Vidiauto Novosti Najave Citroen C4 Aircross 2.0 HDi 150 Sport Chic test

Autor: VIDIAuto Objavljeno: 12.11.2012. 15:33

VidiAuto test

Citroen C4 Aircross 2.0 HDi 150 Sport Chic test  

Citroen (zapravo PSA grupa)i Mitsubishi već su neko vrijeme u skladnom braku, a njihova nova beba,Citroen C4 Aircross, odnedavno se kotrlja i po hrvatskim cestama. Kakva je kombinacija francusko-japanskih gena u kategoriji kompaktnih SUV automobila probali smo odgonetnuti prilikom testa najsnažnijeg Aircrossa.

Citroen C4 Aircross HDi 150 Sport Chic trudi se pokazati karakter, primijetit ćete to kada ga sretnete na cesti. Njegove škrge s pomodnim LED diodama nepogrešivo upućuju na Citroen i dosjetku da dizajneri ove marke svjetleći sigurnosni element postave okomito. Kao na malom paprenjaku DS3, i na ovoj inačici Citroena C4 u gojzericama ovaj dizajnerski potpis djeluje vrlo efektno. Tu su još i Chevroni koji rastežu „haubu“ kako bi optički smanjili priličnu visinu prednjeg dijela automobila.

Ukupno uzevši dizajn djeluje dorađeno, ako se uzme u obzir da je ovaj Francuz „pljunuta“ kopija pomalo dosadnog Japanca ASX-a čije su linije skrojene prilično nemaštovito.  Francuzi su se potrudili doraditi gotovo svaki  dio karoserije i udahnuti malo otmjene elegancije koja krasi DS liniju, ali ubaciti i nešto sportskog štiha. Koji također krasi DS liniju.

Kratki prevjesi na obje strane Aircrossa samo potvrđuju da ovaj kompaktni SUV želi biti uključen i u sportske aktivnosti vikendom. Usporedimo li ga s pomalo „razbacanim“ Koreancima Hyundaijem iX35 i Kijom Sportage te europskim izazivačima, konzervativnim  Volkswagen Tiguanom ili britkom Kugom iz Forda, naš Aircross teži za elegantnom pojavnošću.

Aircross se kotrlja na japanskoj mehanici, a Francuzi su u miraz donijeli jedan motor, provjereni HDI 1.6 koji možda ne trga volan iz ruke, ali se nameće niskom potrošnjom goriva koja u kombiniranom režimu iznosi oko nevjerojatnih 5 litara. No, onaj najzanimljiviji pogonski stroj, ujedno i najjači, čedo je japanskih inženjera. Taj motor vukao je i naš testni primjerak i, subjektivno, ostavio je dojam staloženog, ali moćnog suradnika u vožnji.

Radi se o 1.8 litrenom common-rail dizelašu s inovativnom tehnologijom varijabilnog upravljanja ventilima. Inovativnom kada govorimo o ugradnji u dizelske motore čime je postignuta veća elastičnost i mirnoća rada u svim režimima, poboljšane performanse i smanjena emisija CO2 koja kod ovog motora iznosi 142/147 g/km ovisno o pogonu, 4x2 odnosno 4x4. 

Pročitajte kompletan test Citroen C4 Aircross 2.0 HDi 150 Sport Chic (d.n.)

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.