Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Na Facebooku na semaforu - da ili ne?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 16.03.2016. 09:52

Što kaže zakon 

Na Facebooku na semaforu - da ili ne?

Na Facebooku na semaforu - da ili ne?

Mnogi vozači dok čekaju zeleno svjetlo na semaforu vrijeme krate provjeravanjem statusa na Facebooku ili postavljanjem selfie fotki direktno iz automobila. To je dopušteno?

Zanimalo nas je radi li se o situaciji koja je suprotna Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, s obzirom da se u tom trenutku vozilo ne kreće nego je zaustavljeno.

U članku 196. Zakona o sigurnosti prometa na cestama piše kako „Vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom“.

Upitali smo MUP o temi korištenja mobilnih telefona pri upravljanju vozilom. Preciznije, korištenje društvenih mreža (Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest...) na telefonu dok su vozila zaustavljena na semaforu s crvenim svjetlom. Naravno, isto se odnosi i na SMS-anje, telefoniranje bez korištenja hands-free opreme (slušalice, Bluetooth zvučnici, spajanje mobitela preko Bluetootha na infotainment sustav automobila).

Peugeot 508 i Samsung Galaxy Note 4

Iz Ravnateljstva policije kažu „da i tijekom stajanja na semaforu, dok je upaljeno crveno svjetlo, vozač sudjeluje u prometu te samim time ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom“.

Dakle, dok ste u čekanju na zeleno svjetlo na semaforu, nemojte koristiti mobitele nego se usredotočite na promet i praćenje signalizacije na semaforu - može vam se dogoditi tragična situacija poput one kada ne pratite semafor, a netko vam potrubi da krenete. Vi automatski stisnete po gasu, a možda neki pješak pretrčava cestu (ili starija osoba sporije hoda) preko pješačkog prijelaza.

Ključne riječi:
MUP Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.