Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 18.12.2013. 18:17

Infinity Q50 Steer-by-wire 

Skretanje uz pomoć žice

Skretanje uz pomoć žice

Uz pomoć iskustava i savjeta Sebastiana Vettela Nissan je u svoj luksuzni Infinity po prvi puta u povijesti auto industrije ugradio upravljački sustav bez letve upravljača. Dakle, budućnost je već započela!

Umjesto letve koja pokrete upravljača prenosi na prednje kotače stručnjaci Nissana su se odlučili uvesti revoluciju. Dakle svaki zaokret upravljača električnim impulsom u milisekundi odlazi do centraline kompletnog sustava koja potom dalje prenose odgovarajuće impulse na aktivator koji pomiče kotače lijevo ili desno. Ovim načinom prenošenja zaokreta upravljača eliminiran je umjetni osjećaj koji ima većina automobila sa servo upravljačima.

Detroit-TopTech-07-0113-lgn

Čitav steer-by-wire sustav omogućava trenutni odaziv kotača na pomake upravljača, gotovo u omjeru 1:1. Ovaj sustav upravljaču u Q50 čak prenosi i mnogo povratnih informacija za pravi sportski doživljaj. Uostalom ugađao ga je Sebastian Vettel osobno.

infiniti-q50-steer-by-wire-1-625x382

U slučaju kvara glavne centraline sustava, aktivira se pomoćni ventil koji preuzima ulogu glavnog aktivatora.

Ključne riječi:
Infinity letva upravljača Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.