Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Citroen C-Elysée vs Logan MCV vs Tipo

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 17.09.2017. 08:38

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju!  

Povoljni obiteljski dizeli: Citroen C-Elysée vs Dacia Logan MCV vs Fiat Tipo

Citroen C-Elysée vs Logan MCV vs Tipo

Unatoč prijetnjama iz Zapadne Europe čini se kako dugoročna egzistencija dizelaša u Hrvatskoj nije ugrožena. Usporedili smo najpovoljnije predstavnike iz klase obiteljskih vozila.

Jesenski raspored događanja u automobilskom svijetu otvorio je frankfurtski sajam automobila. S velikim interesom pratimo razvoj tehnologije i pitamo se kamo će nas automobili budućnosti odvesti. Postavlja se još jedno važno pitanje, za sada bez jasnog odgovora: koju će vrstu goriva automobili budućnosti trošiti?

Promatrajući raspoloženje zapadnoeuropske javnosti, izvjesno je da to neće biti dizel. Nakon sramotnog Dizelgejta kojeg je zakuhala Volkswagenova vrhuška, čini se da će padati glave i kod drugih marki. Mnogi razvikani 'igrači' iz europske autoindustrije trenutno su dotakli moralno dno. Srećom, zahvaljujući funkcioniranju pravne države, mnoge su tamošnje marke pod istragama nadležnih službi.

C-Elysee

Citroën C-Elysée

Bilo je podosta muljanja: samo jedno od deset vozila pokretano modernim Euro-6 dizelskim motorom u stanju je ispuniti propisanu normu i u svakodnevnoj vožnji. Zaključak je to nedavne studije organizacije za zaštitu okoliša ICCT, koja je prije dvije godine i razotkrila skandal lažiranja emisija ispušnih plinova.

Logična posljedica su najave zabrane prometovanja dizelaša u mnogim zapadnoeuropskim gradovima, posebno za vozila starijih Euro-normi, što vlasnike takvih automobila baca u očaj. Nesigurnost se širi i među kupcima novih vozila. Dolazi do pomanjkanja interesa za dizelskim automobilima, s logičnom posljedicom njihova pojeftinjenja. Što se rabljenih dizelaša iz Zapadne Europe tiče, masa njih će uskoro na "veliki transport" u istočne i balkanske zemlje, gdje ljudi nisu zabrinuti za svoje zdravlje. Ali što će biti s novim modelima? I hoće li se uopće nastaviti s razvojem tehnologije dizelskog pogonskog stroja?

Dacia Logan MCV

Dacia Logan MCV

Dok vrijeme ne ponudi odgovore na postavljena pitanja, život ide dalje, a automobili stare i trebat će ih zamijeniti novima. Kod nas, nažalost, financijske okolnosti povlače strogu granicu: kod većine građana ona se nalazi blizu 100.000 kuna. Ovdje razmatrani modeli manje-više ulaze u tu kategoriju, a da pri tome s lakoćom ispunjavaju realne potrebe naše prosječne obitelji. Također, birali smo ih u dizelskim varijantama, naprosto zato što će – zbog gore navedenih razloga – isto učiniti i naši privatni kupci, kada ih uzmu u razmatranje.

Dvojica kandidata imaju solidan radni staž, naime pojavili su se relativno davno, još početkom 2010-tih godina. Tipo je noviji i drugačiji, ali je i skuplji. Naša prvotna ideja uključivala je i Škodu Rapid, no nerealno visoka cijena najjeftinijeg dizelaša (preko 125.000 kuna) u startu ju je diskvalificirala. Ne razumijemo ni zašto najjeftinija Fabia TDI mora koštati 126.930 kuna, da o Fabiji Combi (također kao TDI) i ne govorimo! Uz takve cijene Škoda ne može konkurirati tržišnim suparnicima što je i temeljni razlog njenog izostanka iz ove usporedbe.

Logan MCV int

Interijer Dacije Logan MCV

Lavinu budžetno orijentiranih modela pokrenula je Dacia, s prošlim Loganom. Aktualni model je neusporedivo modernijeg dizajna, zapravo je dopadljiv. Ispod njegova lima krije se tehnologija iz Renaulta prethodnih generacija, što ima i svoje prednosti – robusnost i jednostavnost provjerene konstrukcije.

Oprema je okej, ali ništa više od toga, a naglasak je stavljen na iznimno praktičnu i vrlo prostranu karavansku verziju oznake MCV. Motor je Renaultov dCi i s njim neće biti problema. Moći ćete se pohvaliti pred susjedom i reći da se gotovo isti takav motor ugrađuje i u Mercedesovu A-klasu, slijedom suradnje između francuske marke i Daimler-Benza.

Tipo

Fiat Tipo

Citroën C-Elysée i Fiat Tipo odgovori su na rumunjskog izazivača, ali su se smjestili u minorno, ali ipak zamjetno viši kvalitativni razred. Sitne razlike u dimenzijama među vozilima ne utječu na njihovu uporabnu vrijednost pa će kupac namjernik svoju pozornost usmjeriti na motore i serijsku opremu.

C-Elysée je, unatoč uvjerljivo najnižoj cijeni, vrlo bogato opremljen. Posjeduje klima uređaj, tempomat, putno računalo, MP3 CD-radio i maglenke. Od svega toga Daciji, u navedenoj opremi, nedostaje samo tempomat.

Tipo int

Interijer Fiata Tipo

Slično je opremljen i Tipo, s tim da njegov radio nema CD-player, ali su mu (kao i Loganu) audio-komande postavljene na kožom obloženi multifunkcijski upravljač. Servoupravljač je tipa Dualogic, s varijabilnim (dvostupanjskim) servoojačivačem koji podešava vozač. Tipo ima i 5-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir, Bluetooth i USB.

Govoreći o motorima, primjećujemo unificiranost u pogledu broja cilindara – četiri, i to je jako dobro. Trocilindrični dizelaši su nam oduvijek bili mrski, a vjerojatno najgori među njima bio je 1,8-litreni VM-ov naftaš u staroj Alfi 33. Za nekoliko svjetlosnih godina od njega odmakao se Tipov Multijet agregat koji, mada najmanjeg obujma, razvija više konja od Dacije. Ipak, bez obzira na brojke na papiru, 1.5 dCi sa svojih 90 KS lako parira Fiatovom temperamentu, ponajprije zbog zdravo odmjerenog radnog obujma. Loganovom motoru suprotstavlja se Citroënov HDi s 99 KS. Najjači je u ovome triju što jasno pokazuje i u vožnji.

C-Elysee int

Interijer Citroëna C-Elysée

Što se potrošnje tiče, sva tri modela ostvaruju očekivane rezultate – ovisno o vozačevom raspoloženju, trudu i umijeću, prosjek u svakom slučaju može biti ispod pet litara dizela na 100 km. Servisnih centara diljem Hrvatske ne manjka za bilo koji od ovih proizvoda, ali je jamstvo na Fiatovoj strani: pet godina ili 120.000 km.

Unatoč prilično širokom rasponu cijena koji pokrivaju sučeljeni kandidati (između 92 i 112 tisuća kuna), radi se o modelima sličnih osobina. Tipo je najbliži pravoj Golf-klasi, najnoviji je model i dizajnom sigurno najatraktivniji. Njegov jedini problem je što je i najskuplji član ovoga trojca, iako apsolutno daje puno za traženu cijenu. Stoji 20.000 kuna više od najpovoljnijeg C-Elysée-a, što kupcima ovoga profila može predstavljati nepremostiv ponor.

Dacia nudi dobar auto za skromne novce, ali ga polako gazi vrijeme. Nedavni redizajn to donekle ublažava, no konkurenciju Logan ne može prestići. Na kraju, pobjedu odnosi C-Elysée – što zbog odlične opreme, najjačeg motora, prihvatljivog (re)dizajna i nadasve sjajne cijene. Nemojte ga se bojati, dobro će Vam poslužiti. A ako se, nakon isteka jamstvenog roka, slučajno i dogodi kakav kvar ili neplanirani posjet mehaničaru, utjeha će biti što ste ga malo platili.

C-Elysee naslovna_palac gore za kupnju

Citroën C-Elysée

Citroen C-Elysee vs Dacia Logan MCV vs Fiat Tipo tablica

Napomena: navedeni iznosi su službene maloprodajne cijene vozila na dan objave članka.

Ključne riječi:
C-Elysee Citroën Dacia Fiat Logan MCV Tipo usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs

.::.