Vidiauto Automobili Oldtimeri Smokey i Bandit

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 25.12.2013. 11:10

Pontiac Firebird Trans Am 6.6 (1977.-1980.) 

Smokey i Bandit

Smokey i Bandit

Igrom slučaja Trans Am je svjetsku slavu stekao na velikom Hollywoodskom platnu u filmovima Smokey and The Bandit (1977.), Hooper (1978.) i Smokey and The Bandit II (1980.). U sva tri filma naslovnu ulogu igra nekoć veoma popularni glumac Burt Reynolds koji je sam odabrao automobil za film. 

U Smokey i Banditu Burt Reynolds kroz čitavo trajanje filma 6.6 litrenom Pontiacu „vadi mast“ uz urlik V osmaka koji izaziva trnce u tijelu. Filmski Trans Am ostao je poznat zbog velike naljepnice orla raširenih krila na poklopcu motora zbog čega je stekao kultni status. Može se reći kako se radi o jednom od rijektih američkih automobila koji je bio predmet želja gotovo u čitavom svijetu. Crni Trans Am iz filma je postigao toliku slavu da je General Motors nudio specijalne Bandit verzije identične onima iz filma. Čak je Burt Reynolds sudjelovao u reklamiranju Pontiacovog bestselera.

pontiac_firebird-trans-am-1977-79_r1

Iza ogromnog poklopca motora krije se veliki 6.6 litreni motor koji je u varijantama od 1977. do 1980. razvijao naoko skromnih 220 konjskih snaga. No, sasvim dovoljno za ubrzanje do stotke za samo sedam sekundi i maksimalnu brzinu od 215 kilometara na sat. Serijski su se ugrađivale gume BF Goodrich GTA ili Uniroyal Steel Master. Pogon je bio stražnji, a imao je sve četiri disk kočnice koje su omogućavale zaustavljanje sa 100 kilometara na sat do nule u sasvim solidnih 45 metara. Automobil je imao četiristupanjski automatski mjenjač, no ogromni okretni moment spašavao je stvar. Usprkos sportskoj koncepciji, stražnja kruta osovina kao da je prenesena sa kakvog teretnjaka ili prikolice. Zato je za volanom Trans Am-a trebalo biti izrazito vješt da se ne bi iznenada našli u jarku umjesto na cesti. Godine 1980. veliki 6.6 litreni osmak je izbačen iz ponude. Umjesto njega mjesto je našao 4.9 litreni V8 turbo no s ne prevelikih 210 konjskih snaga za ubrzanje do stotke u 7.5 sekundi.

052
Ključne riječi:
disk kočnice kruta osovina Pontiac
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.