Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Hrvatska premijera Hyundaija i20

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 26.01.2015. 16:19

Prostranost i stil korejske gradske klase 

Hrvatska premijera Hyundaija i20

Hrvatska premijera Hyundaija i20

Gradski model i20 prva je od dvije važne Hyundaijeve premijere u 2015. godini. Novi Hyundai i20 vozili smo na nacionalnoj prezentaciji održanoj u Zagrebu.

Drugom generacijom modela i20 korejska marka Hyundai otvoreno izaziva etablirane takmace iz gradske klase. Radi se o suvremeno koncipiranom i dopadljivo izvedenom automobilu koji će Polu, Corsi i Fiesti donijeti nemiran san. Nismo slučajno izdvojili njemački trojac jer je Hyundai pri kreiranju i20 očito baš njima uzimao mjeru, smatrajući ih kvalitativno najuvjerljivijim predstavnicima u klasi.

Hyundai i20 2014 je nastao na potpuno novoj platformi. Jedan od markantnih detalja njegove moderno koncipirane karoserije je C-nosač krova u sjajnoj croj boji koji pruža dojam "plutajuće" linije krova. Unutrašnjost je prostrana, posebno u širinu, a prtljažnik odlikuje natprosječna korisna zapremina od 326 litara (proširivo do 1042 l). Zauzevši vozačevo mjesto ubrzo smo pronašli odgovarajuće postavke sjedala i stupa upravljača koji se namješta u oba smjera – dokaz kako Hyundai nije štedio na krivim mjestima. Putnički prostor je vrlo dobro izoliran od buke, a zbog kvalitetnih i otpornih materijala te precizne završne obrade ostavlja izrazito pozitivan dojam. U usporedbi s istoimenim prethodnikom tu je ostvaren zamjetan napredak.

Uređenje armaturne ploče i pregledni instrumenti podsjećaju na Kijine modele. Namjera dizajnera nije bila stvaranje avangarde već univerzalno prihvatljivog proizvoda koji će se svidjeti širokom krugu kupaca. To potvrđuje i konzervativna gama motora, posuđena od modela Kia Rio. Izostanak inovativne tehnologije u obliku downsizing-turbomotora ili čak alternativnih (primjerice hibridnih) pogonskih rješenja Hyundai za sada opravdava njihovom visokom cijenom te diskutabilnom uštedom u svakodnevnoj upotrebi. U ovom trenutku se tehnološka izvrsnost ogledava u relativno skromnoj masi vozila što je postignuto korištenjem čelika visoke čvrstoće (42% karoserije) te povoljnim koeficijentom otpora zraka (cW=0,30).

Ponuda motora modela i20 sastoji se od tri atmosferska benzinska i dva turbodizelska agregata. Svi osim slabijeg turbodizelaša su četvorocilindraši. 1,2-litreni benzinci razvijaju 75 i 84 KS, a snažniji 1,4-litarac punih 100 KS. Trocolindrični 1,1 dizelaš isporučuje 75 KS, dok njegov 1,4-litreni rođak ima 90 KS. Tijekom kratke vožnje u izvedbi s 84 KS stekli smo dojam ozbiljnog i udobnog automobila krute karoserije i stabilnog podvozja. Više detalja i eventualne nedstatke automobila otkrit će izdašniji test.

Hyundai i20 sredina

Slogan koji prati novi i20 glasi 'Space meets Style', a trebao bi pomoći u privlačenju mlađe populacije kupaca. Stoga je donekle nerazumljivo što Hyundai ispočetka ne nudi suvremene infotainment rješenja sa zaslonima osjetljivim na dodir već samo integrirano postolje za pametne telefone (trenutno kompatibilno s iPhone i Samsung Galaxy uređajima). Potpuni sigurnosni paket dolazi standardno. Pored solidne serijske opreme, sladokusci će moći birati među opcijama poput panoramskog staklenog krova, LED svjetala ili grijanog kola upravljača.

Hyundai i20 proizvodi se u Turskoj, u pogonu Hyundai Assan Otomotive Sanayi. Cijena osnovnog modela i20 iStart (75 KS) je 79.990 kuna, no taj paket opreme ne uključuje klima-uređaj i neke druge potrebne elemente. Stoga početnim modelom možemo smatrati sljedeći po redu i20 s paketom iLike, za 87.990 kuna. Najjeftiniji dizelaš je i20 1.1 CRDi iLike za 101.990 kuna. Plan prodaje zastupnika u 2015. godini je 350 automobila odnosno oko 4% tržišnog udjela u segmentu. Hyundai vjeruje i u flotne kupce, a u svakom slučaju mu ide na ruku odlično tvorničko jamstvo u trajanju od pet godina, bez ograničenja prijeđenih kilometara.

Ključne riječi:
Hyundai i20
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.