Vidiauto Novosti Najave Električna limuzina Cadillac Celestiq

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 25.10.2022. 04:22

Cadillac Celestiq je ručno rađena električna limuzina čudnog izgleda

Električna limuzina Cadillac Celestiq

Cadillac je predstavio serijsku izvedbe električne limuzine Celestiq koju pogone elektromotori, jedinstvenog je dizajna i proizvodit će se ručno.

Cadillac je nekad bio tvrtka koja je nudila isključivo velike i luksuzne limuzine, a danas proizvode sve, od manjih do većih limuzina, ali isto tako od manjih do većih SUV-ova. No sada se okreće novi list u povijesti, a prvi model novog vala će biti Celestiq.

Cadillac Celestiq_01

Celestiq je velika i luksuzna električna limuzina, koja ne izgleda kao standardna limuzina, već donosi jedinstven dizajn sprijeda, ali i posve drugačiji dizajn stražnjeg dijela koji više izgleda kao fastback nego kao limuzina. Uz to, stražnja razdvojena svjetla koja pomalo podsjećaju na bumerang dodatno naglašavaju jedinstvenost ovog modela.

Cadillac Celestiq_02

Za pogon ovog modela koriste se dva elektromotora koji daju ukupnu snagu sustava od 447 kW/608 KS i nude 867 Nm okretnog momenta, a snaga se prenosi na sve kotače. To je dovoljno za ubrzanje od 0 do 60 mph, odnosno od 0 do 96 km/h za 3,8 sekundi, dok maksimalna brzina nije objavljena.

Cadillac Celestiq_03

Celestiq dolazi s baterijom kapaciteta 111 kWh koja mu omogućuje autonomiju do 483 km, što je ipak dosta manje od baterije gotovo jednakog kapaciteta u Mercedesovom EQS modelu. Podržano je brzo punjenje snagom i do 200 kW, a na takvom punjaču za 10 minuta punjenja dobivate oko 126 km dodatne autonomije.

Cadillac Celestiq_04

Unutrašnjost donosi zaslone koji se prostiru čitavom širinom vozila, a ugrađen je i dodatni zaslon od 11 inča, koji je ugrađen u središnji dio i putem kojeg se podešavaju razne funkcije. Ni putnici na stražnjim sjedalima nisu zaboravljeni, pa ih očekuje 8-inčni zaslon za podešavanje ventilacije i grijanja sjedala, dok svaki od dva putnika dobiva i po 12,6-inčni multimedijski zaslon.

Cadillac Celestiq_05

Cadillac se ovim modelom želi vratiti tamo gdje je sa svojom ponudom nekada bio, no ovaj će model ipak malo teže pronaći kupce. Naime, početak prodaje je najavljen za kraj 2023. godine, ali po početnoj cijeni od 300.000 SUD, odnosno oko 305.000 eura, za potpuno ručno proizveden automobil. Hoće li ipak uspjeti?

Ključne riječi:
Cadillac Celestiq električna limuzina EV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. siječanj 1942.

1-1-1942 Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Kongres SAD-a zabranio je prodaju novih automobila i komercijalnih vozila civilima. Do kraja mjeseca svi su se proizvođači u SAD-u prebacili na vojnu proizvodnju te je proizvodnja civilnih automobila u potpunosti zaustavljena.

vs