Vidiauto Novosti Autobiz Puštena je u rad stota ELEN punionica

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 11.11.2019. 06:51

Punionice 

Puštena je u rad 100. ELEN punionica za električna vozila

Puštena je u rad stota ELEN punionica

HEP je u petak pustio u rad 100. ELEN punionicu za električna vozila, a koja je smještena na Trgu Kralja Tomislava u Zagrebu.

U Zagrebu je puštena u rad nova ELEN punionica za električna vozila i to je ukupno 100. takva punionica u Hrvatskoj. Trenutno je u planovima još oko stotinu punionica širom Hrvatske, od čega će još 26 biti u Zagrebu.

Nova punionica je smještena na Trgu kralja Tomislava a sufinancirana je sredstvima iz EU projekta EAST-E, u čijem će sklopu HEP postaviti 27 rapidnih punionica snage 50 kW diljem Hrvatske. HEP je do sada u Zagrebu postavio deset punionica (devet javnih i jednu u garaži poslovne zgrade u sjedištu), šest punionica je u postupku realizacije, dok se za 20 punionica trenutno definiraju lokacije postavljanja. Planiranom realizacijom, HEP će na području Grada Zagreba imati ukupno 35  javnih punionica. U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka te se prostire na području Grada Zagreba i 18 županija.

Početkom 2015. godine HEP je započeo ciklus izgradnje ELEN punionica u hrvatskim gradovima prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, koja do 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim te autobusnim kolodvorima.

Postavljanje 100 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, financirano je vlastitim sredstvima HEP-a te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. Trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će u narednim mjesecima rezultirati komercijalizacijom usluge.

Ključne riječi:
električni automobil punionice električnih vozila
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs