Vidiauto Novosti Najave Počinje zimsko računanje vremena i obavezna upaljena svjetla

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 26.10.2012. 17:16

Svjetla

Počinje zimsko računanje vremena i obavezna upaljena svjetla

Sve kraći dani znak su i skorog početka zimskog računanja vremena. U nedjelju 28. listopada 2012. u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena, a započinje zimsko. Što znači da od nedjelje obavezno tijekom cijelog dana moramo imati upaljena svjetla.

Vrijeme se pomiče jedan sat unatrag - u 3 sata ujutro satove je potrebno vratiti na 2 sata, čime će noć biti duža za jedan sat.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, članku 102, na motornim vozilima za vrijeme vožnje, u razdoblju zimskog računanja vremena danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka. Na motociklima i mopedima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Hrvatska, baš kao i veći dio Europe (osim Rusije i Islanda) prelazi na zimsko računanje vremena. Na ovaj ćemo način dobiti dodatni sat za spavanje/noćni izlazak ;) (m.s.)

Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs