Vidiauto Novosti Autobiz Prvi tetovirani automobil na svijetu

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 27.03.2020. 06:25

Jedinstven na svijetu 

Lexus je predstavio prvi tetovirani automobil na svijetu

Prvi tetovirani automobil na svijetu

Lexus je odlučio izraditi prvi tetovirani automobil na svijetu, i to model UX, a dizajnirala ga je i izradila vodeća londonska majstorica tetovaže Claudia De Sabe.

Slaveći vještinu obrta i tradicionalno japansko zanatsko umijeće, Lexus je odlučio izraditi prvi tetovirani automobil na svijetu. Potpuno jedinstveno tumačenje kompaktnog SUV-a UX je dizajnirala i izradila vodeća londonska majstorica tetovaže Claudia De Sabe.

04-lexus-tattoo-side01

Koristeći bijeli automobil kao svoje ''platno'' te bušilicu Dremel umjesto tanke igle za tetoviranje, Claudia je stvorila protočnu sliku koja prikazuje ribu Koi duž vozila. Koi je motiv poznat u tradicionalnoj japanskoj umjetnosti, a simbolizira sreću i upornost.

05-lexus-tattoo-side02

Claudia je koristila bušilicu Dremel za uklanjanje površinske boje i izlaganje metalne površine kako bi stvorila složeni uzorak, a zatim je rukom nanijela pet litara visokokvalitetne boje za automobile kako bi istaknula detalje. Kao završni korak, koristila je zlatni list kako bi posebno istaknula neke pojedinosti i dala cijeloj slici snažniji 3D dojam, prije nego li je na cijelo vozilo nanesen sloj zaštitnog laka kako bi UX mogao nesmetano i bez oštećenja tetovaže krenuti na ceste.

18-lexus-tattoo-closeupoftattoing

Cijeli je postupak trajao šest mjeseci od početnih crteža, dok se samo ''tetoviranje'' protegnulo na pet osmosatnih radnih dana intenzivnog rada. Postupak je bio fizički zahtjevan, jer, osim neugodnih vibracija bušilice, automobil se, za razliku od čovjeka, ne može namjestiti u položaj udobniji za umjetnika. Dok se male greške prilikom tetoviranja ljudskog tijela mogu vrlo lako preraditi ili obojiti u neki drugi uzorak, ''graviranje'' bušilicom zahtijeva apsolutnu preciznost.

10-lexus-tattoo-candyapplyingthetemplate

Tetovirani UX nema određenu cijenu, ali se procjenjuje da bi ovako posebno uređen mogao koštati preko 120.000 funti (oko milijun kuna). Ovaj projekt je posveta zanatskom umijeću takumi koja nalazi primjenu na svakom Lexusu, a prepoznaje se u svakoj pojedinosti dizajna i besprijekornoj izradi koja je postignuta zahvaljujući ljudskoj vještini usavršavanoj kroz godine predane vježbe. Slično tome, Lexus je prigrlio tradicionalne japanske motive u dizajnu vozila, u elementima kao što su obloge kabine od naboranog papira washi na UX-u te nezamjetnog prožimanja vanjštine i unutrašnjosti kroz vjetrobran, ocrtavajući arhitektonske odlike japanskih domova engawa.

13-lexus-tattoo-claudiatattoingkoicarp

Lexus je pripremio kratki film koji prikazuje kako je ovaj tetovirani automobil nastao:

Ključne riječi:
Lexus prvi tetovirani automobil na svijetu tetovaža UX
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.