Vidiauto Automobili Predstavljamo Nove Kia Optima i Sportage postigli odlične rezultate na Euro NCAP testu

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.12.2015. 22:24

Euro NCAP zvjezdice 

Nove Kia Optima i Sportage postigli odlične rezultate na Euro NCAP testu

Nove Kia Optima i Sportage postigli odlične rezultate na Euro NCAP testu

Nova Kia Sportage i Optima dobile su po pet zvjezdica za sigurnost, a u Hrvatsku stižu u ožujku 2016.

Po pet zvjezdica osvojili su novi Kia Optima i Sportage u području sigurnosti u simulacijama sudara koje su nedavno provodili u Euro NCAP-u, nezavisnom europskom automobilističkom udruženju. I Optima i Sportage postigli su odlične rezultate, kako u području zaštite odraslih putnika (89%, odnosno 90% svih mogućih bodova) tako i u području zaštite djece (86% i 83%).

Kia_Optima_2015_FW (Medium)

Kia Optima

Optima ima mogućnost osiguravanja visokog stupnja sigurnosti za sve putnike prilikom frontalnog sudara, kao i kod bočnog udara u prepreku, a sigurnost je bila osigurana bez obzira na veličinu putnika ili mjesto sjedenja. Sportage, Kijin najprodavaniji europski model, također se iskazao u zaštiti putnika različitih veličina na svim sjedalima, pogotovo kod testiranja bočnog sudara.

Kia_Optima_10_15_0320 (Medium)

Kia Optima

Kia u svojim novim modelima nudi brojne aktivne sigurnosne tehnologije. Standardni pomoćni sustav stabilnosti VSM (Vehicle Stability Management) kod oba modela pruža stabilnost u različitim uvjetima vožnje. Posebno je to naglašeno kod kočenja u zavojima, jer sustav djeluje u kombinaciji sa sustavom stabilnosti ESC i električnim servo upravljačem. VSM i ESC aktiviraju se odmah nakon što senzori vozila detektiraju gubitak prianjanja i tako pomažu vozaču pri održavanju stabilnosti vozila.

New Sportage_exterior_dynamic_front_#01 (Medium)

Kia Sportage

Oba modela imaju na raspolaganju i brojna opcijska sigurnosna pomagala, koja uključuju:
- AEB - automatsko kočenje u nuždi (Autonomous Emergency Braking) koristi se radarom dugog dometa pomoću kojeg sustav detektira moguće sudare s drugim vozilima ili pješacima te pomaže vozaču na vrijeme zaustaviti vozilo.
- LKAS - sustav upozorenja kod neočekivanog prijelaza vozne trake (Lane Keeping Assist System), koji detektira položaj vozila u odnosu na linije trake i automatski popravlja položaj vozila ako detektira klizanje vozila bez prethodne signalizacije pokazivača smjera.
- HBA - sustav automatskog mijenjanja dugih i kratkih svjetala (High Beam Assist), koji automatski prilagođava svjetlosni intenzitet prednjih svjetala s obzirom na druga vozila u prometu i uvjete na cesti.
- SLIF - sustav upozorenja ograničenja brzine (Speed Limit Information Function), koji svojim kamerama bilježi znakove s ograničenjima brzine uz cestu i prikazuje ih na vozačkom zaslonu
- BSD - sustav detekcije mrtvog kuta (Blind Spot Detection), koji vizualnim upozorenjem u bočnom retrovizoru vozača upozorava na drugo vozilo u vozačevom mrtvom kutu
- RCTA sustav (Rear Cross Traffic Alert)), koji prilikom vožnje unatrag na parkiralištu upozorava vozača na drugo vozilo u pokretu.

New Sportage_exterior_dynamic_rear_#01 (Medium)

Kia Sportage

Konstrukcija Optime i Sportagea postala je osjetno čvršća u odnosu na njihove prethodnike, prvenstveno zbog raširenije upotrebe čvršćeg naprednog čelika veće čvrstoće (AHSS - Advanced High Strength Steel).
50% karoserije nove Optime napravljeno je od AHSS čelika, što predstavlja 150-postotno povećanje u odnosu na prethodnika (20%) i čak 450-postotno povećanje sume korištenih strukturnih veziva. Rezultat je za čak 50% bolja čvrstoća torza u odnosu na prošli model, dok je sama karoserija lakša za 8,6 kg. Sportage se može pohvaliti i raširenijom upotrebom AHSS čelika, čija upotreba se s 18% karoserije u 3. generaciji modela povećala na 51% u 4. generaciji Sportagea. Drastičnim jačanjem strukture novog Sportagea čvrstoća torza poboljšala se za 39% u odnosu na prethodni model.

Ključne riječi:
EURO NCAP ocjena Kia Optima Sportage
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. rujan 1908.

9-24-1908 Prvi Model T

Prvi Model T

Prvi tvornički izrađen Ford model T završen je na današnji dan. Automobil je svoju pravu popularnost i slavu počeo stjecati tek 6 godina kasnije kada je uvođenjem proizvodnje na pokretnoj traci osjetno pojeftinio.

vs

.::.