Vidiauto Novosti Najave Nova Mercedes C klasa poput male S klase

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.11.2013. 14:09

Detroit Auto Show 2014 

Nova Mercedes C klasa poput male S klase

Nova Mercedes C klasa poput male S klase

Na Detroit Auto Show 2014 Mercedes će predstaviti novu C klasu. Izgleda da će to biti mala S klasa.

Detroit Auto Show 2014 održava se od 13. do 26. siječnja 2014. godine i predstavlja prvi sajam u godini kada se najavljuju noviteti. Već su se pojavile prve fotografije nove Mercedes C klase, a sličnost sa S klasom je velika. Prednjim krajem dominirat će dvije različite rešetkaste maske hladnjaka. Serijski dizajn i oprema Elegance donosi klasičnu rešetkastu masku s Mercedes zvjezdicom na poklopcu motora, dok Avantgarde verzija ima veliku Mercedesovu zvijezdu na maski.

Što donosi nova Medcedes C klasa? U unutrašnjosti dolazi veliki ekran osjetljiv na dodir dijagonale 8,4 inča, a njime se upravlja putem touchpada smještenog pored naslona za ruku. S pametnim telefonom je također moguća kontrola sustava kao i putem glasovnih naredbi. Operativni sustav trebao bi omogućiti brzi rad, a korištenjem touchpada smanjen je i broj prekidača u unutrašnjosti. Očekivano, izrada i završna oprema su na visokom nivou. Prva poveznica s novom S klasom primjetna je na prekidačima za stakla i svjetla koji su preuzeti sa S klase.

Mercedes C klasa 2014 donosi još jedan novitet, a to je head-up ekran tako da se na vjetrobransko staklo projiciraju informacije kao što su trenutna brzina, ograničenje brzine na cesti, navigacijske upute i upozorenja. Prikaz informacija izgleda kao da lebdi oko dva metra ispred vozača, na poklopcu motora. Nova je Mercedes C-Klasse i nešto manje mase u odnosu na prethodnika - smanjenje je oko 100 kilograma, a najavljuje se i smanjena potrošnja goriva i do 20 posto.

Što se tiče sigurnosti, Mercedes za novu C klasu koristi izraz „Best Real Life Safety“, a odnosi se na visoku čvrstoću putničkog dijela karoserije te na upravljanje zonama gužvanja prilikom sudara. Nadalje, u srednjoj klasi Mercedes donosi inovativna rješenja kao što su automatsko prepoznavanje dječje sjedalice. Ako se nalazi na mjestu suvozača, automatski se isključuje zračni jastuk. Najavljuju i niz rješenja kojima će se spriječiti nesreće prije nego se dogode, a rješenja su djelomično preuzeta iz S klase - stereo višenamjenska kamera snima u krugu od 360 stupnjeva.

Za podvozje je korišten aluminij (39 posto više nego kod prethodnika) kako bi se postigla veća udobnost, smanjila buka i vibracije. Na izbor će se nuditi zračni ovjes na prednjem i stražnjem dijelu, što je jedinstveno za Mercedesovu klasu. Sustav koristi elektronski kontroliranu prilagodbu tvrdoće ovjesa i značajki u vožnji.
Mercedes će u C-klasu ugrađivati učinkovite benzinske i dizelske motore, uključujući četverocilindrični motor razvijen u suradnji s Nissanom. Osnovni motor bit će 1,6-litreni snage 128 KS, zatim tu je i 2,0-litreni u rasponu od 182 KS do 249 KS. Nadalje, tu su još i 2,2-litarski dizel te 3,0-litreni 6-cilindrični s čak 329 KS.

Cijena za novi Mercedes C-klasa trebala bi biti u rangu od 31.400 do 45.000 eura. Uskoro ćemo imati više detalja, kako će se približavati Detroit Auto Show 2014.

Ključne riječi:
2014 C C klasa Mercedes
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 6. ožujak 1929.

3-6-1929 Preminuo David Buick

Preminuo David Buick

Osnivač proizvođača automobila Buick, David Buick, umro je na današnji dan 1929. godine. Bivši proizvođač kada za kupaonice, Buick je prvi vlastiti automobil prodao 1904. godine.

vs