Vidiauto Automobili Predstavljamo Potpuno nova Škoda Superb. Donosimo sve detalje

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 19.02.2015. 17:29

U Pragu predstavljena treća generacija 

Potpuno nova Škoda Superb. Donosimo sve detalje

Potpuno nova Škoda Superb. Donosimo sve detalje

Treća generacija Škode Super, automobila srednje klase ima međuosovinski razmak povećan za 80 mm. Prodaja počinje u lipnju 2015.

Nova Škoda Superb 2015 imala je svjetsku premijeru u Pragu, a dvije prethodne generacije prodane su u 700.00 primjeraka.

Već na prvi pogled je vidljiv utjecaj koncepta Škoda VisionC, što se tiče dizajna. Izgled je dinamičan, s upečatljivom rešetkom hladnjaka, poklopcem motora s konturama. Na boku je primjetna tornado linija koja kao da produljuje vozilo. Dvodijelna, široka i uska stražnja svjetla svijetle LED tehnologijom kao dijelom standardne opreme te snažno naglašavaju izgled svjetala u obliku slova 'C'.

Škoda Superb 2015 (10)

I interijer je dobio novi izgled, u potpunosti je redizajniran, a prostor za laktove vozača i suvozača povećan je za 39 mm (straga za 69 mm). 157 mm iznosi prostor za noge i iz Škode tvrde da je skoro dvostruko veći nego kod najbližeg konkurenta. Još malo dimenzija: prostor za glavu mjeri 980 mm, zapremina prtljažnika je 625 litara što je za 30 litara više nego kod Superba druge generacije.

Škoda Superb 2015 (6)

Novost su novi klima uređaj s tri zone, pomični i podizni panoramski električni krov, grijanje vozila u mirovanju, grijanje sjedala, bežično grijanje vjetrobranskog stakla i grijanje mlaznica za pranje stakala, automatska promjena između svjetala dnevne vožnje i kratkih svjetala. Nadalje, Škoda Superb ima električni poklopac prtljažnika, kameru za vožnju unatrag, a umjesto ručne kočnice sada je tu elektronička parkirna kočnica kao dio standardne opreme. Strugalica za led u poklopcu spremnika za gorivo također je standardna oprema u Superbu.

Škoda Superb 2015 (5)

Škoda Superb ima četiri potpuno nova infotainment sustava, integrirani internetski priključak velike brzine, temeljenim na standardu LTE. Po prvi se put nudi mogućnost povezivanja s pametnim telefonom, a odabranim aplikacijama može se upravljati putem zaslona infotainment sustava. SmartLink sustav uključuje MirrorLink, Apple CarPlay te Android Auto. Sučelje sustava SmartGate dozvoljava pristup određenim podacima o vozilu i putem aplikacija na korisnikovom pametnom telefonu. Nova aplikacija Škoda Media Command i Wi-Fi hotspot, integrirani u sustav Columbus, po prvi puta dopuštaju daljinsko upravljanje infotainment sustavom sa stražnjih sjedala. Sound sustav Canton s dvanaest zvučnika, izlazne snage od 610 W, pretvara novi Škoda Superb u koncertnu dvoranu na kotačima. Držač za tablet računalo nalazi se straga, pretinac za pohranjivanje tablet računala je u prednjem pretincu Jumbo Box, a Superb ima USB priključak te utičnicu straga od 230 V.

Škoda Superb 2015 (8)

I dok je međuosovinski razmak povećan za 80 mm, prednji prevjes vozila skraćen je za 61 mm. Masa vozila smanjena je do 75 kilograma. Motorizaciju čine pet TSI benzinskih i tri TDI common-rail dizelska motora usklađeni s normom EU6, tu je i start-stop tehnologija te rekuperacija energije kočenja. Benzinski motori posjeduju snagu od 92 kW (125 KS) do 206 kW (280 KS), dok snaga dizelskih motora iznosi od 88 kW (120 KS) do 140 kW (190 KS). Osim osnovnog benzinskog motora, svi motori isporučivi su i s automatiziranim mjenjačem s dvije spojke. Četiri motora raspoloživa su i s pogonom na sve kotače, temeljenim na Haldex 5 spojci.

Škoda Superb 2015 (9)

Sigurnosni sustavi su: sustav nadzora okoline Front Assist s funkcijom kočenja u nuždi, elektronički nadzor tlaka u gumama, sedam zračnih jastuka, XDS+ te funkcija elektroničke blokade diferencijala; automatska regulacija razmaka (ACC), Lane Assist, potpora kod prometnog zastoja, sustav nadzora mrtvog kuta i upozorenje na promet straga, sustav prepoznavanja umora, Travel Assist sa sustavom prepoznavanja prometnih znakova.

Škoda Superb 2015 (11)
Ključne riječi:
2015 Škoda Superb svjetska premijera
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.