Vidiauto Automobili Super automobili Ford Focus RS vs. Honda Civic Type R

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.02.2015. 11:03

Jači protiv jačeg 

Ford Focus RS vs. Honda Civic Type R

Ford Focus RS vs. Honda Civic Type R

Može li se Honda s 276 KS usporediti s Fordovih 316 KS?

Prvo je predstavljena nova Honda Civic Type R koja iz 2.0 motora izvlači 276 KS. Nije loše, jel da? Zatim je predstavljen Ford Focus RS s 2.3-litrenim EcoBoost motorom snage 316 KS, ali i s pogonom na sve kotače. Kad ovi sportaši britkog naziva ostave trag guma na cesti znat ćemo koji je od njih zabavniji na cesti. Ljubitelji pogona na sve kotače (4WD) zasigurno će uživati u novom Focus RS-u, a vjerojatno će ih dodatno „rajcati“ i činjenica kako ispod haube imaju motor koji potječe iz novog Forda Mustang. Još će ih više uzbuditi podatak da je motor u Focusu RS treće generacije ipak jači nego što će biti ugrađen u Mustanga, za 11 konjskih snaga. Možemo očekivati dobar grip na cesti, na stazi, neutralno i podesivo upravljanje kako bi se poništilo preupravljanje. Mjenjač je ručni, sa šest stupnjeva prijenosa, imat će sportski ovjes. Motor će se vrtjeti do 6800 okretaja u minuti. Focus RS će imati pet vrata, nadamo se da vam to ne smeta?!

Ford Focus RS (1)

Ford Focus RS

Honda Civic Type R (1)

Honda Civic Type R

S druge strane, Honda Civic Type R ima prednji pogon što će zahtijevati i više vještine prilikom upravljanja tolikom snagom. Sjećate li se priča od prije desetak godina kako je 200 KS magična crta preko koje prednji pogon nema smisla. Napredak tehnologije, upravljanja, stabilizacije i kontrole snage tu je granicu odavno prošao jer se na tržištu nalazi velik broj sportaša koji s prednjim pogonom samo što nisu dostigli sljedeću magičnu granicu, a to je 300 KS. Novi Type R će imati tipku „+R“ smještenu pored upravljača. Pritisnete li ju, „građanin“ Civic će vas pretvoriti u osobu s luđačkom košuljom :)
Odaziv motora postaje još bolji, mapiranje momenta je agresivnije, a upravljač će biti još osjetljiviji u rukavicama. Zatim slijedi čista uživancija.

Pogledajmo malo u daleku prošlost i prisjetimo se početaka - Ford je 1992. godine predstavio Escort RS Cosworth, turbom pogonjeni benzinski motor također s pogonom na sve kotače. Zajednički im je samo broj cilindara motora - 4! Pogledajmo i što nudi konkurencija u ovom segmentu, u današnje vrijeme. Volkswagen Golf R s pogonom na sve kotače ima 296 KS.
Prije 22 godine Honda je krenula s oznakom Type R, a novi R će biti jači od prethodnih strašnih Hondi - Integra, Accord i NSX.

Eto, ako si već ne možete priuštiti njihovu jaču braću, Ford GT i Hondu NSX, za utjehu tu su Focus RS i Civic Type R.

Ford GT i Honda NSX

Ford GT i Honda NSX

Ključne riječi:
Civic Type R Focus RS Ford Honda
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.