Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Kia cee'd SW vs Opel Astra ST vs Peugeot 308 SW

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 24.05.2016. 10:47

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedba kompaktnih karavana - obiteljskih transportera: Kia cee'd SW vs Opel Astra ST vs Peugeot 308 SW

Kia cee'd SW vs Opel Astra ST vs Peugeot 308 SW

Pristupačni multitalenti za obiteljsku svakodnevicu još uvijek su karavanskoga formata. Usporedili smo najpopularnije modele na hrvatskom tržištu.

Nerijetko nepravedno zapostavljeni, kompaktni karavani su idealni obiteljski prijevoznici. Nedostaje im atraktivnosti crossover i SUV vozila i ne nude povišeno sjedenje poput monovolumena, ali se zato komfornije voze, ne boje se zavojite ceste i svakako su jeftiniji. Ekonomičnost ima i drugu stranu: i pokretani slabijim motorima nude solidne performanse, štedeći pri tome na svakodnevnom gorivu. Ne zaslužuje svaki karavan iz C-segmenta preporuku, ali ovdje okupljena trojka spada u sam vrh ponude.

Opel ima najdulju tradiciju karavana – dapače, naziv "Caravan" upravo je Opelov izum. Datira iz davne 1958. godine, a nastao je prilagodbom rečenice "It is a car and a van" u oblik car-a-van. Stapanjem u jednu riječ naziv će se upotrebljavati još dugi niz godina, sve dok ga Opel početkom 2000-tih neće odbaciti kao "zastarjelo" nazivlje. Nismo sigurni je li takva odluka opelovih marketingaša bila ispravna jer odbacivanjem naziva karavan u korist generičke oznake Sports Tourer Opel je odbacio i komad svoje tradicije.

Trenutna Astra već je deseta generacija Opelova kompakta. Prethodili su joj Kadetti A, B, C, D i E kao i Astre F, G, H i I. Astre J nije bilo jer J u mnogim abecedama previše podsjeća na I, pa trenutna Astra nosi generacijsku oznaku K. Važan je to model koji se natječe u C-segmentu europskog tržišta čijih 21% otpada na obiteljske karavane. S obzirom na to da je Opel od 1963., kada je predstavljen Kadett A Caravan, prodao preko pet milijuna takvih automobila, za očekivati je da ima iskustva na zadanu temu.

Opel Astra ST

Opel Astra ST 07

Kao i tijekom prethodnih godina, Opelov generalni stav s Astrom K Sports Tourer temeljen je na ponudi racionalnog automobila, no koji je otvoren za nove tehnologije iz viših segmenata. Vanjske dimenzije se nisu bitno mijenjale u odnosu na prethodnika (DxŠxV: 4702 x 1809 x 1499 mm), ali je unutarnji prostor, odlučujući faktor za ovaj tip vozila, povećan: prtljažnik sada doseže kapacitet od 540 do 1630 litara (80 l više), a stražnja klupa se u potpunosti preklapa tvoreći ravnu podnicu. Desert za one koji streme maksimalno pojednostavljenom rukovanju je automatsko otvaranje (motoriziranih) petih vrata – elegantnim zamahom noge ispod stražnjeg kraja vozila. Naravno, uz nadoplatu.

Opel Astra ST 10

Mnogo je važnije kakav se motor nalazi pod prednjim poklopcem, a dobra je vijest da izbor preporučljivih agregata nije skroman. Izbjegavati treba samo nejakog 1.4 Ecoteca sa 100 KS, dok je 1.0 Turbo Ecotec sa 105 KS sasvim okej ulazni agregat. Međutim, dizelska opcija je još privlačnija – 1.6 CDTi dolazi u tri razine snage (95, 110 i 136 KS), a razlika u cijenama između pojedinih izvedbi je zanemariva.

To ne znači da je najjači motor tu ujedno i najbolji izbor jer možda nepotrebno kupujete konje koje ne koristite u svakodnevici ali na njih plaćate skuplje osiguranje i imate (u praksi) nešto veću potrošnju goriva. Osim toga "nenabrijani" motori u pravilu rade tiše i kultiviranije, a isporuka okretnog momenta je ujednačenija. U korisnom rasponu okretaja (do oko 3500 o/min) podjednaka je kao kod snažnijih motora.

Peugeot 308 SW

Peugeot 308 SW 02

Slično vrijedi i za Peugeot 308 SW. Najbolji motor kod njega zove se BlueHDi 100, a radi se o oprobanom 1.6 HDi stroju iz radionice PSA. Objektivno i subjektivno posve dovoljnih 100 KS udruženo je s 254 Nm okretnoga momenta što je prava mjera za normalnu, a po želji i nešto dinamičniju vožnju. Ukratko, snage mu ne nedostaje!

Peugeot 308 SW 09

U bitno kraćoj i nešto nižoj karoseriji od Astrine (DxŠxV: 4585 x 1804 x 1471 mm) 308 SW prema "odokativnoj" procjeni nudi jednako, ako ne i više korisnog prostora (610 do 1660 litara), ali i dekoraciju koja njeguje posve drugačiji stil. Avangarda je prava riječ za modernizam koji pršti iz Peugeotove armaturne ploče, uz zdravu dozu ekskluzivnosti. Istodobno to znači i nešto teže rukovanje sa sekundarnim funkcijama poput radija ili klime, ali ponekad je prihvatljivo žrtvovati nešto funkcionalnosti u korist estetskog doživljaja.

Podvozje tvrđe ovješenog 308 SW jedino ima problema na oštrim poprečnim izbočinama kada rep u zavoju blago poskakujući "bježi", no samo kod praznog vozila i ako se snažno stisne "po plinu". Inače se Peugeot ponaša neutralno, ali ne i "francuski" meko – prošla su ta vremena... Sljedeći bitan faktor je cijena, a ovdje susrećemo nešto više iznose nego kod Opela. Sve BlueHDi100 izvedbe su skuplje od 150.000 kuna.

Kia cee'd SW

Kia ceed SW 06

Kia je u tom pogledu mnogo suzdržanija. Redizajnirani cee'd Sportswagon nastavlja stopama prethodnika i očito se sviđa hrvatskim kupcima. Doprinosi tome i dugotrajno jamstvo od punih 7 godina. Naizgled vitke linije i dimenzijama najmanji ovdje (DxŠxV: 4505 x 170 x 1485 mm), cee'd SE utjelovljuje format lifestyle karavana, no daleko od toga da ga to košta bitnih bodova u pogledu funkcionalnosti: volumen prtljažnog prostora kreće se od 528 do 1642 litara.

I kod Kije nailazimo na zanimljiv 1.0 T-GDI benzinski turbo-trocilindraš, ali racio savjetuje pogled na dizelsku opciju. Zastupljena je s dva bloka: slabiji 1.4 CRDi razvija tek dovoljnih 90 KS, pa preporuka ide u smjeru 1.6 CRDi High izvedbe sa 136 KS koja je svega 1600 kuna skuplja od "Low" verzije sa 110 KS. Potrebno je napomenuti kako oba karakterizira jednaka vrijednost maksimalnog okretnog momenta od 280 Nm.

Kia ceed SW 09

Paketi opreme su brojni, od bazičnog (i vrlo jeftinog) LX Fun do ekskluzivnog EX GT-line Navi. Zlatna sredina je između: LX Champion s vrlo izdašnom serijskom opremom, a opet ne skuplji od preostala dva kandidata.

Koji kompaktni karavan odabrati za ulogu obiteljskog transportera? Pouzdanu Kiju, ekskluzivni 308 ili novu Astru? Postoje argumenti za svaku od tri navedene opcije, ali u ovoj disciplini razum stupa u prvi plan. Stoga – i moramo reći, odluka nije bila teška – naslov favorita za obiteljski kompaktni karavan pripada sjajno opremljenoj, snažnoj i štedljivoj Kiji cee'd Sportswagon.

Kia ceed SW 08 - POBJEDNIK
Astra vs Ceed vs 308 TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
cijena Kia Opel Palac gore za kupnju Peugeot usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.