Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Bobina često stvara probleme

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 06.05.2015. 22:28

Indukcijska zavojnica 

Bobina često stvara probleme

Bobina često stvara probleme

Bobina je indukciona zavojnica čija je glavna funkcija povećati napon akumulatora (12 V) na napon dovoljno velik (20-30 tisuća volti) da svjećica može zapaliti smjesu zraka i goriva. Vrlo često upravo bobina stvara probleme u radu motora koji se mogu manifestirati prekidanjem rada motora neovisno o broju okretaja.

U starije koncipiranim motorima distribucija visokog napona vrši se preko razvodnika paljenja i kabela. Takav način paljenja vrlo često je bio izvor problema, posebno pri vlažnim uvjetima. Noviji motori napuštaju paljenja putem razvodnika i bobine. Razvojem električnih i elektronskih dijelova počinju se ugrađivati bobine koje direktno nasjedaju na svjećicu.

Wet-Ignition-Coil-for-Lucas-Type

Tim načinom je izbjegnuta potreba za „prebacivanjem“ napona, a sam razvod paljenja se vrši preko centralne elektroničke jedinice. Ovakav način za posljedicu ima povećanje izlazne snage motora, smanjenje potrošnje goriva, a samim time i emisija štetnih plinova.Vrlo često upravo bobina stvara probleme u radu motora koji se mogu manifestiraju prekidanjem rada motora neovisno o broju okretaja. Automobili mogu imati jednu bobinu za sve cilindre ili po jednu bobinu za svaki cilindar. Potpunim otkazivanjem rada bobine kod varijanti s jednom bobinom automobil neće startati. Kod automobila s više bobina otkazivanjem pojedine bobine otkazuje rad i pojedinih cilindara. U svakom slučaju dobro je znati na što obratiti pažnju ukoliko automobilu iznenada ne radi jedan cilindar.

ignition_coil
Ključne riječi:
bobina Magneti Marelli
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 26. listopad 1955.

10-26-1955 Rođen Sammy Swindell

Rođen Sammy Swindell

Sammy Swindell najuspješnjiji vozač u povijesti Sprint Car serije rođen je na današnji dan. On je kao prvi i jedini u povijesti uspio pobijediti na svim utrkama u jednoj sezoni Pennzoil World of Outlaws serije. Bilo je to 1995. godine.

vs