Vidiauto Novosti Najave Počinje zimsko računanje vremena i obavezna upaljena svjetla

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 26.10.2012. 17:16

Svjetla

Počinje zimsko računanje vremena i obavezna upaljena svjetla

Sve kraći dani znak su i skorog početka zimskog računanja vremena. U nedjelju 28. listopada 2012. u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena, a započinje zimsko. Što znači da od nedjelje obavezno tijekom cijelog dana moramo imati upaljena svjetla.

Vrijeme se pomiče jedan sat unatrag - u 3 sata ujutro satove je potrebno vratiti na 2 sata, čime će noć biti duža za jedan sat.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, članku 102, na motornim vozilima za vrijeme vožnje, u razdoblju zimskog računanja vremena danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka. Na motociklima i mopedima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Hrvatska, baš kao i veći dio Europe (osim Rusije i Islanda) prelazi na zimsko računanje vremena. Na ovaj ćemo način dobiti dodatni sat za spavanje/noćni izlazak ;) (m.s.)

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 13. kolovoz 1907.

Prvi taksi u SAD-u

Prvi taksi izašao je na ulice New Yorka  kao prvo vozilo te vrste u SAD-u. Prvi motorizirani taksiji u svijetu pojavili su se u Europi krajem 19. stoljeća, a naziv su dobili po uređaju taksimetru koji služi za izračunavanje cijene vožnje.

vs