Vidiauto Novosti Autobiz Besplatno pogledajte Lexusov dokumentarac

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.04.2020. 04:43

Film 

Besplatno pogledajte Lexusov dokumentarac ''Takumi Living''

Besplatno pogledajte Lexusov dokumentarac

Za stjecanje zvanja Takumi potrebno je 60.000 sati i oni su najvještiji majstori u Japanu, a dokumentarni film ''Takumi Living'', odnosno u prijevodu ''Život Takumija'' propituje budućnost zanata uz rast umjetne inteligencije.

Na zapadu se često misli kako je prosječnoj osobi potrebno 10.000 sati učenja kako bi postala stručnjak u nekom području. Ali, u Japanu vas se ne smatra majstorom svog zanata dok ne provedete 60.000 sati bruseći svoju vještinu. To bi značilo 8 sati rada dnevno, kroz 250 dana godišnje tijekom 30 godina.

26-pr-image-takumi-lexus-16x9-687891

Dokumentarni film otkriva svijet Takumija – najviše razine zanata u Japanu. Ovaj portret zanimljivih likova je, za marku luksuznih automobila Lexus, režirao Clay Jeter, autor serije Chef’s Table (Kuharov stol) i dostupan je u cijelom svijetu na Amazon Prime Video, kroz uslugu samostalne objave Prime Video Direct. Takumi - priča u trajanju od 60.000 sati o preživljavanju zanatske vještine - prati četvero japanskih majstora koji su posvetili život svojim zanatima, uključujući kuhara s dvije Michelinove zvjezdice, umjetnicu u tradicionalnom rezanju papira, majstora u proizvodnji automobila te stolara u jednoj od najstarijih građevinskih tvrtki na svijetu.

takumi-comp-shot-491116

Ovaj dokumentarni film, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu DOC NYC u New Yorku prošle godine, je jedinstven po tome da je medij ujedno i poruka. Postoji jednosatna verzija kao i puna verzija filma ''60.000'' koja ponavlja scene temeljnih vještina u zanatu svakog Takumija koje se višekratno ponavljaju kako bi se naglasili sati, dani i godine potrebne vježbe.

15-pr-image-takumi-papercutter-16x9-162236

Narator je bivši direktor British Museuma, Neil MacGregor, a film sadrži i razgovore sa svjetskim stručnjacima u poljima majstorstva i umjetne inteligencije, te propituje kako možemo slaviti i sačuvati ljudsku vještinu dok istovremeno konstruiramo strojeve koji su precizniji i brži nego što ljudi ikada mogu biti.

06-pr-image-takumi-carpenter-16x9-420018

Procjenjuje se da će do 2050. strojevi moći nadmašiti ljudsku vještinu u gotovo svim poljima. Hoće li zanati nestati kada umjetna inteligencija nadmaši naše granice? Ili će ovaj temelj naše kulture preživjeti i postati vrjedniji nego ikada? Ovaj dokumentarni film razmatra kako se odlučiti na dugačak put prema izvrsnosti u svijetu koji stalno traži prečace.

30-pr-image-takumi-chef-16x9-966265

Gledatelji sada mogu uživati u 54-minutnoj verziji ili sjediti i gledati verziju koja traje 60.000 sati na www.takumi-craft.com koja omogućava potpuno shvaćanje razine posvećenosti koja je potrebna za dosezanje posebne vrste majstorstva.

Ključne riječi:
dokumentarni film Lexus takumi majstor
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.