Vidiauto Automobili Eko automobili Još manje CO2 i još niža potrošnja goriva s novom Toyotom Prius

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.12.2015. 15:33

Četvrta generacija najpoznatijeg hibrida 

Još manje CO2 i još niža potrošnja goriva s novom Toyotom Prius

Još manje CO2 i još niža potrošnja goriva s novom Toyotom Prius

Uz emisiju CO2 od 70 g/km novi Prius se može pohvaliti i mješovitom potrošnjom goriva od svega 3,0 l/100 km. Prethodna generacija isporučivala je CO2 od 89 g/km, uz prosječnu potrošnju goriva od 3,9 l/100 km.

Četvrta generacija najpoznatijeg hibrida - Još manje CO2 i još niža potrošnja goriva s novom Toyotom Prius

Uz emisiju CO2 od 70 g/km novi Prius se može pohvaliti i mješovitom potrošnjom goriva od svega 3,0 l/100 km. Prethodna generacija isporučivala je CO2 od 89 g/km, uz prosječnu potrošnju goriva od 3,9 l/100 km.

Toyota Prius na tržištu je od 1997. godine, a potpuno novi Prius četvrte generacije ima i potpuno novi hibridni sustav temeljen na termički najučinkovitijem motoru na svijetu. Težište vozila niže je za 2,5 cm.

PRIUS 2015

Start s mjesta do 100 km/h iznosi 10,6 sekundi dok međuubrzanje na autocesti prilikom pretjecanja od 80 do 120 km/h traje 8,3 sekundi. Maksimalna brzina je 180 km/h.

Sve spomenute brojke predstavljaju najveći napredak između pojedinih generacija Priusa do sada, ukoliko pogledamo prethodne modele počevši od originalnog Priusa predstavljenog 1997. godine.

Promjene na hibridnom pogonu uključuju i razvoj poznatog 1.8-litrenog VVT-i benzinskog motora po Atkinsonovom ciklusu koji postiže rekordnu termalnu učinkovitost za jedan benzinski motor - od čak 40%. Detaljne promjene na motoru vidljive su u smanjenom trenju i mehaničkim gubicima pri prijenosu snage, čime se dobiva više iskoristive energije iz svake kapi goriva.

I ostatak hibridnog sustava (sve značajnije komponente) redizajniran je i prilagođen kako bi uštedio na masi i poboljšao učinkovitost, što se odnosi na rad CVT mjenjača, elektromotor, upravljačku elektroniku itd.

Nova nikal-metal-hidridna (NiMH) baterija također je sada kompaktnija, ujedno s većom gustoćom energije po ćeliji i stiže u lakšem pakiranju – a nalazi se u potpunosti smještena ispod stražnjeg sjedala, izbjegavajući kompromitiranje i najmanjeg dijela prostora u prtljažniku. Novi hibridni sustav ukupno raspolaže sa 122 KS/90 kW, a na pritisak papučice gasa snaga se isporučuje ravnomjerno i daleko uglađenije. Novi sklop upravljačke elektronike za rad hibridnog ustava omogućuje više električne energije za prirodniji osjećaj ubrzanja.

Četvrta generacija Priusa po prvi puta u stanju je vući i prikolicu, zahvaljujući 725 kg omogućenog kapaciteta za vuču, a čime je značajno poboljšana svakodnevna iskoristivost i praktičnost vozila.

Karoserija je kruća za 60% u odnosu na prošlu generaciju zahvaljujući korištenju novih tehnika izrade i zavarivanja spojeva te inteligentne primjene vrlo laganog, ali iznimno čvrstog čelika.

Novi stražnji ovjes s dvostrukim potpornjacima također uvelike pridonosi boljoj upravljivosti i stabilnosti, zajedno s povećanom udobnosti za putnike. Podešen je kako bi umanjio ljuljanje karoserije i omogućio još bolju pravocrtnu stabilnost – naročito pri većim brzinama, bilo na otvorenim cestama ili autocestama.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 3. prosinac 1979.

12-3-1979 Kraj Pacera

Kraj Pacera

Tvrtka AMC proizvodi posljednji Pacer. Automobil neobičnog futurističkog dizajna postao je vrlo popularan radi, za američke standarde, niske potrošnje goriva. Pacer je novim generacijama postao poznat po filmu Wayne's world u kojem ga vozi Garth.

vs