Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Novi Ford Mondeo - svi detalji na jednom mjestu

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 16.03.2015. 12:39

Službeno predstavljen novi Mondeo u Hrvatskoj 

Novi Ford Mondeo - svi detalji na jednom mjestu

Novi Ford Mondeo - svi detalji na jednom mjestu

Kako vam se sviđa novi Ford Mondeo, danas službeno predstavljen u Zagrebu?

Ford je u Mondeo prvi na svijetu ugradio stražnje sigurnosne pojaseve na napuhavanje, kako bi se smanjile ozljede prilikom sudara koje inače izaziva sigurnosni pojas. U slučaju prometne nesreće pojas se brzo širi i disperzira silu sudara po području tijela koje je pet puta veće od konvencionalnih pojaseva. Noviteta ima još jako puno.

Potpuno novi Ford Mondeo 2015, sad već u četvrtoj generaciji, dolazi u tri karoserijske izvedbe - s četiri i pet vrata te u karavanskoj izvedbi (plus, tu je i hibridna izvedba). Prva generacija Forda Mondeo počela se prodavati prije 22 godine, a od 1993. godine do danas je prodano 4,5 miljuna Mondea. Kao što se i očekuje, u Fordu Mondeu se nalazi sve najnovije, najmodernije i najtehnološkije što Ford trenutno nudi. Mondeo se razvijen posebno za Europu proizvodi u Valenciji, u Španjolskoj, a u odnosu na prethodnu generaciju struktura je čvršća za 10% te troši do 14% manje goriva (struktura Mondea sastoji se od 61% čelika visoke čvrstoće, korišteno je lasersko lemljenje). Novi cilj je flotna prodaja odnosno prodaja poslovnim korisnicima za koje u Fordu očekuje da će im se novi dizajn jako svidjeti.

Radar i kamera pomažu u vožnji

Osim spomenutih stražnjih sigurnosnih pojaseva na napuhavanje novi Ford Mondeo ima novi sustav asistencije protiv sudara (Pre-Collision Assist) s funkcijom detekcije pješaka (uz pomoć kamere na vjetrobranu i radara na braniku) koji do brzine do 80 km/h može uočiti ljude na cesti ispred auta ili procijeniti da bi se mogli naći na putu te automatski kočenjem smanjuje brzinu ukoliko vozač ne reagira na zvučna i vizualna upozorenja.
Novi Mondeo uz sustav Active City Stop automatski koči kako bi ublažio ili izbjegao sudar s vozilom ispred, a djeluje pri brzinama do 40 km/h. Pri većim brzinama novi sustav Pre-Collision Assist koristi radar i kameru koji skreniraju prostor ispred automobila i automatski koče kako bi pomogli vozaču ublažiti ili izbjeći mnogo vrsta sudara.

Nadalje, radarska tehnologija omogućuje novu funkciju Distance Indication i tehnologiju Adaptive Cruise Control. Distance Indication prikazuje intuitivno vizualno sučelje koje informira vozača o vremenskoj udaljenosti do vozila ispred dok Adaptive Cruise Control automatski održava izabranu udaljenost od vozila ispred.
Kamera usmjerena prema naprijed podržava funkciju Lane Keeping Aid, koja aplicira skretanje volana kako bi vratila novi Mondeo nazad u voznu traku ako se detektira neželjeno skretanje prema rubu trake. Traffic Sign Recognition na displeju prikazuje vozaču zadnja zabilježena ograničenja brzine, znakove prestanka ograničenja i zabrane preticanja.

U vožnji, točnije pri parkiranju budućim vlasnicima Forda Mondeo pomoći će sustav Active Park Assist s funkcijom Perpendicular Parking koji vozačima omogućuje uočavanje dovoljno velikih paralelnih parkirnih mjesta i uparkiravanje unatrag bez ruku. Podupire ga sustav Park-Out Assist koji pomaže vozačima izaći s paralelnih parkirnih mjesta. Sustav Side Parking Aid također upozorava vozače na prepreke sa strane, sprijeda i straga.
Sustav za pomoć kod kretanja uzbrdo privremeno sprječava pomicanje vozila nazad i naprijed, a radiv radi tako da 2,5 sekunde drži tlak u kočnom sustavu.

Motori u novom Fordu Mondeo

EcoBoost benzinski motori su 1.0 (125 KS), 1.5 (160 KS) i 2.0 (240 KS), a dizelska ponuda se sastoji od 1.6 ECOnetica s 94 g/km CO2 te 2.0 TDCi snage 150 i 180 KS. Novi 2.0 TDCi dizelski motor s 210 KS, 450 Nm i dvostrukim sekvencijalnim turbo punjačom bit će dostupan početkom 2016. godine.

Ford Mondeo (5)

Mondeo Hybrid s četiri vrata spaja specijalno razvijen 2,0-litarski benzinski motor s električnim motorom i 1,4 kWh litijsko-ionskim akumulatorom koji osigurava optimalnu potrošnju goriva i emisiju CO2 od 99 g/km. Nižoj potrošnji na Mondeu pridonosi Active Grille Shutter koji smanjuje otpor.

Nova je konfiguracija stražnjeg ovjesa "integral link" uz koji se dobilo smanjenje vanjske buke za oko 3 decibela u stražnjem dijelu i 2 decibela u prednjem dijelu (zvuk vjetra smanjen je za 8%), a novi Mondeo uz optimizirani ABS sustav smanjuje zaustavni put sa 100 km/h za više od 1 metra. Ovo je prvi put da se u auto industriji koristi hidroformirani čelik visoke čvrstoće, i to u izradi okomitih stijenki A i B te krovnih nosača. Nova unutrašnja struktura prtljažnika od magnezija u modelima s 4 ili 5 vrata smanjuje masu za oko 40% u odnosu na tradicionalnu čeličnu inačicu.

Ključ koji se može programirati za sporiju vožnju

Ford Mondeo (6)

Višekonturna sjedala, uz masažu, omogućuju prilagodbu našem tijelu i položaju u vožnji, a novost su i prilagodljiva LED prednja svjetla - spoj full LED svjetala s Fordovim sustavom Adaptive Front Lighting. Sync 2 sustav služi za povezivanje s pametnim telefonima, a kod ručice mjenjača se nalazi oznaka „Sync power by Microsoft“; radi se o suradnji s Microsoftom koji se pobrinuo za softverski dio sustava. Ford Sync 2 će u slučaju aktiviranja sigurnosnog jastuka ili isključenja pumpe za gorivo samostalno nazvati Centar za obavještavanje te vam na taj način možda i spasiti život.

Kažete li „Gladan sam“, na 8-inčnom touch ekranu u boji će se pojaviti popis lokalnih restorana, a kao baza se koristi Michelinov vodič. U Mondeu možete imati i Wi-Fi signal, uz pomoć USB modema sa SIM karticom.

Ukoliko ćete novi Mondeo posuditi vašem sinu ili kćerki, znate li da se ključ Mondea može programirati? Moći će se ograničiti najveća brzina vožnje, spriječiti dolazne telefonske pozive, smanjiti maksimalnu glasnoću audio sustava koji može imati 12 Sonyjevih zvučnika...

Dizajnerski, najviše do izražaja dolazi trapezoidna šesterokutna rešetka hladnjaka uz prednja svjetla sa sekvencijalnom aktivacijom žmigavaca koja se sastoje od 500 dijelova, spomenimo i profiliranu haubu, s boka se primjećuje niska linija krova, a panoramski krov će biti dostupan u karavanskoj izvedbi. Mondeo u unutrašnjosti donosi najveću prostranost do sada, razvijali su ga ipak šest godina, a budući kupci će biti sretni informacijom da su troškovi održavanja niži nego kod prethodne generacije.

Cijena za novi Ford Mondeo starta od 204.900 kuna.

Ford Mondeo (3)
Ključne riječi:
EcoBoost Ford Mondeo TDCi
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. travanj 1926.

4-2-1926 Rođen Jack Brabham

Rođen Jack Brabham

Na današnji dan 1926. godine rođen je Jack Brabham, vozač Formule 1, u Hurstvilleu, New South Wales, Australija. Slavni Brabham tri puta je osvojio svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

vs

.::.