Vidiauto Novosti Najave Audi RS Q E-Tron je napravljen za Dakar

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 06.08.2021. 06:23

S modelom RS Q E-Tron Audi želi pobijediti na reliju Dakar 2022

Audi RS Q E-Tron je napravljen za Dakar

Audi je predstavio novi bolid RQ Q E-Tron s kojim će nastupati na reliju Dakar 2022 i na kojem želi pobijediti, a ovaj hibridni model razvija maksimalnu snagu od 670 KS.

Audi je ranije najavio svoje sudjelovanje na reliju Dakar 2022, a ovih je dana objavio prve fotografije i specifikacije novog bolida s kojim će se natjecati. Riječ je o modelu RS Q E-Tron, a Audi ima vrlo velike ambicije.

Audi RS Q E-Tron_03

A kakve su to ambicije? Pa recimo to ovako. Audi je bio prvi proizvođač koji je na utrci 24 sata Le Mansa pobijedio s hibridnim bolidom, a sada su ambicije iste i za reli Dakar. Naime, RS Q E-Tron je hibridni model, i kada bi pobijedio s njime, ponovo bi postao prvi proizvođač kojemu je pošlo za rukom pobijediti s hibridnim modelom na ovoj zahtjevnoj utrci.

Audi RS Q E-Tron_02

Opremljen s dva elektromotora, od kojih je svaki postavljen na jednu osovinu, koji su upareni s dvolitrenim TFSI motorom, kojeg Audi koristi u DTM automobilima; a ukupna snaga koju razvija ovaj hibridni sustav je 493 kW/670 KS.

Audi RS Q E-Tron_01

Ugrađene baterije kapaciteta 50 kWh teže 370 kg, no njihova autonomija nije objavljena, a tu je i spremnik goriva od čak 295 litara, sasvim dovoljno i za najduže dionice. A što se tiče samih baterija, one su preuzete iz Formule E, gdje se Audi također uspješno natječe.

Audi RS Q E-Tron_04

Dakar 2022 će zasigurno biti još jedna zanimljiva utrka, a riječ je o jednoj od najtežih utrka na svijetu.

Ključne riječi:
Audi Dakar hibrid reli RS Q E-Tron utrke
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs