali i dinamičkog ponašanja na cesti, s voznim odlikama jedne gotovo pa sportske limuzine. Što onda tek reći za Espace koji je sve samo ne ono što obično podrazumijevamo pod pojmom monovolumena? Jedinstveni križanac crossovera i vana u početku je generirao čuđenje, ali je ubrzo prihvaćen te je postao svakodnevna pojava, istina većinom na prometnicama zemalja zapadnije od Hrvatske.

Renault Espace 07

Renault Espace

S-Max, Espace i Alhambra posjeduju pet raskošnih plus dva drugorazredna mjesta za sjedenje. U business klasi sva trojica raspolažu s dovoljno prostora i nude izuzetan komfor. Razliku čini stražnji red – suočavanje s parom sjedala u trećem redu (tzv. ekonomskoj klasi) ukazuje na nepodudarnost njihovih koncepata.

Promatrajući ih kao transportere za sedmero, te su razlike od vitalnog značaja na dobrobit putnika broj šest i sedam. Alhambra tu ima najbolja mjesta, ali slično kao kod suparnika, namijenjena su ograničenom, povremenom korištenju. U Espaceu se osjećate više nego "upakirano", a S-Max nudi dovoljno prostora za glavu i vrlo malo mjesta za noge.

Ovi monovolumeni su i nakon uspješno izvedenih dizajnerskih intervencija ostali varijabilni. Neovisna, pomična sjedala u drugom redu jednakih su dimenzija i otvaraju igru individualne prilagodbe unutrašnjosti. Slijede potezi selektivnog preklapanja sjedala (ili njihovih naslona) te sklapanje stražnjih (pomoćnih) sjedala u podnicu. Tako se dobiva realno iskoristiv prtljažni prostor, a ne tek simboličan kao pri punom kapacitetu za prijevoz putnika.

Seat Alhambra 03 - Copy
Ford S-Max 12 - Copy
Renault Espace 06 - Copy

S praktične strane, Alhambra je opremljena stražnjim kliznim vratima što je vrlo korisno i praktično rješenje, pogotovo uz automatizirano, daljinsko upravljanje iz vozačeva sjedala. S-Maxova i Espaceova konvencionalna stražnja vrata širokih su dimenzija kako bi omogućili lakši ulazak, no to ih čini nepraktičnima u okolnostima skučenog parkiranja, posebno djeci koja se na stražnjim mjestima najčešće i prevoze.

Vozačke pozicije su povišene, ali ne podjednako – Fordov je cockpit najbliži karavanskome, a Seat nudi baš kombijevski osjećaj za upravljačem. Espace je negdje između, a zapravo jako daleko – Renaultov vozač kao da pilotira pravim avionom, možda i svemirskim brodom – sudeći na osnovi vizure njegova radnoga mjesta. Da ne opisujemo riječima ono što se riječima teško opisuje, pogledajte na fotografiji...

Renault Espace 03

Espace na cesti kao da klizi pola metra iznad zemlje. Fino podešavanje mekoće podvozja i 4Control upravljanje (skretanje uz blago zakretanje i stražnjih kotača) zaslužni su za jedinstveno iskustvo vožnje – kao u visokoj premium klasi. Espace i jest premium, odnosno Renault ga je pozicionirao u te visine i želi da ga tako promatramo.

Dizajn i materijali putničke kabine, vanjski izgled, igre sa svjetlom, stakleni krov, bogata serijska oprema i fantastične opcije – niz su razloga da se u najvećem Renaultu osjećate doista posebno. Ford bi još kako-tako mogao pratiti taj izazov, no Seat tu nudi tek šarm i inventivnost dugoprugaškog autobusa, mada prilično kvalitetnog.

Ford S-Max 04

Interijer Forda S-Max

Seat Alhambra 04

Interijer Seat Alhambre

Takav mu je i motor – snažan, ali pomalo hrapav. 2.0 TDI je prirodan odabir uz sve velike modele Volkswagen grupe, bio u pitanju Seat, Škoda ili baš VW. Ničim ne odskače, no korektno odrađuje posao. Šest-stupanjski automatski mjenjači donose zadovoljstvo i opuštenu vožnju. Svi su robotiziranog tipa s dvostrukom spojkom pa omogućavaju brze i glatke izmjene. Fordov 2.0 TDCi i Espaceov 1,6 dCi twin-turbo pršte od snage, uz zadovoljavajuću ekonomičnost – prosječno troše između 7 i 8 litara dizela na 100 km.

Dolazimo do posljednje discipline, cijene. Sada sigurno nećemo gledati koliko stoje osnovne izvedbe jer ovi se automobili ne kupuju u takvim konfiguracijama. Tko želi imati jeftin sedmerosjed, orijentiran je u smjeru Dacije Lodgy ili nekog "golog" kombija manjega formata. Ovo su ipak luksuzni obiteljski prijevoznici što nema veze s pristupačnim paketima opreme.

Dokazuje to Espace čija je serijska oprema vrhunska već od bazne razine. Cijena od 279.900 kuna (paket Life, 130 KS) to jasno ilustrira. Ni Ford nije jeftin kada se "složi" kako treba: S-Max 2.0 TDCi Titanium olakšat će vas za 267.900 kuna, uz automatik i više. Alhambra u ovome pogledu nudi najpovoljniju ulaznicu, bez mogućnosti biranja paketa opreme – postoji samo jedan.

Ukratko, sva tri modela su relativno skupi monovolumeni, a opet, postoje i skuplji. Uostalom, ovo nije kategorija gdje bi trebala odlučivati cijena. Tu odlučuju emocije, a one jasno govore – Espace! Uključimo li uz emocije i racio, opet glasamo za Renaultov svemirski brod. Elaborat i analizu našeg odabira pronaći ćete u spomenutoj karakterizaciji koja je glasila "svemirski brod". Doista – mi ne znamo gdje se može kupiti jeftiniji svemirski brod od Espacea. Vi možda znate?

Renault Espace 08 POBJEDNIK
Ford S-Max vs Renault Espace vs Seat Alhambra TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Alhambra Espace Ford Palac gore za kupnju Renault S-Max Seat
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.