Vidiauto Automobili Eko automobili Automobili na bioetanol

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 28.01.2014. 20:30

Alternativna goriva 

Automobili na bioetanol

Automobili na bioetanol

Još od 1970-ih godina u Brazilu se etilni alkohol u određenim omjerima sa benzinom koristi za pokretanje vozila. Zbog većeg oktanskog broja etanola od 111 moguće je povećanje stupnja kompresije i iskorištenja motora. Najčešće se koristi gorivo oznake E85, a radi se o mješavini 85 % bioetanola i 15% benzina.

Bio-etilni alkohol koji se u koristi kao gorivo dobiva se iz suncokreta, šećerne trske, šećerene repe i ostalih biljnih vrsta. Ima nižu ogrijevnu vrijednost od bezolovnog benzina pa je za isti učinak potrebna oko 34 % veća količina etilnog alkohola. CO2 koji se ispušta kroz plinove biljke upiju procesom fotosinteze.

E85

Bioetanol se dobiva uzajamnim procesima fermentiranja, destilacije, dehidratacije, hidrolize i saharifikacije. Pri tome se iz jednog hektara obradive površine može dobiti oko 2500 litara etilnog alkohola. Dakle, korištenjem ovog goriva motori imaju veću iskoristivost te posve čisti ispuh. Međutim povećava se potrošnja za do 34 %,a uz to su i potrebne velike preinake motora da bi se bez posljedica po motor moglo koristiti ovo gorivo.

Ključne riječi:
biodizel bioetanol ekologija
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.