Vidiauto Automobili Predstavljamo Twin turbo cavallino rampante

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 05.03.2015. 21:00

Ferrari GTB488 

Twin turbo cavallino rampante

Twin turbo cavallino rampante

Turbo je mrtav, živio turbo! Nakon kratke odiseje u Formuli 1 tijekom 1970-ih godina turbo benzinski motori nestali su na 30-ak godina. Prvi Ferrari sa dvije turbine u povijesti dokaz je da turbo benzinci još nisu rekli posljednju riječ. Prema tvrdnjama inženjera u Ferrariju radi se o motoru posve lišenom turbo rupe koji jednakom silinom ubrzava od 0 do preko 300 km/h.

Dugoiščekivani Ferrari GTB488 stiže kao zamjena za 458 Italia te donosi revoluciju ispod poklopca motora. Stražnjeg,naravno! Srce ovog super automobila čini 3.9 litreni V8 motor koji uz pomoć dvije turbine ispaljuje čak 670 konjskih snaga pri 8.000 okretaja u minuti i čak 760 njutnmetara najvećeg oketnog momenta pri svega 3.000 okretaja u minuti u VII.brzini sekvencijalnog mjenjača sa dvije spojke.  Sam podatak o vrijednosti okretnog momenta pri za Ferrari izuzetno niskih 3.000 okretaja govori kako ovaj motor puca od snage i pri niskim okretajima što do sada nije bio slučaj u automobilima propetog konjića. Ovaj motor unosi pravu revoluciju jer se radi o turbo motoru koji se vrti do visokih okretaja kao nijedan drugi.Performanse su fantastične. Svega 3,0 sekunde dovoljno je da 488 dosegne 100 km/h, 8,3 sekunde do 200 km/h, a posustaje tek pri 330 km/h. Kako bi svaki vozač mogao obuzdati ovu silnu snagu automobil uvodi nekoliko novih elektroničkih pomagala.

Ferrari-488-GTB-3

Vector Torque Management sustav radi u suradnji s mjenjačem te elektronički raspoređuje vrijednosti okretnog momenta kroz svaki stupanj prijenosa kako bi izmjena brzina i prebacivanje snage na podlogu protekli kontinuirano i bez neugodnih iznenađenja. Side Slip Angle Control sustav omogućava lagana kontrolirana bočna proklizavanja bez aktiviranja ESP sustava. Tek kada sustav prepozna da prijeti potpuni gubitak nadzora nad vozilom dopušta aktiviranje elektronike i vraćanja automobila u stabilnu putanju. Prema tvrdnjama novi 488 donosi razinu gušta u vožnji dosada nezamislivu. No, sami rijetki smrtnici će to moći i potvrditi!

Ferrari488GTB-Basso
Ključne riječi:
Ferrari Turbo benzinski twin turbo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 16. rujan 1908.

9-16-1908 Osnovan General Motors

Osnovan General Motors

William C. Durant osnovao je General Motors u koji je uključio Buick, Oldsmobile i Cadillac. 1929. godine GM postaje vodeći proizvođač automobila u SAD-u, a 1941. u svijetu. 70-te i 80-te označile su početak kraja dominacije svjetskim tržištem.

vs