Vidiauto Novosti Najave Potrošački kod otkrio krivu procjenu štete

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 23.01.2018. 06:11

Osiguranja 

Potrošački kod otkrio pogrešnu procjenu štete – varaju li i drugi?

Potrošački kod otkrio krivu procjenu štete

Mnogi su već imali „okršaje“ sa svojim osiguravajućim kućama, koje svojim korisnicima ne isplaćuju štete ili pokušavaju smanjiti iznose za koje su korisnici platili.

U posljednjem izdanju emisije Potrošački kod Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja se godinama bavi problemima građana, prikazan je slučaj Miroslava Dražića, koji će 2017. godinu pamtiti po prometnim nesrećama. Prva se dogodila u lipnju i tada mu je bio oštećen stražnji branik na automobilu. Drugi je vozač priznao krivnju, a nakon procjene štete automobil Miroslava Dražića popravljen je u ovlaštenome servisu.

Potrošački kod (1)

Četiri mjeseca kasnije sugovornik Potrošačkoga koda ponovno je doživio prometnu nesreću, i to u lančanom sudaru, a njegovo je vozilo bilo oštećeno i sprijeda i straga. „Dogodilo se to na Jadranskome mostu u Zagrebu u 6.50. Vozilo koje me je udarilo odbacilo je moje vozilo na vozilo ispred mene”, svjedoči Miroslav Dražić. Novi ga je šok dočekao kada je došao u radionicu preuzeti automobil jer je osiguravajuća tvrtka Sava osiguranje ustvrdila kako je sporni branik bio oštećen i prije druge prometne nesreće. Poručili su da su pregledom vozila utvrdili da na stražnjemu braniku postoje oštećenja koja nisu nastala u štetnome događaju. Osiguranje je zbog toga Miroslavu Dražiću namjeravalo isplatiti 80 % oštećenja stražnjega dijela vozila, a ostatak u iznosu od 557 kuna morao bi platiti sâm.

Potrošački kod (3)

Nakon što je ekipa Potrošačkoga koda došla u posjed računa prethodnoga servisa koji potvrđuje da je vozilo bilo popravljeno, kao i do fotografija vozila koje potvrđuju da je automobil prije druge prometne nesreće bio tehnički ispravan i bez oštećenja, došlo je do obrata. U tvrtki Sava osiguranje priznaju pogrešku i poručuju: „Uvažavajući nove činjenice koje smo saznali vašim posredovanjem, kao i uz novu dokumentaciju koju smo zaprimili od vas 18. siječnja 2018. godine, gospodinu ćemo isplatiti razliku novca na njegov tekući račun.”

Potrošački kod (4)

Stručnjak za osiguranja profesor Marijan Ćurković upozorava da to nije usamljen slučaj. „Neki osiguravatelji pokušavaju na ovaj način umanjiti svoju obvezu, ali kako nisu u pravu, pokušavaju. Prema tome, treba biti uporan”, ističe Marijan Ćurković. „Da biste uspjeli dokazati da imate pravo, morate posjedovati dokumentaciju i biti uporni.

Potrošački kod (5)

"U slučaju prometne nesreće nastala oštećenja na vozilu treba fotografirati i sačuvati račune iz servisa. Tako ćete, bude li dodatnih vještačenja ili sudskih postupaka, sve moći dokazati”, poručuje urednica HRT-ove emisije Potrošački kod Sanja Smiljanić. Kakva su vaša iskustva s osiguravajućim kućama?

Ključne riječi:
osiguranje vozila sudar
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 12. kolovoz 1908.

Proizveden prvi Ford Model T

Prvi Ford Model T izašao je iz tvornice u Detroitu. Proizvodnja ovoga automobila eksplodirala je pet godina kasnije kada je uvedena pokretna traka. Model T bio je prvi «narodni» automobil u povijesti, a proizvodio se sve do 1927.

vs