Vidiauto Novosti Autobiz Bojite li se i vi autonomnih automobila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.03.2019. 06:09

Autonomni automobili 

Preko 70% ispitanika ima strah prema autonomnim automobilima

Bojite li se i vi autonomnih automobila

Prema najnovijim istraživanja više od 70% ljudi ima strah prema autonomnim automobilima. Jeste li i vi među njima?

Još u dvadesetim godinama prošlog stoljeća započela je ideja autonomnih, odnosno samovozećih, automobila, da bi tek pedesetak godina kasnije, točnije 1977. godine, bio napravljen prvi samovozeći auto koji je mogao potegnuti do 30 km/h.

waymo_minivan_5

Četrdesetak godina nakon toga još uvijek nemamo serijsku proizvodnju samovozećeg automobila, bez obzira na svu tehnologiju s kojom trenutno raspolažemo. No kao što i sami znate, u posljednjih nekoliko godina stvari su krenule prema naprijed.

waymo_steve_mahan_1

Naravno, kao i tijekom normalne vožnje, i tijekom autonomne vožnje mogu se dogoditi nesreće, a najpoznatija je zasigurno ona iz Arizone, koja je ujedno i prva nesreća s poginulima u kojoj je sudjelovalo autonomno vozilo.

truck_and_pacifica

Prema najnovijim istraživanjima koje je proveo Američki automobilski savez (AAA), 71 % ispitanika se izjasnilo kako bi se bojalo voziti u autonomnom automobilu, odnosno ne bi uopće željelo sjesti u takav automobil.

waymo_minivan_7

Izgleda da stvari polako idu na bolje, jer je godinu dana ranije taj postotak iznosio 73 %. Za informaciju, u ispitivanju je u obje godine sudjelovalo 1.000 ispitanika starijih od 18 godina koji posjeduju vozačku dozvolu.

waymo_vehicle_1

A kako vi gledate na autonomna vozila? Ispunite našu anketu da vidimo što vi mislite.

Ključne riječi:
autonomna vožnja
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 8. kolovoz 1991.

Umro prvi vozač na mjesecu

James B. Irwin, prvi vozač Lunar Roving Vehicle-a umro je u 61. godini života.  Irwin je na mjesecu boravio tijekom misije Apollo 15, 1971. godine, te je upravljao vozilom kojim se kretao po mjesečevoj površini skupljajući uzorke stijena.

vs