Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Autonomna vožnja još inteligentnija

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 17.04.2017. 09:39

Nova S-klasa 

Autonomna vožnja u Mercedesu još inteligentnija

Autonomna vožnja još inteligentnija

Nova Mercedes S-klasa imat će, uz održavanje sigurne udaljenosti, automatsko namještanje brzine vozila u zavojima i na križanjima.

Nova S-klasa u jesen će omogućiti dodatni veliki korak prema autonomnoj vožnji - Active Distance Assist DISTRONIC i Active Steering Assist sustavi sada još više pružaju podršku vozaču u održavanju sigurne udaljenosti i pri upravljanju, a brzina vozila se sada također automatski namješta u zavojima i na križanjima. Također su tu Active Emergency Stop Assist i značajno poboljšani Active Lane Change Assist sustav.Uz unaprijeđene sustave kamere i radara, nova Mercedes S-klasa imat će još bolji pogled na prometnu situaciju. Po prvi put se koriste podaci zemljovida i navigacije kako bi se izračunalo ponašanje u vožnji.Vozač također može brzo vidjeti koje funkcije pomoći su odabrane i na koje situacije u vožnji sustavi trenutno reagiraju. Jasno razumljive ikone – npr. upravljač s rukama na obje strane – pružaju informacije na zaslonu i na head-up prikazu. Svim funkcijama sada se upravlja preko upravljača.

Screenshot_2017-04-17-09-34-48-1

Active Distance Assist DISTRONIC:

Brzina koja je namještena u DISTRONIC sustav prediktivno se smanjuje, ovisno o ruti, zavojima, križanjima, kružnim tokovima ili naplatnim kućicama, te se ponovo povećava. Ako je ruta odabrana uporabom navigacijskog sustava, S-klasa se također sukladno tome ponaša: ako se automobil nalazi u sporijoj voznoj traci, ona usporava kada se približi željenom izlazu iz autoceste. To jednako vrijedi za križanja gdje prema ruti predstoji skretanje ili ispred kojega vozač uključi pokazivač smjera.Smanjenje brzine događa se postepeno, ovisno o odabranom režimu mjenjača (ECO, COMFORT ili SPORT). U ECO režimu brzina u zavoju se može ujednačiti sa Steering Assist funkcijom. To znači da je autonomna vožnja na duže relacije također realnost i na otvorenim cestama. Active Distance Assist DISTRONIC kontrolira na autocestama udaljenost do vozila ispred, unutar raspona brzina od 0 do 210 km/h, i automobil drži u voznoj traci.

Screenshot_2017-04-17-09-42-56-1

Active Lane Change Assist:

Screenshot_2017-04-17-09-43-15-1

Kada vozač zaželi promijeniti vozne trake na cestama s više voznih traka (koje prepoznaje navigacijski sustav) pri brzinama od 80 do 180 km/h, sada je dovoljno samo dodirnuti ručicu pokazivača smjera. Unutar sljedećih deset sekundi sustav senzora zajedno s vozačem provjerava je li susjedna vozna traka ispred, usporedno i iza vozila slobodna, također uzimajući u obzir brzinu bilo kojeg drugog vozila. Ako nema vozila unutar odgovarajuće sigurnosne zone, vozač dobije pomoć pri promjeni vozne trake. Pokrenuta promjena vozne trake prikazana je na ploči s instrumentima i na head-up prikazu. 

 

Active Speed Limit Assist: 

U kombinaciji s COMAND Online, Active Speed Limit Assist sustav – aktivna pod-funkcija Traffic Sign Assist sustava – također je u mogućnosti prepoznati pokretne i znakove radova na cesti. Poznata ograničenja, kao što su 50 km/h u naseljenim mjestima ili 100 km/h na otvorenim cestama, također se preuzimaju iz navigacijskog sustava.

 

Active Distance Assist DISTRONIC automatski prilagođava brzinu vozila ograničenju brzine. U određenim slučajevima brzina se može prilagoditi u predviđajućem režimu na osnovi podataka iz zemljovida. Na cestama bez ograničenja brzine, kao što su neke dionice na njemačkim autocestama, preporučena brzina – u ovom slučaju 130 km/h – koristi se kao postavljena brzina. Vozač može namjestiti ovu brzinu. Kada se maknu ograničenja brzine, željena maksimalna brzina uvijek se prilagođava ovisno o putovanju. Ona ostaje namještena dok vozilo ne siđe s autoceste ili dok se motor ne ugasi.Praćenje vozila u koloni: U stani-kreni prometu na autocestama i sličnim cestama, sada su moguća zaustavljanja do 30 sekundi, unutar kojih se S-klasa automatski pokrene i slijedi promet.

 

Active Emergency Stop Assist:

Screenshot_2017-04-17-09-43-35-1

Active Emergency Stop Assist sustav koči vozilo do zaustavljanja u njegovoj voznoj traci ako detektira da vozač više aktivno ne vozi vozilo dok se kreće s aktivnom Active Steering Assist funkcijom. Ako u određenom razdoblju nema pokreta upravljačem, sustav vozača upozorava vizualnim i zvučnim putem kako bi ruke stavio/stavila na upravljač. Ako vozač ne reagira na učestala vizualna i zvučna upozorenja, okretanjem upravljača, ubrzavanjem, kočenjem ili pritiskom Touch Control tipki na upravljaču, automobil će biti usporen u identificiranoj voznoj traci dok se u potpunosti ne zaustavi. Pri brzinama ispod približno 60 km/h, drugi sudionici u prometu su na to upozoreni paljenjem svih pokazivača smjera. Kada se vozilo u potpunosti zaustavi, automatski se aktivira parkirna kočnica i Mercedes-Benzov sustav poziva u nuždi. Vozilo se također otključa, kako bi prva pomoć imala pristup unutrašnjosti. Ove operacije se prekidaju čim vozač preuzme kontrolu nad vozilom.

  

Active Brake Assist: 

Screenshot_2017-04-17-09-35-02-1

Active Brake Assist s funkcijom detekcije poprečnog prometa u mogućnosti je pomoći vozaču izbjeći vjerojatni sudar s vozilima ispred, mirujućim vozilima ili vozilima koja poprečno prelaze putanju kretanja, te s pješacima ako vozač ne poduzme nikakve akcije kojima bi se ova opasna situacija izbjegla. Pomoć se pruža u obliku upozorenja na udaljenost paljenjem svjetla upozorenja na ploči s instrumentima ako je udaljenost do vozila ispred nedovoljna.

  

Evasive Steering Assist: 

Evasive Steering Assist može vozaču pružiti pomoć u provođenju manevra izbjegavanja kad se u zoni ispred vozila detektiraju pješaci i vozač potakne takvu akciju. Sustav tada aktivira dodatni moment upravljača u smjeru u kojem vozač okreće upravljač kako bi proveo manevar izbjegavanja. To vozaču pomaže da izbjegne pješaka na kontrolirani način i stabilizira vozilo na putanji izbjegavanja pješaka.

 

Active Lane Keeping Assist:

Ovaj sustav može upozoriti vozača, vibracijama u upravljaču, kada vozilo nehotično počne izlaziti iz svoje vozne trake pri brzinama između 60 i 200 km/h. Ako vozilo prijeđe preko pune linije, može vratiti vozilo nazad u voznu traku aktiviranjem kočnica na jednoj strani. U slučaju isprekidane linije, takve intervencije se provode samo ako postoji opasnost od sudara s vozilom u susjednoj traci (uključujući opasnost od prometa iz suprotnog smjera).

 

Active Blind Spot Assist:

U rasponu brzina od približno 10 do 200 km/h, ovaj sustav vozaču pruža vizualno upozorenje te zvučni alarm kada se aktivira pokazivač smjera i detektira opasnost od bočnog sudara s drugim vozilima, uključujući na primjer, bicikle. Pri brzinama iznad 30 km/h može se dodatno aktivirati automatsko kočenje na jednoj strani vozila kako bi se u zadnji tren izbjegao sudar.

 

Traffic Sign Assist: 

Prepoznavanje slika i informacije iz digitalnih zemljovida navigacijskog sustava omogućuju izračunavanje i prikaz na ploči s instrumentima bilo kakvih ograničenja brzine i zabrana pretjecanja za trenutačnom dijelu rute, kao i pješačkih prijelaza. Dodatna ograničenja, kao što su ograničenja brzine u mokrim uvjetima (upozorenje kada su upaljeni brisači vjetrobrana) ili ograničenja brzine samo za kamione, također se uzimaju u obzir ili ignoriraju, ovisno o situaciji. Brzina vozila uspoređuje se s maksimalno dozvoljenom brzinom. Ako to namjesti vozač, aktiviraju se vizualna/vizualno-akustična upozorenja ako se prijeđe granična brzina. Također se prepoznaju znakovi pogrešnog smjera i vozač se upozori da provjeri smjer kretanja vozila. Ako se u području pješačkog prijelaza detektiraju ljudi, pojavljuje se dodatno upozorenje na ploči s instrumentima, kao i na head-up prikazu.

 

Car-to-X Communication: 

Informacije u vezi opasnih situacija, koje je vozilo na cesti detektiralo, šalju se drugim Car-to-X korisnicima kao pravovremeno upozorenje. Kao i Live Traffic prometne informacije, izvješća koja se prenose preko Car-to-X komunikacije prikazuju se na prikazu zemljovida COMAND Online sustava. Ovisno o situaciji, prilikom približavanja opasnosti može se oglasiti i glasovno upozorenje.

 

Active Parking Assist: 

Active Parking Assist s Parking Assist PARKTRONIC vozaču pruža pomoć kod traženja parkirnog mjesta i prilikom ulaska ili izlaska iz paralelnih ili poprečnih parkirnih mjesta. U slučaju poprečnih parkirnih mjesta, pomoć djeluje pri vožnji unaprijed i unazad. Sustav automatski manevrira vozilo u odabrano parkirno mjesto. U kombinaciji s Blind Spot Assist, Rear Cross Traffic Alert funkcija može upozoriti vozača o poprečnom prometu prilikom izlaska unazad iz poprečnog parkirnog mjesta i po potrebi može također aktivirati automatsko kočenje. U slučaju Active Parking Assist s 360° kamerom, omogućen je pogled na okolinu automobila uporabom stražnje i tri dodatne kamere. Informacije se jasno prikazuju na središnjem zaslonu u punoj HD rezoluciji kao jedna slika ili kao više slika prikaza kamera.

 

Remote Parking Assist: 

Remote Parking Assist vozaču omogućuje manevriranje vozila u uska parkirna mjesta ili garaže uporabom pametnog telefona, kako bi se olakšao ulazak i izlazak iz vozila. Vozilo se može manevrirati u paralelna i poprečna parkirna mjesta prema naprijed i unazad. Manevriranje iz poprečnog parkirnog mjesta također je moguće ako se na primjer vozač vrati i vidi da je blokiran. U Explore režimu vozilo se može manevrirati ravno naprijed ili unazad do 15 metara, uz izbjegavanje detektiranih prepreka. U uskim prolazima, nakon potvrde vozača, vozilo je u mogućnosti preklopiti vanjska zrcala tako da se može više približiti detektiranoj prepreci (npr. uzak ulazak u garažu).

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.